Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Efficiënte fiets, zomercompetitie, Alleweder, verschrikkelijke fietspaden, Bülk MK 1 presentatie, overstekend wild, Fillmore ventiel, Spezi waarom, Alpha W9s, tankbesturing, Bülk 4M , Bülk MK 1 vs Milan GT, zoekplaatje

Efficiënter dan een fiets is er niet

De fiets is 's werelds meest efficiënte vorm van transport (fb). Dit geldt zeker voor de ligfiets en de gestroomlijnde versie ervan. Stap op of in de fiets en geniet van een fijne rit en niet alleen op de Dag van de Aarde!
Eén van de bronnen.

Zomercompetitie Nedereindseberg

Met toestemming overgenomen van MeWe (dank aan Kevin).
Afgelopen zondag (14 april, red.) was de Zomercompetitie van de NVHPV, en een eervolle vermelding voor een velomobiel.nl product is zeker wel op zijn plaats!
Het was voor mij de allereerste race waar ik ook daadwerkelijk aan deel kon nemen, oorspronkelijk was ik van plan om alleen even te gaan kijken dus ik dook er nogal onvoorbereid in 🙂
Arend-Jan was met zijn verlengde QV verrassend competitief: de fiets rolde top op de Conti's en TPU binnenbanden. Op het krappe circuit deed de wegligging de rest, en met name de uurrace werd daardoor een leuk strategisch spelletje.
Waar ik in mijn Bülk de bocht ín ook erg hoge snelheden kon halen, moest ik dan wel bijremmen om alledrie de wielen in de buurt van de grond te houden, met een lagere snelheid de bocht uit als gevolg. Na een paar ronden ontdekte ik dat wat langzamer de bocht in en vanaf de apex uitwaaieren en weer aanzetten het snelst was. Effectief, maar het werd daardoor voor mij wel een soort uur lange intervaltraining. Arend-Jan haalde minder hoge topsnelheden, maar kon (hem kennende half driftend) wél zonder remmen de bocht door.
Bij ons beide ontstonden gedurende de uurrace wat zenuwen over het feit dat we elkaar helemaal niet zagen, ook niet op stukken waar de meerdere delen van het parcours parallel aan elkaar lopen. We wisten allebei dus niet of de QV aan het inlopen was, of dat de Bülk langzaam richting een extra ronde ging.
Ons systeemgewicht ligt dicht bij elkaar, en ook in het getrapte gemiddelde vermogen zat slechts 10% verschil.

Ik vond het racen met de fiets nog veel leuker dan ik al verwacht had, dit ga ik zeker vaker doen!

Anyway, genoeg getypt - met dank aan HT LifeStyle is hier de film! 😁

Alleweder

Het blijft een uitdaging om zelf een velomobiel te bouwen. Nu is de Alleweder weer als bouwpakket verkrijgbaar voor de somma van € 3990,-. Maar ook een kant en klare Alleweder, alleen momenteel nog niet.
Zie de pagina op Velomobiel.nl geweid aan de Alleweder. Maar ook in de 40 jaar ligfietsvereniging 02-1984.
Een discussie op Facebook.

Verschrikkelijke fietspaden

Bülk MK 1 presentatie

David meldt: het is de moeite waard om [deze video] te delen, want ik heb me behoorlijk in het zweet gewerkt om deze video te maken. Bij deze!
Het is wel Frans gesproken, maar YouTube met ondertiteling (vertalen!) is het best te volgen.

Overstekend wild

Ben Parke heeft liever ontmoetingen met wild (kalkoenen en een hert) dan met SUV's.
Ben is zeker nog nooit paarden met ruiters op de openbare weg tegengekomen, het ene paard doet net of je niet bestaat, bij een ander paard zie je de oren al alle kanten opdraaien en steigert vervolgens achteruit.
Zelfs goed getrainde paarden ('Nederlands') kunnen in paniek raken!

Fillmore ventiel

Het ontwerp van Franse fietsventielen (Sclaverand of Presta) stamt uit 1898. Ze zijn nooit ontworpen voor gebruik in een tubeless banden. Hierdoor raken deze ventielen vaak verstopt met sealant en heb je hoge druk nodig om de band luchtdicht te monteren op de velg. Dat kan beter! Dat is het Filmore ventiel.

Spezi: Alpha W9s

Hannah toont ons de Alpha W9s zoals die er uiteindelijk uit hoort te zien: van mal tot W9s.

Spezi: Bülk 4M  upgrade

Bij Velomobile World doen ze van alles zo simpel mogelijk te houden (zo weinig mogelijke bedrading door de velomobiel). Er kan een hotspot ('Nederlands'), in drie versies, meebesteld worden. Eén zonder richtingaanwijzers en geen bekabeling door de velomobiel (Hotspot), de tweede met  richtingaanwijzers (Hotspot de Luxe) wel met bekabeling  naar het dashboard én met eventueel een knipperend (waarschuwings-) achterlicht en/of voorlicht. En een derde versie met houders waar je bijvoorbeeld een Garmin camera aan kan hangen.

Spezi: Bülk MK 1 tankbesturing

Tankbesturing, stuursticks, is sinds enkele maanden een optie bij de Bülk.  Dit was Ben zijn eerste kans om het van dichtbij te bekijken. Hij heeft niet veel tijd gehad om er echt mee te rijden (de Roemeense wegen zijn niet de meest fietsvriendelijke plekken), maar de Bülk reed prima tijdens het korte ritje dat hij maakte bij de heuvel bij de fabriek.

Spezi: waarom je niet zou moeten gaan

Honza geeft maar liefst vijf redenen ('Nederlands') op waarom je niet naar de Spezi moet gaan.
P.S. Honza is daar wel!

Bülk MK 1 versus de Milan GT

Ben Parke laat je de, binnenwerk, verschillen zien tussen de Milan GT en de Bülk MK 1.

Zoekplaatje

Mark bracht ons in eerste instantie in de war met de sticker van Noorderligt. Andere Mark, en later John, liet(en) zich niet van de wijs brengen, maar brengt het voorzichtig met:  Is dat niet (bij) de Zwerffiets in Oosterhout?  Inderdaad, helemaal juist!

Reacties

MichielAdriaan op za 27 apr 2024 om 00:00

''Waar ik in mijn Bülk de bocht ín ook erg hoge snelheden kon halen, moest ik dan wel bijremmen om alledrie de wielen in de buurt van de grond te houden, met een lagere snelheid de bocht uit als gevolg''
Vreemd (om niet te zeggen onjuist). In eerste instantie komt in een bocht maar één wiel los door de midpunt vliedende kracht. Het voorwiel in de binnenkant van de bocht. 
Door juist alleen dat wiel enigszins te remmen (zoals met een gescheiden remsysteem mogelijk is) houd je de veer daar wat ingedrukt om de neiging tot kantelen te ondervangen. Praktijkervaring!  

A.vanLent op di 30 apr 2024 om 22:28

Apart dat Ben wel benoemt dat de GT hoger en langer is dan de Bülk, maar niet dat hij ook een paar cm breder is (ja van binnen breder zegt hij wel, maar afhankelijk van hoe ruim of smal wielkasten zijn hoeft dat dan buiten niet ook zo te zijn).

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.