Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek! (2)

Gepubliceerd op

Kan je op een racefiets meer vermogen leveren dan op een ligfiets?

Dat is de vraag die onderzoekers van de Isalaklinieken in Zwolle in een wetenschappelijk onderzoek pogen te beantwoorden.
Eerder verscheen in Ligfiets& 2013-4 reeds een verslag van een pilotonderzoek over dit onderwerp. Met de resultaten daarvan is nu een onderzoeksprotocol opgesteld, waarmee de prestatie die ligfietsers en bukfietsers kunnen leveren met elkaar worden vergeleken.
De onderzoeksopstelling bestaat uit een ergometer waarop een racefiets respectievelijk een ligfiets kan wordt gemonteerd. Terwijl de testpersoon op de fiets op de ergometer een bepaald belastingprofiel moet "trappen", meet de computer het geleverde vermogen, hartslag en zuurstofopname. De resultaten worden (statistisch) geanalyseerd en vastgelegd in een onderzoeksrapport.
Het onderzoeksteam zoekt nog testpersonen voor dit onderzoek. De testen worden waarschijnlijk aan het einde van de middag gepland, rond 15.00 uur in de Isalaklinieken in Zwolle.
Deelnemers moeten op twee verschillende middagen een keer de fietsproef doen; een keer op de racefiets en een keer op de ligfiets.

Wil je aan het onderzoek meedoen, meld je dan aan via Isalaklinieken te Zwolle.

Eerder bericht: Klimmen met een ligfiets

Foto van BoCylce
De respons op de eerste oproep was namelijk nogal beperkt (vakantie?), vandaar deze herhaalde oproep!

Reacties

WimH op wo 06 aug 2014 om 23:07

Welk type, model, merk ligfiets zal op de ergometer gemonteerd worden?

Ik kan mij herinneren dat ze de vorige keer een Nazca Paseo hadden opgesteld. Dat is een echte toerfiets en die kun je dus niet vergelijken met een racefiets.

Gelijkwaardige fietsen in de opstelling zal misschien ook de animo aanwakkeren. :)

rene op do 07 aug 2014 om 05:41

Onderzoeksvraag lijkt idd niet te zijn "kan je op een racefiets meer vermogen leveren dan op een ligfiets" maar "kan je op een racefiets meer vermogen leveren dan op één specifiek model ligfiets". Jammer.

Nyh op do 07 aug 2014 om 11:43

Jammer dat er niet eerst een gedegen literatuur studie is gedaan. Eind jaren 70 begin jaren 80 zijn alle onderzoeken wat betreft houding en stand van het lichaam gedaan. Zitten of liggen maakt geen verschil qua te leveren vermogen. De hoek onderlichaam bovenlichaam maakt wel een verschil.

Uit jarenlange training en metingen aan mijzelf weet ik dat:
Hans Wessels kan op een RazzFazz IV ligfiets evenveel vermogen leveren als op de ergotrainer van Coen van Schijndel, Topvorm trainingsbegeleiding te Gemert.

De studie die de onderzoekers van de Isalaklinieken in Zwolle willen doen is nauwelijks wetenschappelijk. Minsten zo interessant is de vraag: op welke ligfiets kan een fietser het meeste vermogen levren: een M5 CLR, een M5 HR, een Jester, een Quest, een RazzFazz IV, een RazzFazz III, een RFR, een Baron, een NoCom, een TroyTec of toch mischien een Raptobike?

G op do 07 aug 2014 om 14:03

Misschien wel op een Jouta of een Sinner comfort. Het punt is niet welke fiets het hardst zou kunnen gaan.

Overigens is het ook risicovol om van 'de racefiets' te spreken. Mijn ervaring is dat voor prettig doorrijden de afstelling (/geometrie) op een racefiets véél kritischer is dan op een ligfiets.

Kledingcommissie op do 07 aug 2014 om 16:58

Belangrijk is dat de testpersonen in de ligfietshouding en ook in de racefietshouding getraind zijn. Met name racefietsers welke niet in de ligfietshouding getraind zijn zullen een aanmerkelijk lager duurvermogen (b.v. halfuur of langer) trappen omdat andere spiergroepen in de ligfietshouding meer worden aangesproken dan op de racefiets.

Bert H.

liggerzutphen op do 07 aug 2014 om 18:55

Jongens, jongens, wat een commentaar toch weer. Stel nu gewoon een vraag, wacht het antwoord af en oordeel dan, indien nog nodig.

WimH op za 09 aug 2014 om 18:03

Naast het commentaar zie ik toch ook echt een aantal vragen.

En onder het artikel staat "Plaats een reactie", er staat nergens dat je een vraag moet stellen ;)

GerritBoudewijn op zo 10 aug 2014 om 22:08

Beste liggers,

Wat een boude uitspraken w.o. "Jammer dat er niet eerst een gedegen literatuur studie is gedaan" en "De studie [...] is nauwelijks wetenschappelijk". Doel van de oproep is om testkandidaten te werven voor het onderzoek. Ik heb de oproep op verzoek van de onderzoekers van de Isalaklinieken laten plaatsen. De tekst van de oproep heb ik zelf (wellicht enigzins provocerend) opgesteld. Trek daaruit alsjeblieft geen conclusies over het wetenschappelijke gehalte van het onderzoek. De beste bijdrage die je kunt leveren is je aan te melden via fietsonderzoek@isala.nl.

nvanderwal op ma 11 aug 2014 om 00:13

Dag Gerrit,

Je oproep heeft succes gehad; ik heb me aangemeld voor participatie in het onderzoek. Dit vond ik echter niet relevant om hier te noemen. Ik heb bij mijn aanmelding wel geschreven dat ik mijn twijfels had over de onderzoeks-opzet, omdat een lichaam erg lang nodig heeft om zich aan te kunnen passen aan een andere fietshouding en in die andere houding dus ook volledig vermogen kunnen leveren. Maar wie weet is dit ondervangen......

sjef op ma 11 aug 2014 om 22:09

Idd Niels,
Ik denk dat we verder komen door mee te doen en mee te denken over de proefopzet (ookal zal dat voor deze test niet meer uitmaken denk ik). Ik ga ook meedoen.

GerritBoudewijn op di 12 aug 2014 om 20:21

Fantastisch Niels en Sjef.

HJ op do 14 aug 2014 om 23:18

Ook ingeschreven, als kilo-meter-heffer

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.