Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Referendum, Appverbod, Logisch, Tas, Kettingloop, Vloek, Prijs, Trikeverhuur, Brevet, Expo, Tot slot

Referendum

In Zwitserland werd op 23 september jl. in een referendum over een nieuw wetsvoorstel gestemd. Het wetsvoorstel, dat het gebruik van de fiets (met name in steden) moet bevorderen, is aangenomen.

Appverbod voor fietsers

We hadden het al eerder vermeld, dat een appverbod eraan zat te komen, maar nu is er ook een datum bekend. Per 1 juli 2019 lijkt het verbod in om een mobiele telefoon (alle mobiele elektronische apparaten!) vast te houden tijdens het fietsen, zo goed als zeker, in te gaan. En dit gaat ook gelden voor trambestuurders en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig zonder motor.
Ah, gelukkig, handsfree (bellen) mag nog steeds. We mogen nog steeds navigeren met onze mobiele apparatuur.
En handhaving (van deze wet)? 'We hebben er alle vertrouwen in.'

Natuurlijk hoef je tijdens het fietsen niet te appen. En als je dat te moeilijk vindt, kan je MONO instellen (iPhone). Je ziet dan, tijdens het fietsen, niets voorbijkomen op je scherm, maar dan je moet wel sneller dan 20 km/uur fietsen!

En als we dan allemaal niet meer appen op (of in!) de fiets, dan kunnen we tenminste de aandacht bij de quiz houden...!

Terminologika

We hebben het op onze site altijd over fietssnelwegen gehad. Maar taaldeskundigen en, uiteraard, ambtenaren hebben het liever over een ander woord. Zoals 'fietsroutes plus', 'slimme routes', snelfietsroute, 'drukke regionale routes'. In Vlaanderen raakte de term fiets-o-strade ingeburgerd.
Groningen en Drenthe gaan nu in navolging van Utrecht dus de term doorfietsroute gebruiken.

Zucht!

Zie ook doorfietsroute tussen Ten Boer en Groningen en ook fietssnelweg Assen-Groningen (ja, ook de Fietsersbond heeft het over fietssnelwegen).

Maar hoe deze sneldoorfietspadroutes (of wat was het ook alweer?) ook worden genoemd, er gaat wel in geïnvesteerd worden. En dat is ons inziens het belangrijkste!

Tas op maat

Zoek je een tas voor op je fiets, maar geen van de tassen van de aanbieders past. Of je wilt eigenlijk wat meer (of minder) tas.
Bij Kampeerwijzer hebben ze voor hun fietsen zelf bepaald hoe groot de tas, en met welke vorm de tas, mocht worden door middel van een mal. De beschrijving hebben ze afgeleverd bij Alpkit of Stingray.
En dat voor een prijs die zeer concurrerend is met confectietassen van de bekende merken.
De tassen zien er goed uit (deze redacteur heeft ze 'life' gezien).

Kettingloop M5 M-Racer

Alexander heeft lang gezocht naar een voorbeeld om de kettingloop aan te passen van zijn M5 M-racer 28-28. Veel liggers zouden moeite hebben met de kettingloop van de M racer. Helaas heeft hij niks gevonden op het (inter-)net.
Nu heeft hij zelf de kettingloop aangepast en in de rubriek zelfbouwers een bericht geplaatst.
Hij meldt: 'Voor mij geldt dat het (de fiets, red.) veel fijner doorrijdt, omdat je niet meer over de bochten hoeft na te denken….'

Fiets terug na verwensing

Ja, woede maakt je niet zachtzinniger, dus wens je iemand iets toe met steenpuisten en een kruis. Ja, dat heb je zomaar, als de fiets van je echtgenoot, die drie keer een kankeraanval overleefd heeft, gestolen wordt.
Het uiteindelijke resultaat? De fiets is, zij het in onderdelen, terug.

