Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Beano, Down under, cadeaus, Afsluitdijk, hekken, politie (1), politie (2), politie (3), blaadjes, ketting

Beano

Steven Slade werd in september, tijdens het BHPC-evenement in het Gravesend Cyclo Park, door John Williams geïnterviewd over zijn streamliner Beano (de volledig gestroomlijnde tweewieler). Eigenlijk is het een vierwieler, de twee extra wieltjes vormen het landingsgestel. Ja, vliegen doet Steven namelijk met de Beano.
In 2016 reed Steven mee tijdens Cycle Vision in Amsterdam. Hij werd eerste bij de één uur race en de drie uur race.

Intussen in Australië

De velomobielen die bij deze race, de Australian International Pedal Prix, worden gebruikt zijn zo anders dan onze (race-)velomobielen. Hier zijn wat foto's (fb) van afgelopen week.
Ook op Twitter staan foto's.

Cadeaus

Volgende week zaterdag is het al 5 december (maar de Kerst ook niet ver meer). Kan je niets verzinnen wat je nog zou willen krijgen, dan heeft de Fietsersbond nog 10 fietscadeau ideetjes voor je klaar staan.
Zoals een fietsbel met geluid van koeien in de Alpen: de Alpenbel, of wat te denken van een boek over de 'Dappere ridster' (niet Fries, ook geen vrouwelijk fietser (hoewel), maar een vrouwelijke ridder maar dan op de fiets!).

Afsluitdijk

Er moet een opening komen in de Afsluitdijk voor de zogenaamde Vismigratierivier. Om de hinder voor auto-minnend Nederland te beperken, wordt er een tijdelijke weg – een bypass – om de werkzaamheden heen gebouwd... maar een fietspad kan er niet af. Kortom, Rijkswaterstaat doet zelfs geen poging om fietsend en wandelend Nederland te behagen: de Afsluitdijk blijft dus onbegaanbaar voor fietsen en wandelaars door de ontbrekende bruggen bij Kornwerderzand en Den Oever (de spuisluizen).

Er zijn natuurlijk veel protesten gekomen op het nieuws om de Afsluitdijk nog eens drie jaar extra gesloten te houden voor fietsers. Niet alleen fietsers, maar ook wandelaars doen hun beklag.

Zoals we vorige week in een nagekomen update vermeldden, was er zelfs sprake van het organiseren van een Opstandsrit. Hierover is de afgelopen dagen veel onderling gecommuniceerd tussen diverse organisaties als o.a. NTFU, Fietsersbond en ook NVHPV. Waar eerst nog plannen waren om te proberen een corona-proof 'live' actie op poten te zetten, is gisteren toch besloten hiervan af te zien. Momenteel wordt gekeken of er iets van een online protest kan worden georganiseerd, met eventueel een zeer beperkte 'live' actie met woordvoerders van de verschillende belangenorganisaties.

Het kan wel

Gelukkig zijn er toch ook nog overheden, die wel een luisterend oor bieden aan de protesterende (lig)fietser. Een velomobielrijder had zijn beklag gedaan over de toegang tot het Zuiderduinpad, tussen Zandvoort en Noordwijk. Deze week kreeg hij het volgende bericht van de provincie Noord-Holland:
Na overleg tussen Provincie, aannemer en politie is besloten om de hekken iets verder uit elkaar te zetten.
op die manier kan en makkelijker tussendoor gereden worden met 'bijzondere' fietsen.
De hekken worden niet helemaal verwijderd om oneigenlijk gebruik door grote voertuigen te voorkomen.
Volgens info van onze aannemer worden de hekken deze week iets verder uit elkaar gezet.

Daar kan RWS een voorbeeld aan nemen!

Zeepkistenrace?

Twee weken terug, op zondagmiddag, meldde een getuige zich bij de politie in Nordrhein-Westfalen, met de mededeling dat er een 'zeepkistenrace' (fb) plaatsvond op de vluchtstrook van de oude B1. Kort daarop konden de agenten enkele fietsers met hun hypermoderne velomobielen aanspreken. Een zekere gelijkenis met zeepkisten kan niet worden ontkend.

Sorry agent

De trike fietst zo zalig (fb) dat het moeilijk is om je ogen open te houden. De, zo te zien, Franse agent bekijkt de schade.

