Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Bootcaravan, week verbeeldt, versnelling keuze, ademend shirt, aerodynamica test, fietsketting of kettingfiets, 1 jaar trapondersteunde Quest 1, go man go, in de 'Tweewieler', polsspiegeltje, mooie ligger, vallen met de fiets, fietspadenblues

Bootcaravan

Wees maar gerust. Ook dit voer-/vaartuig (fb) is te vervoeren met een fiets.
Wel een opmerking: kan deze alleen dobberen, of moet er ook een, elektrische, schroefondersteuning mee?

Week verbeeldt

Deze illustratie (fb) geeft aan hoe je je voelt tijdens een werkweek (scholing hoort daar ook bij).

Versnelling keuze

De Fietsersbond zet de voor- en nadelen naast elkaar van geen versnelling (!), naafversnelling of derailleur. De algemene conclusie is: zonder versnellingen rijdt lichter.

Ademend shirt

De ventilatieflappen in het shirt openen en sluiten zich in reactie op de lichaamshitte en zweet van de atleet. Deze flappen zijn uitgevoerd met levende microbiële cellen die zwellen of krimpen als gevolg van veranderingen in vochtigheid.
Jammer dat alleen de rugzijde uitgevoerd is met die flappen. Niet handig voor ligfietsers. Iets voor Reverse Gear?
Ook schoenen kunnen met ventilatieflappen uitgevoerd worden.

Aerodynamica test

De Dragon 1.5 wordt getest of de aerodynamica spoort met de gewenste ideeën op turbulentie. Oké, het filmpje komt wel uit 2010.

Fietsketting of kettingfiets

Een fiets opgebouwd uit een fietsketting.

1 jaar trapondersteunde Quest 1

Wat doet trapondersteuning met je?
Hans heeft een jaar lang rondgereden met trapondersteuning in zijn Quest. Gaat Hans er mee verder? Lees het bij Lighans zijn blog Questeen.

Go, man go

Maar deze wilde, helaas, niet starten bij de Eco-marathon, een wedstrijd voor superzuinige auto's, in Londen.
Enig idee welk type velomobiel het is/was? Of hebben we al teveel weggegeven?

In de 'Tweewieler'

De Quattrovelo staat in de 'Tweewieler' van mei (fietsenmakers vakblad).

Polsspiegeltje

Good.Hand BackEye heet dit spiegeltje voor uw pols, te vervoeren in een beschermend etui: alles in één.

Mooie ligger

Deze heel fraaie bamboe tweewieler (fb).

Vallen met de fiets

Het maakt enorm uit met wat voor fiets je valt.
'Met een damesfiets raken heup en schouder het eerst de grond, net voordat het hoofd de grond raakt. Bij een herenfiets is de kans groter dat het hoofd als eerste de grond raakt.'
En de ligfiets? 'Bij een zijdelingse val is er niet zoveel aan de hand, maar bij een buiteling over het voorwiel kan dat extra risico met zich meebrengen omdat de boog die het slachtoffer bestrijkt groter is.'
Nou lijkt ons zo'n buiteling over het voorwiel een wel zeer weinig voorkomend fenomeen bij een ligfiets (alleen al vanwege een laag zwaartepunt).
Zie Verkeersnet.

Fietspadenblues


De 'dikke ik' op het fietspad. Niet alleen speed-pedelecsfietsers maar ook ligfietsers hebben een groot zelfbewustzijn. Ze weten hun plek op te eisen (tussen de andere fietsers. red), aldus Martijn van Es van de Fietsersbond.
En dan staat er in Trouw: 'De van­zelf­spre­kend­heid waarmee decennialang alle autovervoer is gefaciliteerd, mag nu eindelijk weleens de fietser ten goede komen'.
In het AD staat dat Amsterdam overweegt om Canta's en Biro's te verbieden om te parkeren. Bovendien is het volgens wethouder Pieter Litjens: 'Het is ernstig de vraag of het fietspad de juiste plek is voor deze vormen van vervoer'.

Reacties

pietandringa op vr 02 jun 2017 om 17:18

Zonder versnellingen rijdt lichter, maar met versnellingen kun je beter je vermogen benutten en dus meestal meer energie leveren dan zonder.

NoStress op vr 02 jun 2017 om 20:10

Het hebben van versnellingen is voor veel mensen nog niet vanzelfsprekend dat ze deze ook daadwerkelijk gebruiken. Ook de juiste versnelling kiezen blijkt nog teveel moeite.
Laatst werd door een van mijn clienten met veel overtuiging uitgelegd dat ik wel niet veel gebruik zou maken van al die versnellingen van mijn DF. Ik kon zo hard rijden dat de enkele de hoogste versnelling wel zou volstaan........(!)
Ook E-ondersteunde fietsen zijn kennelijk schakellui gezien de vaak trage tred. Zelfs bij beklimmen van hoogteverschillen en toch aanzienlijke snelheid.