Galjaardprijs

Tussen de vijf kandidaten voor de Galjaardprijs, de prijs voor het beste communicatieproject in het publieke domein, staat de 'Elfwegentocht' van Stichting FossylFrij Fryslân. Op donderdag 1 november wordt tijdens de Galjaarddag 2018, het nationale praktijkcongres voor publieke communicatie, de winnaar bekendgemaakt. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Logeion (beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals), de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals.
Urgenda meldt dit ook met een vanzelfsprekende foto.

Sinner trikes te huur

Sinds kort kun je bij Tandemverhuur Apeldoorn terecht, als je eens een USVA Sinner Comfort wilt huren.

Alpenbrevet 2018

Wie eens wat meer wil klimmen, dan de volgende oprit van een brug(getje), die kan natuurlijk in (Zuid-)Limburg terecht. Maar op zich stelt dat natuurlijk ook nog niet zo heel veel voor.
Wil je het echte werk eens proeven, dan kun je deelnemen aan een Alpenbrevet! Of er op z'n minst eens over lezen.

Tot slot

Oké, we begrijpen nu waarom een vlaggetje echt wel opvalt als je zo laag bent.

Reacties

HvdK op za 29 sep 2018 om 03:57

Fiesnelweg? Bij Fietsberaad er dit over geschreven:
https://tinyurl.com/Fietssnelweg

Neem mij niet kwalijk of neem het mij wel kwalijk, maar hoe moeilijk kan het zijn?

We kennen een autosnelweg en de mensen weten best wat hiermee bedoeld wordt. Naar analogie daarvan is het meest logische woord dan ook fietssnelweg. Ook dit zullen de mensen best begrijpen.

Heeft autosnelweg en negatieve bijklank? Ik dacht het niet, vandaar dat fietssnelweg ook niet zo gauw als negatief ervaren zal worden. Waar haalt men dat hemelsnaam dat negatieve vandaan, hier in de discussie of achter de (ambtelijke) bureaux? Vermors daar geen tijd aan! Die te "vermijden schijn" is er niet.

Bovendien heren, ambtenaren en/of consultants een "'route" is geen "weg"!

Een route is een beschrijving hoe men op een bepaalde manier van A naar B komt. Met een bijv. een routeplanner. Dan kun je een snelle route plannen of als je leuk wil fietsen, een toeristische route of een route via een natuurgebied, langer maar interessanter voor de fietsende recreant

Een weg, mijn heren, een weg dat is een stuk grond met plakken bestrating erop. We spreken toch ook niet over een wegplanner?

Bovendien is fietssnelweg eveneens "een snel, kort en slim woord," net als "doorfietsroute" Beide woorden zijn een samenstelling van drie woorden, dus daar is ook al geen onderscheid.

Kortom besteed geen tijd aan het "verbeteren" van de Nederlandse taal. De taak van de ambtenarij lijkt mij in de eerste plaats het realiseren van een stuk prima berijdbare weg. Het woord daarvoor is al bedacht. U heeft al verloren van de bierkaai.

Fietssnelweg: 104.000 treffers op dit moment met Google.
Doorfietsroute: 6.550 idem

Lees ook Kees van Malsen hierboven!

Verder vind ik de omschrijvingen van de ideale fietssnelweg hier gegeven door verschillende mensen heel mooi, oprecht dank daar voor! Was het maar overal zo al gerealiseerd.

HvdK, tweepersoons-ligquad-sociable-rijder

MichielAdriaan op za 29 sep 2018 om 06:02

Een ligfietser die openlijk iets begrijpt van het nut van een vlaggetje? Dit breekt dammen en dijken door!
Voor mij blijft het een raadselachtig filmpje, want hoe blijft het ding zo recht omhoog staan? Op mijn Alleweder bewoog hij zelfs van links naar rechts!

