Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Orgelet, OBT camping, 441, oudste film Spezi, tweewielligger, Giro d'Italia, uitlijnen, accupompje, trike voor mollige mensen, bumperklever

Wereldkampioenschappen ligfietsen te Orgelet

In Les Sport wordt de komende tijd de verschillende typen ligfietsen verklaard vanwege de championnats du monde de vélo couché op 15, 16 en 17 juli. Deze keer is het de beurt aan de Bask Jean Marc met zijn hand bike: Top end Force RX (fb), een echte wedstrijdfiets. Jean heeft hemiplegie (halfzijdige verlamming) en deze fiets stelt hem in staat om te fietsen.
Hij fietst veel, vorig jaar maar liefst 20.000 km met 100.000 m hoogtemeters. Wedstrijden rijdt hij met UFOLEP, maar ook plezierritten georganiseerd door Vélorizons  van de AFV (Franse ligfietsvereniging).
Hij komt niet met lege handen, hij heeft een mand samengesteld met producten uit  Baskenland die gewonnen kan worden door het gewicht ervan te raden tijdens de maaltijd op zaterdag 16 juli in Orgelet. Het is echt Frans: eten hoort erbij.

OBT camping

Zoek je een camping (fb) in de buurt van de start van de oliebollentocht, dan heeft camping de Raayerhof in Swalmen nog voldoende plek voor fietskampeerders met kleine tentjes.

441?!

Het weekend nadert waar meer bekend wordt van dit type velomobiel, de 441 (fb) (4 wheels for 1 person). Er wordt wel steeds meer verklapt en gespeculeerd: de ketting loopt aan de linkerkant, dus misschien net als in het DF 1/4 prototype is alleen het linker achterwiel aangesloten. Plus e-aandrijving aan de andere kant? Nog meer speculaties op Velomobil Forum.

Oudste film Spezi?

Honza Galla van Recumbent News is op zoek geweest naar de oudste video's op YouTube over SPEZI. De oudste video komt uit 2004!

Tweewielligger

Charles  Brown heeft een ligfiets (fb) ontworpen die wat constructie betreft wat lijkt op de Pedersen fietsen.
Hij schrijft:
Dit is de laatste fiets die ik gebouwd heb.  De hoofdbuis van het frame is kleiner dan gebruikelijk, en volgt in bovenaanzicht zo ongeveer de kettinglijn, om de zijwaartse krachten op het frame te minimaliseren.  Deze kleinere buis is dan stijf en sterk genoeg om laterale en torsiekrachten op te vangen.  Hij is niet sterk genoeg voor de krachten die er verticaal op werken, maar een paar lichte compressiestangen en dunne stangen maken er een vakwerkconstructie van, met zeer weinig extra gewicht.  Het eindresultaat weegt 2/3 van de gebruikelijke constructie met één grote buis, zonder merkbare buiging!
[…]  Ik neem hem mee naar de Waterford Recumbent Rally in Waterford, Mi. 21-22 mei, 2022.
Charles heeft meerdere artikelen geschreven: Bicycle frame design, Steering and ride, Air drag formula en Putting it all together.

Tijdens de Giro d'Italia 

Een oplettende kijker zag zondag tijdens de Giro d'Italia een bijzondere velomobiel (fb) (een trike met Coroplast omhulsel).

Uitlijnen met toespoor of uitspoor

Als de banden aan een kant slijten dan moet je je trike of velomobiel uitlijnen. Om meteen te beginnen: je kan beter iets toespoor (toe-in, Vorspur) hebben dan uitspoor (toe-out, Nachspur). En schrijf op wat je constateert, zodat je niet diep moet nadenken (zoals Jan) hoe je het ook al weer wilde aanpakken. Succes!

Uitlijning

Accupompje

Velomobil blog test de Xiaomi Mijia 1S mini pomp ('Nederlands'), een accupompje die tot 10 bar zou aankunnen. En inderdaad doet deze pomp er ruim 2 minuten over om een 25"-band op 7,6 bar (110 psi) te brengen. Het slangetje is vrij kort (bij dichte wielkasten). Met Franse ventielen heeft dit pompje wat probleempjes, maar is op te lossen (niet te vast zetten).

Welke trike voor mollige mensen?

Er zijn niet veel trikes ontworpen voor gewichtige mensen ('Nederlands'). Maar toch zijn er enkele, en daarom noemt Hanza het geen probleem, maar slechts een aandachtspunt.

Bumperklever

Chris wordt achtervolgd door een gluurder (foto op MeWe).

Gluurder

Reacties

JAVE op vr 13 mei 2022 om 14:09

Volgens mij zit de ketting gewoon aan de rechterkant van de 441. (Je kijkt in de neus in het filmpje)

tdt op vr 13 mei 2022 om 15:16

Hahaha, fraaie foto Chris!

A.C.B. op za 14 mei 2022 om 23:50

JAVE, kijk even naar tussen-as achter het stuur en de aandrijving gaat naar links.

theomol op zo 15 mei 2022 om 11:05

Het stukje over Charles Brown vond ik interessant. 
Klik ook even verder naar zijn verhalen over frameontwerp en meer, bijvoorbeeld http://www.recumbents.com/wisil/brown/bicycleframedesign.htm

Fredvandenhauten op ma 16 mei 2022 om 10:22

De camping Raayerhof is prima. Basic, maar genoeg. Ik heb er geen horeca gezien (ik was daar te kort) . Dus wees voorbereid om  je eten mee te hebben. De gastvrouw gaat, bij voldoende vraag partytenten extra op het veld zetten en BBQ mag met open vuur op een vaste plek daar. Slechtweer accomodatie is prima met magnetron, kookplaat koelkast ed.  Maar de douches........... die zijn echt ruim. echte senioren wasruimte. 

Afgelopen weekend ff daar gefietst. en geslapen. naar binnen via nr 13 . Is 200 meter verderop.  Niet via nr 10, want dan  kom je op de paardenfokkerij. Dat is schrikken voor de paardjes en wordt NIET gewaardeerd. Eerste veld aan de rechterzijde. En anders vragen naar Bertha. Wil de eerste bezoeker de afslag naar het veldje markeren met een vlaggetje ofzo?  Chris heb jij nog een banner ofzo ? mooi om te markeren.

groetjes Fred

JAVE op di 17 mei 2022 om 13:12

A, je hebt gelijk Alexander. Dat viel niet op op mijn mobiel... Full screen op mijn monitor was het duidelijker idd.

koendert op ma 23 mei 2022 om 02:21

Het oudste SPEZI filmpje waar de link naar linkt is van 2005 en niet 2004.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.