Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Zonnefietspad, snelste, te snel, regenscherm, moi, winnaar, wat, verbaasd, aargh

Zonnefietspad nog experimenteel

De resultaten van de pilot met het zonnefietspad in Krommenie zijn veelbelovend. Maar er moet nog wel het nodige gebeuren om de panelen productierijp te maken. Die toplaag is de achilleshiel van het zonne-wegdek, want daar worden hoge eisen aan gesteld. Zo moet de laag voldoende stroef zijn, niet verblinden en goed lichtdoorlatend zijn.

Snelste?

De auto of velomobiel? Saukki zoekt het uit.
Spoiler! De auto wint het in ruraal gebied ruim, zelfs als er wat meer verkeer zou zijn geweest (vakantietijd). Voor stedelijk gebied zou de uitkomst wel eens totaal anders geweest kunnen zijn.

(Te) snel groeien?

Met het optimisme van een manager voorziet Tonnie, voorheen planner en het bedrijf dagelijks runnen (zeg 'hard werken'), in een wel zeer optimistische groei van de, begin dit jaar opgerichte, ligfietsclub Mooi Twente, welke niet voorzien was bij het oprichten. Dus, na vijf ritten Mooi Twente wordt de balans opgemaakt.
Gewapend met de laatste cijfers en wat statistiek gokwerk, moet de volgende rit uit maar liefst 389 liggers bestaan.
Dus, wat let ons, laten we zijn cijferwerk werkelijkheid worden? Op 11 augustus.
Wat zou dit op 8 september opleveren aan liggers?

Veloplu

Het RVO heeft besloten dat het regenscherm Veloplu toch niet in aanmerking komt voor subsidie.

Dus, wat kunnen we nu nog aanvangen met de Veloplu? Dit (fb)!

Moi!

Nog even terug over het groeten, of niet, door de gehelmde ridders van de weg. Hier is een andere kijk op, niet, groeten.

Je kan zwaaien, je wijsvinger, samen met de middelvinger, iets oplichten, knikken, dag of hoi roepen. In het noordoosten van ons land en over de grens in Duitsland zeggen ze: 'moi' (moi staat voor: dag, hoi, goedemorgen, -middag, -avond, -nacht, gaatie, enzovoort. 'Houdoe' is dan ineens weer een mond vol).

Winnaar

Je wint de loterij, en wat komt eerst? Je huis is eigenlijk wel aan een opknapbeurt (fb) toe.

Wat?

Hoe moeilijk kan het zijn? Instappen (fb) in een velomobiel.

Verbaasd!

Als je goed rondkijkt kan je soms wat zien wat er eigenlijk niet is: verbaasd (fb)?

Hier houdt het op!

Ga je op vakantie met je velomobiel in je buurland en dan is dit 'fietspad', na mul zand, gravel, en drempels, is dit de ultieme druppel die de emmer doet overlopen.
We gaan weer terug naar het land met, over het algemeen, echte fietspaden.

Reacties

Jan-van-Steeg op vr 20 jul 2018 om 15:53

Als je de tijd meerekent dat je moet werken om die auto te bekostigen dan kost de fiets in de meeste gevallen de minste tijd.

NoStress op vr 20 jul 2018 om 17:51

Hier houd het op
Wel in perspectief zetten. Over het algemeen kan je in Duitsland prima fietsen. Zeker met een velomobiel. Wij volgde de grenzen van het (voormalige) hertogdom Gelre. We fietste letterlijk zoveel mogelijk over die grenzen. Dat er dan door de routeuitzetter 1 steekje is laten vallen vind ik (achteraf) geen probleem.
Laten we wel wezen. Een velomobiel is een prima reis en vakantiefiets voor lange afstanden. Zelfs met dit bijzonder fraaie weer. Maar hij is niet ontworpen voor het nemen van gravelbanen. Die waren er toevallig planty op deze min of meer gedwongen route over historische grenzen. Dan ga je soms letterlijk over je grenzen van het kunnen van je velomobiel.
Maar NL heeft gewoon een fijn fietspaden netwerk. Om dat te beseffen moet je soms even over de grens.

@mooigeel ik ben er nu achter waarom de Marathon Plus in Dld is ontwikkeld. Die gaven geen krimp na deze mishandeling. Mijn verse Continental Sportcontact heb ik na 1000 km afgedankt. Karkasbreuk door en door. Binnenband kwam naar buiten. :-(

NoStress op vr 20 jul 2018 om 18:12

Van harte aanbevolen. De activiteiten van het erfgoedfestival eindigt op 21 juli. Maar routes van fietsen over grenzen blijven bestaan. Wij deden heel kalm aan 13 dagen over 1050 km.
https://erfgoedfestival.nl/fietsen-over-grenzen/
Er hoort een App bij van route.nl met (routerende) tracks en omschrijving van bezienswaardigheden.

nvanderwal op vr 20 jul 2018 om 18:29

Wat is sneller; een auto of een velomobiel? Wat is het belang van alleen snelheid?