NoStress op za 29 sep 2018 om 07:19

Het woord fietssnelweg heeft voor ons liggers een logische klank met positive gedachte. Toch? We fietsen allemaal geregeld van Arnhem naar Den Haag. Toch?
Net als we dat ook met een auto doen massaal. De A12 is daardoor een zeer populaire en drukke verkeersader. Een F12 fietsnelweg paralel daaran zou een logische stap zijn. Nou zo simpel is dat niet. Of juist wel? De infra ligt er al grotendeels. Alleen niet eenvormig als fietsnelweg herkenbaar en ingericht.
Uitvoering is naar mijn idee gewoon doen en stoppen met praten. Toch is dat veel te simpel gedacht.
Het woord fietssnelweg heeft voor buitenstaanders een negatieve bijklank. Een autosnelweg is voor de gebruiker wel prettig. Aanwonende kijken daar heel anders tegenaan. Die ervaren het als overlast in allerlij vormen.
Zo is mij een fietssnelweg in wording bekend van Barneveld naar Harderwijk. Deze wordt dagelijks bevolkt door 1000-en scholieren en fietsforensen op de tussenliggende dorpen. Omwonende (ouders van de kinderen) protestesteerde fel tegen de komst van dit fietspad wat nodig verbreed en veiliger moet worden. Argument?
Hard fietsen op een fietsSNELweg doen ze maar ergens anders. Niet in mijn achtertuin. Veel te gevaarlijk. Men legt blijkbaar de link met de situatie op de autosnelweg.
Ondanks de goede wil van overheden is dit project onder druk van de publieke opinie niet vd grond gekomen.
Het is nogsteeds een 2-richting fietspad van 120cm breed met bomen en een sloot er vlak naast.

NoStress op za 29 sep 2018 om 07:29

Op deze niet fietssnelweg rijden vrijwel dagelijks. In de dorpen komen we vele rotondes tegen. Die zijn of zeer druk of beplant met hagen(!) Helaas verdwijnen onze velomobielen daar volledig achter. Het is niet anders. Zelf sta ik op mijn ww route ook geregeld tussen auto's opgesteld. Deze situaties heeft ons doen besluiten een vlaggetje te voeren. Niet dat het merkbaar effect heeft. Men ziet ons niet omdat men niet KIJKT. Nog steeds raken we verzeilt in niet gezien situaties. Toch zijn we wel van dat gezeur af dat ze ons niet zagen omdat we geen vlaggetje hadden. Wel zo rustig.

PietV op zo 30 sep 2018 om 08:52

Bij een fietssnelweg denk ik direct aan gescheiden rijbanen met middenberm of -strook, ongelijkvloerse kruisingen en uitrij- en invoegstroken voor fietsers. Zeker niet aan (voorrangs)kruisingen met andere wegen of rotondes. Zeer veilig en nodigt uit tot meer fietsgebruik. Draagt dus bij aan de CO2 doelstellingen in ons regeerakkoord.

MichielAdriaan op ma 01 okt 2018 om 15:08

Met de DF reed ik vanochtend heden ochtend terug over het auto-asfalt (waar ik officieel niet mag rijden, zelfs niet met een bredere vm). Ik zag vanuit de verte over het fietspad een oranje vlaggetje maar kon door de begroeiing niet goed zien waar het aan bevestigd zat. Omdat het veel langzamer bewoog dan ikzelf dacht ik aan een trike misschien?
Waar het zicht even open was bleek het om een fietskarretje gemonteerd achter een mevrouw op een rechtopfiets te gaan; niet zichtbaar?!

nvanderwal op ma 01 okt 2018 om 18:57

Vlaggetje:

Een vlaggetje is inderdaad zichtbaar, maar het gaat er om of automobilisten hem zien en als iets zien om contact mee te vermijden.
Automobilisten kijken naar zaken die gevaarlijk voor hen zijn; hierom zijn velomobielen vaak als gevaarlijk voor automobilisten gespoten. Voorbeelden hiervan zijn de Koest (er uitziend als een koe, zwaar dus gevaarlijk) of de shark-Quest (er uitziend als een haai; sommige zijn best gevaarlijk)
Een vlaggetje is niet gevaarlijk; zeker niet als de associatie met een langzaam fietsende kinderfiets er is.

Verder zijn er talloze voorbeelden van auto's die tegen bussen of vrachtauto's aangereden zijn; dus of zichtbaarheid nu een argument is......

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.