Matthias König rijdt werelduurrecord

Gepubliceerd op

Op de wielerbaan van Büttgen in Duitsland heeft de 28-jarige Matthias König uit Osnabrück op 27 juni 2016 een nieuw werelduurrecord op zijn M5 (ontwikkeld en gebouwd in 2011 door Bram Moens) gereden. De Duitser legde op zijn ligfiets in een uur 56,15 km af. Het wereldrecord is goedgekeurd volgens de reglementen van de WRRA.

Het is de tweede keer dat König een aanval deed op het werelduurrecord. De eerste keer moest hij zijn poging afbreken. Ook dit jaar was het spannend. Na twintig minuten leek het erop dat het record niet zou lukken. König wist zich te herpakken en kon zijn snelheid in de laatste tien minuten flink verhogen, zodat hij alsnog het werelduurrecord op zijn naam kon schrijven.

Helemaal tevreden is König nog niet, hij had gehoopt het door de UCI afgekeurde record van Chris Boardman te verbeteren. Dat staat op 56,375 km/h. In oktober wil König daarom een nieuwe poging wagen, ditmaal op de wielerbaan van Omnisport in Apeldoorn. Om het record aan te scherpen gaat hij naast zijn doctoraal studie werken aan een betere verdeling van de krachtsinspanning en gaat hij de fiets aanpassen om het vermogen nog beter kwijt te kunnen.

Het werelduurrecord is niet het enige record dat König op zijn naam heeft staan. In 2014 werd hij wereldrecordhouder in de 6-uur categorie. Op de Dekrabaan in Duitsland reed hij toen in een volledige gestroomlijnde ligfiets een gemiddelde van 61,971 km/h.

Lees ook Droplimits, met veel foto's!

Foto: © Jörg Basler / Droplimits

Reacties

NoStress op di 28 jun 2016 om 21:21

Ik kan niet anders zeggen, topklasse!
Mathias presteerd al tijden opvallend. Met ongestroomlijnde fiets tussen toppers in velomobielen meedraaien, dan ben je van uitzonderlijke klasse.
Hij zorgt voor steeds weer nieuwe impuls in de ligfietsport en prestert het records die onbreekbaar lijken, te breken. Daar zijn records voor. Ik hoop er in oktober bij te kunnen zijn.
Proficiat Mathias!

nvanderwal op wo 29 jun 2016 om 09:16

In 2009 haalde ik op een M5 op de baan in Apeldoorn 51,3 km/u. De gimmick is, dat ik uur lang werelduurrecordhouder hiermee was; een uur later reed Aurelien Bonneteau 52 km/u. Je maakt een super ligfiets en met jou vermogen moet je boven de 56,4 km/u kunnen rijden. Geniet van dit uur; ontspannen rijdt het hardst.

j.postema op wo 29 jun 2016 om 23:08

Wat een super mooie ligfiets en prestatie.

lighans op do 30 jun 2016 om 20:30

Gefeliciteerd. Wat een topprestatie.

jack op do 30 jun 2016 om 20:41

Het gaat hard, in in 2012 is volgens een bericht op onze site het record al hoger gezet. Maar blijkbaar is dat nooit erkend?

NoStress op za 02 jul 2016 om 06:39

Idd jack. Niet erkend. Pjotr meldt het al. De vorm vd pedalen (een schelp ter grote vd voetzool) maakte het record discutabel. Hij zou hiermee niet meer in de klasse ongestroomlijnd vallen.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.