Ik fiets regelmatig naar Utrecht; ooit mijn woonfront, inmiddels een stad 50 kilometer van mijn woning.
Met de velomobiel doe ik er 7 kwartier over; met de auto een uur.
Met de fiets is het 48 kilometer; met de auto 75. (Directe route, maar met een pont versus snelweg maar met een lus.)
De pont kost mij 80 cent, de auto heeft de parkeerkosten in de stad.
Na de aanschaf van de velomobiel is het onderhoud goedkoop en fietsen geheel gratis; na de aanschaf van een auto kost het onderhoud het nodige en hij geeft de kosten voor benzine, wegenbelasting en verzekering.

Is die 3 kwartier tijdsverschil mij die kosten waard en wil ik die tijdwinst deels gebruiken om te gaan sporten of word ik lekker dik?

m66roepers op vr 20 jul 2018 om 18:33

Ik zeg meestal "Moi" als ik iemand tegenkom op de fiets en het niet te druk is. Vandaag schrok ik omdat die ander mij als eerste met moi begroette. Zaterdag vergat ik over te schakelen op "Goeie" op weg naar de Elfwegentochtparade

CV op za 21 jul 2018 om 04:15

Maar is 40 km/h wel realistisch? Hoe bezweet kom je dan op je werk aan? Naja, die Quest is natuurlijk een forse hap sneller dan mijn Mango, dat helpt al natuurlijk.

MichielAdriaan op za 21 jul 2018 om 09:11

Tja, Saukki zou eens een DF moeten kopen!

emgaron op za 21 jul 2018 om 12:58

In het noordwesten van Duitsland (dus de streken "Ostfriesland" en "Emsland") zeggen ze toch echt "Moin" en niet "Moi"... Ik kom er dankzij de ligfietsgroep Oldenburg bijna elk jaar wel eens en heb ook verder nog kennissen in die regio, vandaar. Trouwens: de rest van Duitsland vindt het best grappig dat daar ook in de avond nog "Moin" (dat woord is afgeleidt van "Morgen") gezegd wordt... :-)

TeJayLigFts op za 21 jul 2018 om 13:16

Dat krijg je als je op je eigen geheugen af gaat (moi <-> moin), 'moin' klinkt ook anders. Overigens klinkt en is de betekenis van moi in het Frans ook anders. ;)
Je hebt gelijk Thomas.

m66roepers op zo 22 jul 2018 om 08:02

Gisteren heb ik even rondje Dollard gedaan. Bij Ditzum en Pogum reageren de Oost-Friezen gewoon met moin. Ze horen vermoedelijk niet eens dat ik moi en geen moin zeg. Volgens Simon Rekers in een boekje over Gronings is "moi" niet afgeleid van Goedemorgen, maar van mooi. Met moi wens je de ander het mooie toe.

twilwel op zo 22 jul 2018 om 16:23

Ook op wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Moi_(groet) komen ze er niet helemaal uit wat betreft betekenis en verspreiding van het woord "moin". Vrienden van me, echte Ostfriesen uit Ostfriesland (dus geen Ost-Friesen of Oost-Friesen uit Oost-Friesland!) zeggen zeer beslist "moin" en geen "moin moin". Voor "moin moin" moet je wat dieper Noord-Duitsland in.
Wat betreft al dan niet groeten: als Drent ben ik van oudsher gewend iedereen te groeten, maar vanonder een racekap blijkt dat lastig. Ik ben beperkt tot een kort lichten van de kap, analoog aan het lichten van een hoed ;-)

Oliver op wo 25 jul 2018 om 15:05

"Moin moin" is voor "Quaselstrippen", oftewel kletskousen! 1 Moin volstaat, of je moet wel heel erg enthousiast worden als je iemand ziet. ;-)

WimH op di 31 jul 2018 om 11:27

De berekening van de volgende Mooi Twente Tocht wordt hierboven wel erg optimistisch weergegeven. Die 384 zal pas in de 15e tocht (en niet de 6e) behaald worden.
Om dat doel te behalen kan Mooi Twente inderdaad wel wat hulp gebruiken.


Op Mooi Twente staat de volgende berekening:

Gemiddeld aantal deelnemers in de eerste vier ritten was dus 6.
We groeiden in rit no 5 van 6 liggers naar 17 en dat is een plus van 183%!

Natuurlijk gaan we zo door, hetgeen betekent dat we deze groei vasthouden en daarmee in de tiende rit uit zullen komen op tenminste 48 rijders, in de vijftiende op 136 en in de vijftiende rit op 384 ligfietsers.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.