Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

ICBF, Battle Mountain, François Pervis, bandperikelen, fietsmobiel, Mike Burrows, zitjeverstelling Milan, aanhanger

ICBF

Het International Cargo Bike Festival brengt jaarlijks een magazine met bakfietsen en aanverwante fietsen  uit, The ICBF Magazine, met verhalen uit Oekraïne tot en met Noorwegen. Vandaag, vrijdag, komt de nieuwste versie uit.

Alle resultaten Battle Mountain

Hier zijn in een bestand alle resultaten te vinden van de afgelopen WHPSC 2022 races, de resultaten per rijder 2022, de lijst van de snelste tot de langzaamste 2022, de resultaten per rijder tot nu toe.
Dit zijn de resultaten van tijdwaarnemers zoals gerapporteerd in Jun Nogami's Daily Blog - met commentaar van Mike Mowett (opmerking: er komen nog meer lijsten in verschillende categorieën).

François Pervis

Laidback Bike Report heeft de eerste video van de World Human Powered Speed Challenge (WHPS) te Battle Mountain vrijgegeven: François Pervis, de Franse kampioen die 84 m/h (ongeveer 135 km/u) rijdt.
Zie ook Facebook.

Achterbandperikelen

Sandyway heeft de Vittoria Air Liner (maat M) gebruikt in het standaard achterwiel (niet ontworpen voor tubeless banden) bij zijn Snoek. Doordat zijn achterband, een Continental Grand Prix 5000 S (tubeless), lek ging besloot hij om een nieuw achterwiel (wel geschikt voor tubeless banden) te monteren. En zo ontdekte hij dat de Vittoria Air Liner net zo plat gedrukt was als een velglint. Niet de bescherming van de velg waarop je gehoopt had.
Nu blijkt dat maat M ontworpen is voor een andere druk.
Het staat er niet, maar maat L zou wel tegen de hogere druk kunne (fb), want deze heeft Sandyway besteld.

'Fietsmobiel'

Per 1 oktober zijn er in België nieuwe verkeersregels, we hadden het er al eerder over. Op deze pagina staan de nieuwe regels in een overzichtelijk pamflet.
Interessant is de benaming voor de alom bekende velomobiel: een fietsmobiel (Nederlands: velomobiel, Duits: Velomobil, Frans en Waals: vélomobile, Engels: velomobile, Deens en Noors: velomobil. Heel duidelijk voor velen in Europa… Oké, het 'Waalse' vélo is in het Vlaams fiets.
Op de fiets mag je nu ook geel-oranje richtingaanwijzers hebben. Dan hoef je je arm niet uit te steken als je van richting verandert.

Gesprek met Mike Burrows

Nigel Lee werkte in jaren negentig voor een lokale zender en maakte alternatieve sportverslagen zolang het maar niet over voetbal, cricket, rugby enz. zou gaan. Peter Ross vertelde hem over de komende Europese kampioenschappen in Nederland, dus gewapend met een walkman ging hij naar Emmen voor opnames, die nooit gebruikt werden…
Met Mike's overlijden heeft Nigel de oude cassette teruggevonden en deze montage gemaakt van zijn gesprek met Mike Burrows: de eerste Open Dutch Europian Championships of Human Powered Vehicles in Emmen 1990 (Engels gesproken).
Zie ook Facebook.

De winnaars van de EK te Emmen (Uit HPV-nieuws 1990-3 blz. 10 - 16, iets aangepast):
Sprint gestroomlijnd: Rudolphe Brichet, F, tijd: 9,46 (76,11 km/u);
Sprint ongestroomlijnd: André Vrielink, NL, tijd: 12,33 (58,39 km/u);
Tijdrit ongestroomlijnd: Pat Kinch, GB, tijd: 4.59,74;
Tijdrit gestroomlijnd: Bram Moens, NL, tijd: 4.28,09;
Behendigheidsrace: Christian Mischner, BRD, tijd: 1.13;
Uursrace ongestroomlijnd: Sacha Reckert, BRD;
Uursrace gestroomlijnd: Bram Moens, NL;
Criterium ongestroomlijnd: Bram Moens, NL;
Criterium gestroomlijnd: Mike Burrows, GB.
BRD = Bondsrepubliek Duitsland, waarmee het voormalige West-Duitsland wordt bedoeld.

Zitjeverstelling in de Milan

In de Bülk kan je het zitje gemakkelijk in vijf verschillende standen zetten. Gemakkelijk voor een proeffiets bij een dealer, maar misschien ook handig voor de eigenaar van de Bülk.
HoVelo heeft dit kamvormige hoekprofiel ontworpen voor de Milan. Per paar zijn deze stoelverstellingen voor de, stevige, prijs van € 75,- verkrijgbaar bij HoVelo.

Aanhanger Bülk

Eggert en Jens zijn van plan volgend voorjaar een aanhanger te bouwen voor de Bülk (of andere velomobielen met een korte staart).

Reacties

CapoJan op vr 07 okt 2022 om 15:12

'fietsmobiel' is in de wettekst (Belgisch Staatsblad) wel velomobiel, hoor. Dat is hier in het 'zuiden' ook de gangbare term. Iemand wilde hypercorrect zijn, veronderstel ik.
Terzijde: het laatste zinnetje in die paragraaf eindigt op een d-t fout ;-)

MichielAdriaan op vr 07 okt 2022 om 17:08

Zag ik ook gelijk Jan, bedankt man!

MichielAdriaan op za 08 okt 2022 om 07:27

Wat ik begrepen heb van Sandiway (maar ik ben helemaal niet zo'n Facebookfan) is dat hij in eerste instantie de insert van Vittoria SAMEN met een binnenband gebruikt heeft en daarmee is gaan karren...Wat helemaal de bedoeling niet is natuurlijk.
Een eenvoudiger en goedkoper oplossing lijkt me een Foss binnenband trouwens. Die exploderen echt nooit! 

koendert op za 08 okt 2022 om 20:53

Als je toch over taal anaal doet dan struikel je zelf in je eerste zin met het woord "gelijk", dat gebruik je alleen als je bedoelt dat iets even hoog is, als je bedoelt in tijd dan gebruik je meteen of direct.

MichielAdriaan op zo 09 okt 2022 om 01:12

Hoe bedoeld je?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.