Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

500, Mango, prijzen, reacties, Down Under, trikes, DF4, Snoek, Spanje?, Haren, roetsen, Frankrijk, wie, Plat, EK, onderhoud, libelle, zoekplaatje(!?)

500 Vrijdagberichten!

De beheerder van Ligfiets.net wees ons onlangs op het volgende: er zijn inmiddels bijna 500 Vrijdagberichten verschenen.
Dus vandaag, vrijdag 28 mei, hebben we iets te vieren: je leest momenteel het 500ste Vrijdagbericht!
In het begin waren we niet echt consequent in de naamgeving (Vrijdag bericht, Vrijdagbericht met een datum, Vrijdagbericht op zaterdag, of een titel met vrijdag er in), vandaar dat de teller in de URL iets achter loopt.
De start van het vrijdagbericht lijkt op 14 november 2003 te zijn geweest. Eerst verscheen het onregelmatig, maar sinds medio 2011 verscheen het Vrijdagbericht (zo goed als) wekelijks. Het vrijdagbericht werd in de loop der jaren door meerdere redacteuren ingevuld: Jack, Belle, Paul, Oliver, en ik zei de gek: Theo.

Test Mango

Nina Paley van Laidback Bike Report evalueert de 'stippel' Sinner Mango classic, Frosty, die ze tweedehands gekocht had. Nina heeft er inmiddels duizenden kilometers mee gereden.

Prijzen PodBike Frikar

Podbike, de producent van de 'Frikar' heeft de prijzen voor deze bijzondere elektrisch aangedreven overdekte 'ligfiets' bekend gemaakt. Er kan gekozen worden uit twee modellen. De goedkoopste staat voor € 4.995,00 in de boeken, maar de naar verwachting meest bestelde fiets kost zo'n € 500 meer. Uiteraard zijn deze prijzen exclusief lokale BTW en verzendkosten. De standaard uitrusting en extra's kunt u terugvinden op de website van Podbike.

Reacties tijdens rit

Van applaudisserend toeschouwers, schichtige paarden en een 'verbijsterde motorrijder' (of is het beter: verbijsterende motorrijder). Dat komt Willy in zijn WAW (fb) tegen op zijn rit in de Ieperheuvels richting Frankrijk in een mooie en afwisselingsrijke video.

Ondertussen in Australië

Afgelopen zaterdag was er de 6 uur race in het kader van de Australian HPV Super Series bij Tailem Bend. Deze wedstrijd was de eerste HPV-race, die werd verreden op de nieuwe baan van Bend.
De winnaars van de dag waren Aurora Racing met slechts 5 seconden voorsprong op Wattle Racing Gunyah, en PHP volgden met Disco Volente op de derde plaats!

Vergelijking trikes

Erik vergelijkt de Duitse Hase Kettwiesel (een delta) met de door hemzelf aangepaste Engelse KMX (tadpole), met een misschien onverwachte winnaar. Let wel, het is een momentopname.

Beelden van DF4 prototype 2

Er zijn beelden opgedoken van het tweede prototype van de DF4. Ook op Velomobil Forum is te volgen hoe het prototype van de DF4 evolueert.

Eerste Snoek afgeleverd

Clément, Yirgacheff, heeft als klant als eerste de, Kawasaki-groene, Snoek ontvangen.
Hier volgt een korte samenvatting van wat er de afgelopen weken door velomobiel.nl is geoptimaliseerd en ontwikkeld:
 • De NACA-duct op de neus is om meer ventilatie mogelijk te maken en om de voorlamp te integreren. Het is zo gemaakt dat je de koplamp er makkelijk af kan halen (bij een race bijvoorbeeld). Ik heb een IQ X gemonteerd, maar een Lupine SL past ook (als het binnen je budget past).
 • Het achterlicht: het is een heel eenvoudig, functioneel systeem (red.: prototype): 2 knipperlichten aan elke kant van een buis, gecombineerd met het handvat waarop de achterlamp is gemonteerd (verandert van intensiteit bij het remmen). Het gewicht van het complete systeem : 39 gr. Bij een wedstrijd, is deze vrij eenvoudig te demonteren.
 • Het montageluikje: het is nu bevestigd met velcro's in plaats van schroeven. Allert heeft kleine uitstulpingen gevormd om de hiel wat meer ruimte te geven.
Op deze Snoek zit het volgende:
 • Achterlicht, voorlicht, knipperlichten, claxon, accu
 • Continental Contact speed 28-406 met latex binnenband
 • Alexrim DA16 (robuuste velgen)
 • Continental GP5000LT 25-622 tubeless
 • DT Swiss 460db
 • Ventisit zitkussen
 • armsteunen
 • 2 spiegels
Totaal gewicht: 21,80 kg!
Met de racecap: 22,96 kg

LaVuelta033

Nee, niet de La Vuelta van 2022 (die in Nederland start). Dit is de Amersfoortse editie van de ronde van Spanje: La Vuelta 033, op zondag 22 augustus.
Inschrijven kan voor een van de toertochten (30, 60, 90, 120 km) en de LaVuelta033 klimtijdrit op de Hugo de Grootlaan. Deelname toertocht (samen met de klimtijdrit) à € 15,-, (alleen de klimtijdrit: € 7,50).
De winnaar van de klimtijdrit vorig jaar was een velomobielrijder.