Dat ik slechts 20 schakelcombinaties (waarvan verschillende overlappend) heb verbaas ik mijn collega's en clienten dat ik toch zoveel sneller dan een racefiets met 27 of zelfs 30 versnellingen kan. Welke logica ligt daaraan ten grondslag?
Als ik dan vertel dat ik enkel het grote voorblad gebruik en dus 10 versnellingen achter van 11-36 tanden snappen ze er helemaal niks meer van. Dat ik alle 10 van stilstand tot topsnelheid telkens weer gebruik en zelfs tijdens het rijden rechtdoor nog van tandwiel verwissel ben ik mijn gehoor kwijt. Ik zie ze twijfelachtig mij bekijken of ik ze allemaal nog wel op een rij heb. ;-)

NoStress op vr 02 jun 2017 om 20:28

Ik heb mij bij het lezen van het artikel over de 'dikke ik' op het fietspad ook zitten ergeren aan de stelling dat pedalac en ligfietsers hun plek op het fietspad opeisen.
Zo kan het misschien overkomen op de gemiddelde fietspadgebruiker, maar het zelfbewustzijn of beter, het zelfbewust fietsen is een betere omschrijving. Deze groep fietspadgebruikers zijn juist bewuster van hun rijstijl en snelheid. Nodig om veilig en snel verkeersregels en -gedrag toe te passen. Dit is van toepassing op eigen gedrag en (het vaak ontbreken of onvoorspelbaar gedrag) van die van ander fietspadgebruikers.
Lichamelijke gebreken, onoplettendheid, omgevingsgeluid gehinderd (oortjes), afleiding (smartfoon), en totale disintresse wat het andere verkeer doet maakt dat je als vlotte gebruiker van het fietspad je plek wel (veilig) moet opeisen. Anders wordt je verplicht tot kwakkelend langzaamverkeer acht groepje scholieren, witte en grijze colonnes en kooppuntroute fietsers die twijfelen welke kant ze op moeten. Onverwacht afslaand fietsverkeer of invalide karretjes eisen ook zelfbewustzijn van je plek op. Reken ik spookrijders en fietsers zonder licht in het donker nog niet mee. Auto's al dan niet spookrijdend op het fietspad zou simpelweg niet voor moeten komen.Ohja. bouwvakkersbusjes, trekkers met maaieenheid en giertankwagens die hun last overpompen, ook zoiets. Een fietspad is een restje asfalt (hopelijk) dat je als serviceweg kunt OPEISEN toch?

xanderniezing op za 03 jun 2017 om 13:44

Van de naven heeft de Nexus 7 altijd wrijvingsverlies. De Nexus 8 en de Alfine 8 hebben dat niet (ik geloof in stand 5). Indien je je voortandwiel verwisseld voor een groter exemplaar en heel veel in de 5e versnelling rijdt dan heb je de voordelen van zowel singlespeed als versnelling. Met de duurdere Rohloff kan dit ook. Dit werkt vooral goed in de stad (minder wind) en zonder veel heuvels.

Flevo-Whike op za 03 jun 2017 om 17:31

Bij Versnelling keuze mis ik de Friiik van Gazelle/Flevobike en de Snek van Thys Roeifietsen. De Friiik toont trouwens aan, in tegenstelling tot wat het artikel zegt, dat een kettingkast mogelijk is: https://i.ytimg.com/vi/9CJ8wPtZHF8/hqdefault.jpg

koendert op ma 05 jun 2017 om 15:14

Die mooie bamboe ligger is door dito mooie dame gebouwd. Volgens haar was het bouwen van de velgen het meest uitdagende. De besturing is van het type kantel-knik-besturing zoals met een flevobike. Ze heeft een waanzinnige beheersing over deze fiets. Op Spezi 2017 was te zien hoe geweldig zij zich schijnbaar moeiteloos (letterlijk de handen achter het hoofd) stapvoets een weg door de mensen laveert. Kortom ik ben verliefd!

bramw op di 06 jun 2017 om 21:59

Ervaring met vallen met de ligfiets.
Ik ben in het bezit van een ligfiets met directdrive (voorwiel) gemaakt van een oude racefiets, 5 speed oud systeem (non index) voor het gemak uitgerust met moderne gripshifters dat werkte allemaal niet perfect. Vorig jaar ging het dus mis met de ketting bij het terugschakelen voor een bocht. Het voorwiel sloeg compleet vast mijn snelheid zal op dat moment ergens tussen de 15 en 20km geweest zijn. Ik bleef min of meer op de been maar was onaangenaam verrast over hoeveel mijn achterwiel van de grond kwam (had altijd ook vertrouwen in het lage zwaartepunt). Ik dacht bij mezelf dit moet ik dus echt niet met 30+ hebben. Oude 5 speed heb ik dan ook snel vervangen door een goed afgestelde 8 speed.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.