Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

200 jaar fiets op de radio, te heet in de velomobiel, Vroem 2, Laidback Bike Report over ED, DCT, Amerikanen kopen gewenste tandemligger, GinzVelo, ondergoed, LaidBack Cyclist, slot

200 jaar fiets op de radio

Na 20 minuten in het NOS Radio 1 Journaal wordt als eerste gesproken met een fietsverzamelaar en daarna met de Tweewieler Academy.

Volgend jaar worden de wereldkampioenschappen ligfietsen in Mannheim gehouden. In Mannheim is dan ook feest vanwege dat de fiets die dan 200 jaar bestaat (startend met de Draisine, zie: 'Vulkaan uitbarsting en de fiets'): Monnem Bike – Wo alles begann.

Te heet in de velomobiel?

Dan gewoon wat sneller rijden, voor meer rijwind. Of… schaf een mini luchtkoeler aan. Alleen jammer dat zoiets op 12 V (en 230 V) werkt. De tank vullen met water, eventueel samen met bevroren koelelementen.
Zie ook Paul's blog.

Vroem 2

Was het het waard dat Chris Vroome, en dat geldt sinds afgelopen donderdag ook voor Bouke Mollema, in die 'speciale houding' van de berg af fietste? Jazeker, als schouwspel!
Deze houding op dit soort fietsen is zeker niet de meest aerodynamische. Zelfs slechter dan de 'veiligere manier van afdalen', aldus de Technische Universiteit Eindhoven en de Université de Liège.
En of deze 'speciale houding' nou zo bevorderlijk is om ED te voorkomen… Zie ook de column van Jean-Pierre Geelen van vandaag in de Volkskrant: 'Hij lag kromgebogen over zijn stuur, alsof hij moest kotsen'.
Nee, dan kan je beter op een fiets rijden waar je met je voeten naar voren rijdt. Maar bij de UCI hebben ze liever 'head first'.

Laidback Bike Report over ED

Etienne had vorige week iets medisch gemist in het Vrijdagbericht:
in de juli uitzending van Laidback Bike Report zit een verhaal van twee mensen met een medische achtergrond die over belangrijke zaken vertellen over fietsen en ligfietsen. Peter Muennig vertelt over het promoten van fietsen in de Verenigde Staten inclusief de ongelukken bij bukfietsen versus ligfietsen (samen met Jim die ook radioloog is) en Jim Parker over de nadelen van fietsen met name het ED (nee, niet ET ofschoon het daar via dat stukje dat ET de lucht in fietst wel verwantschap mee vertoont). Dit is het Erectile Dysfuntion syndroom dat ontstaat door het afknellen van de Nervus Pudendus en de bloedvaten in het kruis en voor mannen én vrouwen nadelen geeft. Jim geeft aan hoe snel die problemen al kunnen optreden en ook dat er een heleboel factoren een rol kunnen spelen waardoor het niet of veel later optreedt.
Gelukkig hebben wij ligfietsers hier geen last van.

DCT

In het weekend, twee weken geleden, is de Dutch Capital Tour (DCT) verreden, 1.400 km door Nederland langs de hoofdsteden.
Elmi, de allereerste vrouw die gefinisht is in de DCT, heeft onderweg veel foto's gemaakt en heeft de 1.431 km afgelegd. Hulde! En laten we Rob niet vergeten (trouwens het zijn allemaal kanjers).
Elmi heeft ook voor Parkison gereden, en kijk dan ook meteen in het Weesper Nieuws.
Voor meer foto's zie de DCT. Of lees de blogs van Roef: deel 1 en deel 2.

Amerikanen kopen gewenste tandemligger

Je wilt een vrij unieke ligfiets kopen, een tandem. In jouw land is daar moeilijk aan te komen, laat staan dat je er een proefrit mee kan maken. Dan is er de volgende optie: maak er een vakantie van. Zo deden Fred en Judy, en haalden de Nazca Quetzal 'Kokos' (een Nazca kolibrie) op, en maken met de fiets ook een tour door Nederland, een 'Utopia voor fietsers'.

