Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Green Battle winnaar 2, Utrechtse tandemtocht, blijven opletten, fietsstimulatie en gerstenat

Green Battle winnaar 2

De winnaar van de Green Battle, van de European Green Capital Award in Nijmegen, is Jos Sluismans. Maar wat heeft hij dan gewonnen? Niet echt onverwacht: een fiets.

Utrechtse tandemtocht

In de jaren 70 werden in Utrecht door Utrechtse rijwielhandelaren grote tandemtochten georganiseerd. Het idee was in 1975 ontstaan waarna de tochten jaarlijks werden herhaald tot en met 1982. Het waren recreatieve tochten van ca. 40 km door de mooie natuur rond Utrecht.
40 jaar na de eerst tandemtocht wordt het idee weer opgepakt: de Utrechtse tandemtocht.
Helaas is de inschrijvingsperiode verstreken, maar voor 40 km draaien de ligfietsers hun hand niet om (zonder catering of aandenken).

Blijven opletten

Hey, let's be careful out there (uit Hill Street Blues). Marcel zijn zaak is afgewezen door de verzekeraar. Bij het verlaten van een parkeergarage wordt hij in zijn Quest aangereden door een fietser die op het trottoir reed. Het ongeval is op video vastgelegd en hij vraagt juridisch advies aan zijn lezers.
Blijf ook opletten op verkeer van links en interpreteer een vertraging niet als dat de bestuurder je gezien heeft.
Het doet extra pijn als je Quest net nieuw is en deze komt in aanvaring met het voorwiel van een andere fiets.
Zo kan het ook!

Gerstenat

Terwijl de bierfiets onder druk staat en wellicht zelfs wel geweerd wordt in de toekomst, biedt de oplossing zich al aan in de vorm van een bierdonhouder.

Fietsstimulatie

In mei 2015 bleek er naast een fietsnaarjewerkdag.nl (georganiseerd door de organisatie Nationale Fiets Projecten) ook een fietsnaarjewerkweek.nl te zijn (georganiseerd door Natuur & Milieu).
Dat inspireerde de maker van hetregentbijnanooit.nl om een nieuwe site te bouwen: Fiets naar je werk jaar, om het hele jaar het fietsen te stimuleren, zodat deelnemers na een dag of week niet weer in de auto stappen. Je kan het initiatief steunen door een pin op de kaart te zetten.
Ook Duisburg (D) kent een initiatief om het fietsen te stimuleren. Dit initiatief duurt drie weken. De meeste kilometers tot nu toe zijn gemaakt door Robert in zijn DF.

Diversen

  • Je draadloze fietscomputer doet het niet meer en batterijen vervangen biedt geen soelaas. Zou het aan de ontvanger liggen of aan de zender? Gelukkig geeft de diagnose checker voor draadloze fietscomputers antwoord op die laatste vraag.
  • In het buitenland hoef je meestal niet zulke zware fietssloten te gebruiken als in Nederland. Maar als zelfs landgenoten vinden dat je beter duct tape had kunnen gebruiken moet je misschien wel de beveiliging wat opschroeven.
  • Carlos Salas heeft een fotoalbum op Facebook met (historische) foto's van bijzondere fietsen. Ligfietsen modern? Nee hoor, die waren er al in de tijd van de zwart-witfotografie.
  • Een trike ombouwen naar velomobiel, zie het een verhaal in foto's.
  • Harry (Twilwel) test of je met een Twilcap sneller bent dan de Sinner Cap.
  • Ojee, fiets kapot. Moet deze nu in een bus vervoerd worden naar de werkplaats voor reparatie? Natuurlijk niet, dat kan gewoon met de trike. Of nog beter: tijdig reageren op gekraak, vreemd gedrag, gerammel of slippende banden.
  • Te mooi om te vertalen: "we love finding simple and creative solutions to the challenges of the modern life. This is why we created evovelo, a young startup company that wants to change the mobility paradigm in our cities by introducing a sustainable vehicle for the urban commuters, a natural evolution of the electric bike. In the attached file you can find information about our solar vehicle, mö." Foto's van evovelo zijn te vinden op hun Flickr en verder zijn ze te vinden op Twitter en Facebook.
  • Een andere benadering van een roeifiets, gepubliceerd door Bikeroar.

Komende week

Reacties

Nico-on-trike op vr 29 mei 2015 om 15:12

Blijven opletten is het devies. Maar ik verwacht dat er aanzienlijk minder schade ontstaat als een voetganger tegen de Quest loopt dan een fietser die bovendien hoog boven de Quest uitsteekt en vervolgens bij het vallen inclusief fiets boven op de Quest komt. Ik verwacht van een rechter daar ook rekening mee te houden.
Succes.

WimH op vr 29 mei 2015 om 15:55

Deze 'roeifiets' heet een ScullTrek en is volgens veel mensen levensgevaarlijk.
Als je gaat sturen, dan zitten namelijk je benen in de weg. Ga je onderuit, dan kun je volgens mij echt flink geblesseerd raken door de constructie van de fiets.

Met de Derk Thijs Roeifiets lever je kracht met armen en benen.
Met de ScullTrek moet de kracht van de benen door de armen worden overgebracht. De beperkende factor is dus de kracht die je met je armen kunt leveren. Daar heb je met de Thys Rowingbike geen last van. Daar kun je zelfs mee roeien zonder de kracht van je armen te gebruiken.

MichielAdriaan op vr 29 mei 2015 om 21:36

Mocht je het toch willen uitproberen dan is dit ook te bereiken met oudere Thys-modellen (de 220 en pré-cvt met kettingaandrijving) middels het 'Berger-block' van Warren Berger: http://www.geocities.ws/rcgilmore3/warren.htm

nvanderwal op za 30 mei 2015 om 07:13

Dag Marcel,
Bij mij is mijn geparkeerde ligfiets flink beschadigd door een een niet op de handrem maar wel op een heuveltje staande geparkeerde auto. De verzekeraar heeft de verantwoordelijkheid erkent, maar wil niet de reparatie vergoeden. (ingewikkeld inhoudelijk verhaal). De zaak ligt nu bij het Kifid (onafhankelijke instantie tussen verzekeraar en slachtoffer). Ik ben benieuwd naar de uitspraak, omdat ik denk volledig in mijn recht te staan.
Zij zullen de wet hanteren die in jou verhaal multi-interpretabel lijkt.

TeJayLigFts op za 30 mei 2015 om 16:46

'Blijven opletten' in Duitsland.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.