Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Cycle Vision, Expeditie Nederland, Snoek, Oliebollentocht, VeloCar, Henry en Birkenstock, Eggert Bülk, Holger Seidel, FWD en RWS, ree, races in Adelaide, Maria Parker, nekklachten, zoekplaatje

Cycle Vision 2022 tot nu toe

Om Cycle Vision eind september (voorkeur op 23 - 25 september) te houden, moeten er natuurlijk wel een minimum aan deelnemers meedoen. Volgens de update van 15 mei waren er 20 aanmeldingen (op het moment van dit schrijven 27).

Ritchy vond in wat dozen nog souvenirs van Cycle Vision 2004 (fb).

Expeditie Nederland over (lig-)fietsen

Het programma Expeditie Nederland van omroep MAX laat je een rondje Drenthe (recreatief) zien, fietsen met een handbike.
De ligfiets ('lijkt me heel ongemakkelijk', volgens een heer met een e-bike) volgt na 15  minuten. Meindert kletst de verslaggever de oren van zijn kop, en laat ook zelfontworpen fietsen zien. Pé en George komen langs voor aanvullende informatie.
Hierna komt een 6-tandem voor 't Brabants Fietsharmonisch Orkest..

Stabiliteit Snoek verbeterd!

Sandyway gebruikt in deel 3 langere spoorstangarmen verlengde stuurplaten (steering plates). Hij rijdt een stuk boven de 100 km/u, en zijn conclusie is dat de Snoek veel stabieler rijdt, dus veel veiliger bij die hoge snelheden.
Zie ook het commentaar op Facebook.
Deel 1: zie Snoek, zijwind en zitje, en voor deel 2: zie Snoek met haaienvin.

Oliebollentocht 2022

De aanmeldingen (fb) voor de jubileumeditie van de Oliebollentocht (OBT) is gesloten. Zouden er in mei echt oliebollen zijn?
In de aflevering van Wo höbbe veer ‘t euver? van Omroep Roerstreek 6 gaat Chris Trines het weer over fietsen hebben maar dan liggend fietsen (na 45:45 minuten). Chris, niet onbekend in de ligfietswereld, interviewt de Grensrijders Jules Graus en Oliver Piper (verantwoordelijk voor de route).

VeloCar

Kai Lueddecke heeft als nieuw project deze houten VeloCar gebouwd.

Prijzen voor Charly Henry en Jürg Birkenstock (441)

De mountainbike is eerste geworden bij de juri.
En nog is niet alles bekend, schakelen zoals in de Hilgo van Harry (H@rry)? Vering?
Foto's van Sunny Werner.

Eggert Bülk (en Jens Buckbesch)

Op Velomobile World is een portret van HPV pionier Eggert Bülk 1 ('Nederlands') geschreven door Jens Buckbesch. Eggert was op 12-jarige leeftijd al geïnteresseerd in aerodynamica (model zweefvliegtuigen). Daarna bouwde hij gestroomlijnde zeepkisten en deels gestroomlijnde scooters.
Waar dit uiteindelijk toe leidt, zie je in de tweede aflevering  ('Nederlands') .
Jens Buckbesch wist Eggert Bülk er eind 2005 van te overtuigen om een gezamenlijk velomobielproject voor een driesporig voertuig op te starten: de Milan (de oorspronkelijke GT).
In 2009 reed Daniel Fenn in de Milan in Leer en werd overall winnaar in de Europese kampioenschappen. Ondertussen werd uit de GT een slankere  SL (Slim Line) gemaakt waarmee Christian von Ascheberg wereldrecords reed. Ook is er een nog slankere versie geweest: de SR (Slim Reduced?).
Eggert (toen 76) heeft samen met Horst Winter (toen 74) zelfs nog een wereldrecord gereden met de Milan 4.2, een tweezitter. De aerodynamica van de 4.2 is zelfs iets beter dan die van de SL!
Eggert Bülk is verantwoordelijk voor de aerodynamica van de Milan, terwijl Jens Buckbesch zich om de uitwerking en productie van de Milan bekommerde, zoals de ruime instap, de 'kreukelzone'. Zie ook Velomobil Forum ('Nederlands').