Staande gehouden

Denk je snel even een pakketje te posten, duurt het toch wat langer dan gedacht. Gelukkig was het een vriendelijke agent, die hoofdzakelijk nieuwsgierig en bereid om te leren was, en niet koste wat kost een bon wilde uitdelen. Waarschijnlijk ook gelukkig voor die spookfietser aan het einde van het filmpje...

Bladgolfbad

Er liggen momenteel veel bladeren op fietspaden, maar dit is toch wel erg extreem (fb). Een ligfietser zou hier een periscoop en snorkel nodig hebben.

Vormen met kettingen

De enige ketens die ons binden (fb). Tenminste dat vermoeden we dat er staat bij deze vrouwelijke vormen, opgebouwd met fietskettingen.

Reacties

CV op za 28 nov 2020 om 02:48

Altijd leuk, het van de agent winnen. Gebeurd mij tot nog toe eens per 6000 km. Er zijn er ook heel wat in de buurt die het wel weten ondertussen ☺

MichielAdriaan op zo 29 nov 2020 om 04:54

Ja 'mensen die iets willen leren' plaatsen ook de d/t's (uiteindelijk) correct en schrijven daarmee Vrijdagberichten die veel prettiger zijn te lezen.
Bedankt redactie!

lighans op zo 29 nov 2020 om 12:06

Beste Mick,

Het vrijdagbericht wordt door 1 iemand geschreven. Het is voor een site als ligfiets.net echt heel lastig om mensen te vinden die iets willen schrijven. We zijn dan ook heel blij met Theo zijn berichten.

Zie je fouten in de tekst, dan stuur je een bericht naar redactie@ligfiets.net en het wordt snel verbeterd.

lighans op zo 29 nov 2020 om 12:10

De wedstrijden in Australie zijn inderdaad andere fietsen. Er worden ook eisen gesteld aan de maten. Daardoor zien ze er wat plomp uit, imho.

Ik denk dat van de Europese velomobielen alleen de Velayo aan de eisen zou voldoen, qua breedte. Maar weet het niet zeker.

Ook worden ze bereden door studenten en vaak ook door hun gebouwd en onderhouden. Er zijn ook kits te koop: https://trisled.com.au/hpv-type/track/.

MichielAdriaan op zo 29 nov 2020 om 21:24

Sorry Hans en het is niet dat ik je reacties onleesbaar vind.
Maar het is 'en vaak ook door hEn gebouwd'. Hun is namelijk bezittelijk voornaamwoord dat je verwart met het meewerkend voorwerp 'hen'.
Tot je dienst!

Mvg Mick

Oliver op ma 30 nov 2020 om 16:55

Mick,
als het je echt zó zeer stoort, ga dan andere dingen lezen...
#mompeltietsoverazijnzei...#

WimH op ma 30 nov 2020 om 17:41

Mick,

Het woord 'hun' kun je gewoon als meewerkend voorwerp gebruiken hoor. Je moet dan echter het voorzetsel weglaten, je kunt het er wel bij denken.

Bijv.:
Ik geef hun een bos bloemen.
Ik geef aan hen een bos bloemen.

Bron:
https://onzetaal.nl/taaladvies/hun-hen#close

Deze redenatie is trouwens niet van toepassing op het door Hans gebruikte woord 'hun'.

Gr. Meester Wim ;-)

WimH op ma 30 nov 2020 om 19:26

Kijk ook deze. Echt hilarisch.

http://jaron.nl/zijhenhun/

lighans op di 01 dec 2020 om 15:23

Mick, je Nederlands bent fantasties.
Jamer aleen dat je niet zagt dat ik Theo anwees as skrijver.

Groenten

Hans

Bobslee op di 01 dec 2020 om 18:36

@Wim H: Schitterend! Heb in een deuk gelegen! Ik maak ook wel eens een d/t foutje, heb ik verder geen problemen mee, anderen soms wel .....Gek genoeg reageren die anderen dan soms wel eens wat kregelig als je hun spelling gaat verbeteren omdat er een foutje instaat..........Rare jongens die taalpuristen! ;-))

GerritBoudewijn op wo 02 dec 2020 om 22:00

Inderdaad hilarisch Wim. Ook ik heb in een deuk gelegen. Geweldig leuk.

nvanderwal op do 03 dec 2020 om 19:49

Mensen die zich leesbaar ergeren aan taal vind ik zeer ergerniswekkend. Maar dat ligt aan mij.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.