Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Winterfiets Elfstedentocht, fietsen in de kou, rondje Bergisches Land, vergrendeling en bevestiging racekap, velomobielen veilig, crankstel demontage en voorbladen vervangen, waarschuwing, Ems-Dollard Cup (EDC), bikepacking, zoekplaatje

Winterfiets Elfstedentocht

Je kan je sinds afgelopen woensdag inschrijven voor Winterfiets Elfstedentocht.

Fietsen in de kou

Helpt het om sneller te gaan fietsen als je het koud hebt in de winter, of koel je dan juist teveel af door de lucht? Op basis van een thermodynamische analyse probeerde wetenschapper Sepehr Foroushani, van het Leibniz Instituut in Potsdam, een antwoord te vinden op deze vraag

Rondje Bergisches Land

Als je de dagen goed kiest, is er best wel een knappe route te maken. Martin maakt een tweedaagse herfstfietsreis van Doorn naar Geleen, via het Bergisches Land. En het weer was al herfstig genoeg!

Kapvergrendeling

John Douglas heeft een manier gevonden om te voorkomen dat zijn tourkap makkelijk van zijn velomobiel, Bülk, afgehaald kan worden (bij het winkelen, zodat er niks uit de velomobiel gestolen kan worden). Dit gebeurt met een rubberen o-ring om twee pluggen.
Bron via Facebook.

Bevestiging racekap

Bij Dan zijn Alpha 7 was de racekap er door de wind afgeblazen en niet voor het eerst. Tijd om het aan te pakken. Dan geeft toe dat hij de constructie (fb) van de Milan en Bülk afgekeken heeft. Bij de Alpha moet hij scharnieren gebruiken.
Even verderop in dit bericht heeft 李鍇 (Li Yan) een iets elegantere manier van bevestiging gemaakt op zijn Snoek met behulp van een 3d-printer.

Kan velomobielen veilig?

Ben woont in een buitenwijk van Minneapolis (Minnesota), dit jaar uitgeroepen tot de beste fietsstad in de VS. Alleen heeft Ben zijn stadsdeel een fractie van de fietspaden en rijstroken die Minneapolis heeft. In feite heeft zijn stad de afgelopen jaren het hoogste ongevalspercentage gehad van auto's die fietsers en voetgangers aanreden van alle buitenwijken van Minneapolis. Hoe komt het dan dat Ben hier duizenden kilometers heb kunnen fietsen zonder te overlijden (Ben heeft namelijk wel een ongeluk gehad)?
Zie de video (en tekst) op Velomobile World ('Nederlands').

Crankstel demontage

In de Alpha-serie wordt in deze video getoond dat als je een andere maat kettingblad wilt monteren hoe je de crankstel kan demonteren ('Nederlands').

Voorbladen (kettingbladen) vervangen

In de Alpha-serie nu het vervangen van de voorbladen ('Nederlands').

Oplichting waarschuwing

Velomobile World vraagt niemand om geld via e-mail, dus ook niet om bij te bedragen in machines die Velomobile World zou willen aanschaffen. Het is oplichting ('Nederlands').
Desondanks, als je een velomobiel of onderdelen bij hen in Roemenië ophaalt, wordt er toch verwacht dat je betaald (hebt).

Ems-Dollard Cup (EDC)

Nu het samenwerkingsverband BeND opgeheven is, wordt de EDC komend jaar weer opgestart. Weer? In 2009 was de EDC ook de opvolger van het toenmalige BeND.
De resultaten van 'Rütenbrock' (ook 'Race in the Park' en dit jaar in Ter Apel) en Groningen tellen mee voor deze cup. 

Bikepacking

Evan Christenson kon, na het operatief verwijderen van een cyste, niet meer op een gewoon fietszadel zitten. Het was toen dat hem een sticker op een ligfiets te binnen schoot, die hij eerder eens had gezien: 'Zadelpijn is een keuze'. En zo ontstond uiteindelijk het verhaal 'Ligfietsend door Nederland', dat op Bikepacking gepubliceerd is.

Zoekplaatje

Beter dan Ard hadden we de plek waar de foto is genomen, niet kunnen omschrijven. En hij had de plek ook nog eens snel gevonden (of herkend?). 
Onze dank gaat uit naar Kees Jan voor het aanleveren van de foto.

Reacties

twilwel op vr 27 okt 2023 om 22:43

Ik begrijp de redenering van Cogiac (John Douglas) niet. Er zitten standaard al haken aan de binnenkant van de Bülk kap, die je via het open vizier kunt vast maken. De kap wordt dan als het ware "magisch" dicht gehouden. Het is niet zichtbaar hoe, want je kunt de haken alleen op de tast vinden (met een beetje oefening). Die rubberen banden ziet iedereen meteen en het is er in een wip af. 
En dat slot? De kap kan wat naar achteren bewegen en het is niet aannemelijk dat je alle speling eruit krijgt. Dus volgens mij heb je dit slot in een wip open door de kabel over de rand van de knoop te wurgen. Het is ook een beetje halfgebakken om zo op slot te zetten. Twee brutale dieven kunnen in enkele seconden de velomobiel op een pick-up truck of in een bus laden. Een simpel kettingslot door het achterwiel geeft meer bescherming.

MichielAdriaan op vr 27 okt 2023 om 23:30

Laatst had een blogger ook zo'n 'lumineus idee'. Hij wou de eigenschappen van een band leren kennen door er te weinig druk op te zetten ;-) 

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.