Holger Seidel

Holger traint uiteraard nog steeds voor zijn recordrit. In dit filmpje zie je ook een alternatieve manier om achteruit te gaan in een velomobiel (dus niet flintstonen).

Na wat auto reclames kan je in deze podcast op Draussen beluisteren (auf Deutsch) over velomobielen en Holger Seidel.

Transmissie voor voorwielaangedreven velomobiel

Een technische studentenclub, Véloom ÉTS Montréal, Canada, test een voorwielaangedreven (FWD) velomobiel (nu nog zonder stroomlijn). In de video het ontwerp, de bouw en de test.
Makkelijk: kan zowel een driewieler als een vierwieler worden. Minder: schijfremmen.
De teamleader verklaart ook de werkwijze: misschien nog niet perfect, maar brengt misschien andere ideeën naar boven. Eind van deze zomer komt ook de stroomlijn gereed.
Zie ook het commentaar op Facebook.

Plug velomobiel Different

Piet Kunis toont de vorderingen (fb) van de Different, een voorwielaandrijver met achterwiel besturing (RWS) , die hij samen met Jan Reus aan het bouwen is. Momenteel werken ze aan de plug.

De ree kwam van rechts

Flow reed met zijn Quatrevelo om 22 uur naar... Plotseling een hevige klap, zijn rechterspiegel vloog op hem af. Een ree was zonder uitkijken de weg overgestoken.

Races in Adelaide

Afgelopen weekend waren er in Adelaide de Australian International Pedal Prix (fb) races.

Maria Parker

Honza van Recumbent News interviewt Maria Parker ('Nederlands'), directeur van Cruzbike en gerespecteerd fietser, bekend van de overwinning van de RAAM (Race across America).

Nekklachten?

Is er ooit aan Max (Verstappen) gevraagd of hij geen last van zijn nek krijgt (fb) tijdens het rijden?

Rondrit Groningen

Nagekomen bericht, op komende donderdag (Hemelvaartsdag) wordt de Noorderrondrit verreden.

Zoekplaatje

We zitten ruim over de helft van de maand, dus waar is dit?
Hoe heet dit gebouw?

Reacties

bouma op vr 20 mei 2022 om 13:25

Dat lijkt me de Sassenpoort in Zwolle, met daarvoor een M5 / Speedliner Street Legal

Tjitze op vr 20 mei 2022 om 13:27

Zwolle, Sassenpoort

WimH op vr 20 mei 2022 om 13:39

Het is een 441 (four for 1)

https://www.velomobilforum.de/forum/index.php?threads/birkenstock-henry-441.66041/

In de link hierboven veel info en foto's.

WimH op vr 20 mei 2022 om 13:47

Ik denk dat iedere Milan-rijder die manier van achteruit rijden al heel snel ontdekt heeft. Een andere manier is er namelijk niet. Geen voetengaten en geen zijwielen die bereikbaar zijn om aan te draaien.

Lange mannen (of in ieder geval mensen met lange armen) kunnen dit in iedere andere vm ook.

Oliver op vr 20 mei 2022 om 15:27

Bedankt, Wim! Ik had er (411) ook overheen gelezen, maar heb het nu gewijzigd.

Piku op vr 20 mei 2022 om 16:31

Een kleine correctie op het bericht over de Different: de plug is nu gelukkig gereed. We zijn momenteel de 3- delige mal aan maken en verwachten dat die over 2 weken gereed is. Dus hebben we hopelijk over 2 maanden 2 (lege) carrosserieën.

tdt op vr 20 mei 2022 om 20:36

@Wim H: De vroegere Milans hadden in ieder geval soms één voetengat ;) Ik weet niet hoe vaak.

M.b.t. die F1-houding: er reageert iemand met een opmerking over de getrainde nekspieren van een F1-coureur. Vraag me af of hij denkt dat wij net zo hard remmen en door de bocht gaan 😂


MichielAdriaan op zo 22 mei 2022 om 23:33

Waar zijn de d/t fouten gebleven? Apenpokkenvirus rules ok!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.