Haren-Haren

Op 4 juli wordt er de, na een jaar geen, Haren-Haren weer gehouden. Dit jaar in aangepaste vorm: alleen een 105 km lange tocht wordt aangeboden, gestart wordt er in Haren of Odoorn. Voorinschrijving is verplicht.

Roeifietstocht

Op 19 juni wordt er in de Achterhoek een roeifietstocht gehouden. Helaas is het maximum van het aantal deelnemers al bereikt.
Wij wensen alle deelnemers veel plezier, en mooi weer, toe.

Pas de regrets

In Ouest France:
Dit (Pinkster-)weekend, de eerste bijeenkomst van velomobielen in Angers.
Dit weekend zullen enkele vreemde voertuigen zonder motor de wegen van Maine-et-Loire onveilig maken. Inderdaad, de velomobielliefhebbers organiseren hun eerste weekend in Anjou (departement Maine-et-Loire).
Een dertigtal velomobielen (waaronder een tweezitter) zullen dit weekend op zaterdag de wegen van Anjou te vinden zijn voor een rit, en op zondag in de lagere delen van de Anjou. Het hoofdkwartier van de velomobilisten zal de camping Port Caroline in Brain-sur-l'Aution zijn.
Zie ook de discussie op Vélorizontal (Franstalig).

Wie is de dader?

Livia Gershon schreef over de teloorgang van de ligfiets in de vorige eeuw.
"Francis Fauré, bekend als een van de snelste rijders, verbrak het uurrecord in een Velocar, een soort ligfiets bedacht door Charles Mochet. De reactie van rijders en publiek was vol ongeloof. Sommige sloten de snelle fiets in hun hart, maar velen niet. In plaats daarvan zagen ze het als bedriegen."
De UCI besloot, onder grote druk van de bestaande fietsfabrikanten, om de stroomlijn te verbieden.
"Dit moment werd geïdentificeerd als de retorische blokkade, waarbij een dominante technologie werd gezien als de enige optie, zonder behoefte aan beter ontworpen concurrenten."
Zie voor het hele verhaal: Facebook.

Jetze Plat

Komende week een aflevering van Sportlab Sedocop vrijdagavond 4 jun om 22.15 uur op NPO2. Boegbeeld van handbiken in ons land is Jetze Plat (fb), paralympische sporter van de jaren 2017 en 2019. Hij heeft de MBO opleiding fijnmechanische techniek en werkte als fietsenmaker bij een bedrijf dat rolstoelen en handbikes maakt. Jetze vervolmaakte zijn handbike om optimaal te presteren, en krijgt daarbij hulp van Bram Moens. Zijn grote concurrent is Allessandro Zanardi.

Eerste gecombineerde EK voor parasporten

Rotterdam is de gastheer van eerste gecombineerde EK voor parasporten in 2023, waarbij Jetze Plat ongetwijfeld ook in actie gaat komen.

Remkabel

Op Facebook deelde World of Velomobiles deze week een hele serie velomobiel-gerelateerde YouTube-videos, waaronder deze iets oudere bijdrage van Saukki, over het vervangen van de remkabel en het nylon blokje van de besturing.

Libelle

Bij de collega's van Recumbent.news verscheen deze week een artikel van de hand van Bernard Cauquil, winnaar van o.a. de Suntrip in 2015 (Italië - Kazachstan). In dit technische artikel gaat de aandacht echter uit naar een door hem ontworpen kanteltrike met zonaangedreven ondersteuning, de Tiltdragonfly.

Zoekplaatje

Deze foto stelde niet alleen ons voor een raadsel, wat het nu eigenlijk voorstelt. Toch is het een velomobiel gerelateerde foto. Voor de 'uitleg' zie Facebook.

Reacties

ErikvanD op vr 28 mei 2021 om 14:11

Leuk om te zien dat mijn shootout tussen de Kettwiesel en de KMX het bericht heeft gehaald! Kleine correctie, KMX is Engels, niet Amerikaans ;)

jzwaard op vr 28 mei 2021 om 14:25

Gefeliciteerd met nummer 500 !
En dank aan alle redacteuren die dit mogelijk te maakten.

xanderniezing op za 29 mei 2021 om 18:27

Gefeliciteerd! Vrijdagbericht was altijd de bagagedrager van de informatie waardoor je nooit achterlicht. Sommige reflectoren voelden geen terugtraprem en gebruikten Vrijdagbericht en zijn ketting-cast als een spatbord maar vele anderen hadden een antilekband met deze informatieve stuurtas.

opco op za 29 mei 2021 om 20:31

Gefeliciteerd met de 500, redactie! Elke week lees ik het met veel plezier.
Ook het verhaal van de KMX vs Kettwiesel is heel informatief. Om te weten wat DE ideale trike is, nodig ik je uit op mijn fs26, Erik :)

ErikvanD op ma 31 mei 2021 om 12:21

Dank je Dik voor de uitnodiging! Het ging mij echter niet zozeer om het vinden van de ideale trike want dat is voor iedereen anders. Gelukkig is er voor mij ook geen ideale fiets, want anders zou ik er 14 teveel hebben ;)

Het ging me met name over de verschillen tussen beide types zoals ik die ervaar. En over hoezeer ik positief verrast ben door de Kettwiesel tegen mijn verwachtingen in! En positief verrast worden is alleen maar leuk :)

Phraenque op ma 31 mei 2021 om 14:31

Gefeliciteerd met de 500e, redactie! Elke week lees ik het met veel plezier.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.