GinzVelo

Neem een hybride trike (HPV/elektrisch) en maak daar een aerodynamische romp omheen, en voilà, een zeker wel fraaie velomobiel: de GinzVelo.
De prijs? Zo'n $ 6.000, als de GinzVelo ooit in productie komt.

Ondergoed

Ja, ook ondergoed, Cycology, is verkrijgbaar met fietsopdruk. Ondergoed valt overdag niet zo op, tenzij je Daniel heet.

Yes, I can

Dit is een geweldige trailer voor het Britse TV, Channel 4, van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro op 7 - 18 september.

LaidBack Cyclist

Als er mensen geïnteresseerd zijn in het Engelstalige tijdschrift LaidBack Cyclist? Voor een lidmaatschap van £ 6 krijg je vier uitgaven per jaar.

Slot

Een beter slot is er niet, maar of je er altijd gelukkig mee bent?

Reacties

wakkermans op vr 22 jul 2016 om 15:06

Dus Chris Froome rijdt in een houding waarin het uitermate beroerd pedaleren is naar beneden, wint er 13 seconden mee, en de geleerden tonen met Computational Fluid Dynamics aan dat het niet aan de aerodynamica ligt? Sinds wanneer zijn dit soort berekeningen zo betrouwbaar dat ze experimentele resultaten in twijfel trekken? Je zit hier in het overgangsgebied van laminair naar turbulent, waarbij een turbulente grenslaag de weerstand flink kan verlagen (golfbaleffect). Weet iemand of de modellen dit meenemen?

Lorhijn op za 23 jul 2016 om 19:29

Jep, Kanjer reed ook mee met de DCT. En finishte een paar uur eerder dan Rob en Elmi, maar had de laatste dag wel volledig begeleiding van een aantal velomobilisten.

Nyh op zo 24 jul 2016 om 10:59

Als natuurkundige die heel wat uurtjes digitale simulatie heeft gegeven heb ik heel vaak gezien dat studenten de resultaten die uit de computer komen op hun woord geloven ook al is het, als je even na denkt, totale onzin.

Als (ex)team lid van diverse record teams weet ik heel goed dat computer simulaties van fietsen bij snelheden zo rond de 100 km/h vaak niet kloppen en vaak een te positief resultaat voor de CwA waarde geeft.

De beste resultaten krijg je nog steeds als je meet in de harde werkelijkheid. Zoals Daniel Fenn, die heel veel velomobielen van een helling heeft af laten rollen om verschillen tussen fietsen te meten. Soms komen daar heel verrassende dingen uit die je totaal niet verwacht. Maar ja, het is wel de werkelijkheid en die heeft gelijk (op heel gemene systematische meet fouten na dan).

Bij HTP Delft zie je de fout ieder jaar ook weer. Elk jaar wordt er een fiets gepresenteerd die op papier nog sneller is. En elk jaar komen ze er achter dat de werkelijkheid iets anders zegt. En elk jaar is er te weinig tijd om te testen, daar uit te leren en dan te verbeteren.

Het zal me niets verbazen als Chris Vroome vele keren van een heuvel is afgereden om uit te zoeken hoe hij het snelste beneden is. En hoe onaangenaam het ook voor studenten is, de werkelijkheid heeft gelijk!

Bobslee op zo 24 jul 2016 om 13:22

Die hele ophef over de houding van Froome snap ik niet, het is net of hij iets nieuws uitgevonden heeft. Terwijl die zelfde houding tijdens afdalen al heel lang gebezigd wordt door verschillende renners. De eerste keer dat ik het zelf zag was tijdens de Tour de France 1989, Pedro Delgado daalde ook op een dergelijke manier af.
Zoek maar op: pedro delgado tour de france 1989, daar staat de foto tussen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.