Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Hoes voor Mango, wen d'r maar aan, wielerbaan Apeldoorn, koffie malen, overbodige fietsonderdelen, fietsaggregaat, presta ventiel bij tankstation, fietsen levensgevaarlijk

Hoes voor Mango

Staat de Mango in een stoffige ruimte, of buiten en wil je hem een beetje uit zicht hebben? Radical Design maakt een wel heel fraaie hoes voor de Mango Sport en Plus (en afgeleiden).
Foto 2 en foto 3.

Wen d'r maar aan

Birger heeft een sticker gemaakt voor velomobielen die breder zijn dan de, wettelijke, 75 cm.
Het eerste ontwerp en de uiteindelijke versie.
De sticker past alleen niet op een trike.

Wielerbaan Apeldoorn

De wielerbaan in Omnisport Apeldoorn is afgekeurd door de internationale wielerunie UCI. Zo voldoet de ondersteuning van het bovenste deel van de wielerbaan niet en moet de aansluiting op de boarding beter.

Of dit gevolgen voor de wintertraining heeft, is nog niet bekend. Het is namelijk geen wedstrijd, maar er zou dan, uitgerekend in die week, wel werkzaamheden kunnen zijn.

De wintertraining dit weekend gaat zeker door: zie hieronder.

Koffie malen

Paul probeert ons duidelijk te maken dat hij het met koffie malen over de trapfrequentie of cadans heeft. Een cadans van om en nabij de 90 zou goed zijn, zo wordt algemeen aangenomen (dit kan per persoon verschillen).
Hij heeft geen cadansmeter, dus wordt het tellen: 90 omwentelingen per minuut ofwel bijna 8 omwentelingen in 5 seconden. Om het nog eenvoudiger te maken (want tegelijkertijd in seconden en omwenteling tellen is al verwarrend genoeg) heeft hij bij zijn favoriete versnellingencombinatie de snelheid bepaald die hij bij een cadans van 90 zou moeten rijden.
En? Of hij, voor zijn gevoel, aan het koffie malen is.

Overbodige fietsonderdelen

Wat doe je met overbodige fietsonderdelen? In Gistel (B) weten ze het wel. Een kunstenaar gebruikt ze voor kunstwerken.

Fietsaggregaat

Fietsen voor je eigen energievoorziening, terwijl je werkt (gezond!)? Dan is de Powerbank Cougar misschien wat voor je.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er ook voor 'stroom' (nooit 'spanning'?) gefietst, en ook in de nucleaire chemisch onderkomens (NCO - atoombunkers/schuilkelders) uit de Koude Oorlogstijd stonden de fietsen (zie het vrijdagberichtmozaïek) ook klaar voor de energievoorziening (en een workout, hoewel dat toen nog niet zo heette - ont'spanning').

Presta ventiel bij tankstation

Je fietsband met een Presta-ventiel loopt, of is, leeg en je bent in de buurt van een tankstation? Misschien kan deze truc je helpen!

Fietsen levensgevaarlijk (voor chirurgen en statistici)

  • Waarom Nederlanders geen helm dragen, wordt er op Treehugger vermeld. Want Nederlandse schedels zijn echt niet slagvaster dan die van de rest van de mensheid.
  • Dit verhaal staat in tegenstelling tot:
  • Traumachirurgen denken, nee weten, dat helmen helpen om groter letsel te voorkomen bij ouderen op de elektrische fiets. De snelheidsverschillen op het fietspad nemen namelijk toe. Eigenlijk zeggen de chirurgen hiermee ook dat iedere gebruiker van het fietspad een helm op moet zetten.
    Maar, helpen helmen echt altijd, beste chirurg? Of is dat een blinde vlek, veroorzaakt door zoveel leed op de operatietafel. En veroorzaakt door het woordje 'als'.
    Is daar al eens een kansberekening op los gelaten: hoe vaak gaat het net goed (zonder helm), én als er op dat moment echt een helm gedragen was (vaker ongelukken, maar met minder letsel)?
    (Uw schrijver draagt wel altijd een veiligheidsriem in de auto, terwijl je soms beter af bent als je uit de auto geslingerd wordt… Mijn kansberekening zegt dus: dragen die gordel)
  • Het wiskundemeisje, Ionica, legt in de Volkskrant van vorige zaterdag Peter Buwalda (met vliegangst) uit dat vliegen helemaal niet zo gevaarlijk is.
    Want: '[…] de auto kost bij dezelfde (vlieg-)afstand zestien levens. Nu zul je misschien tegensputteren dat je niet zulke grote afstanden aflegt met andere vervoersmiddelen. Neem dan als voorbeeld een onschuldig fietstochtje. In Nederland verongelukt er ongeveer één wielrijder per 75 miljoen gefietste kilometers. Elke dag vijf kilometer fietsen (een kleine 2.000 km per jaar, red.) is gevaarlijker dan één keer per jaar een retourtje naar New York (ruwweg 12.000 km, red.).[…]'

    Nou zegt Ionica niet dat er elke vijf kilometer fietsen een ongeluk kan gebeuren, maar dat de kans op een ongeluk groter wordt naarmate je meer kilometers aflegt. Daar hebben we geen kansberekening voor nodig (behalve voor de getallen).
    En dat geldt ook voor mensen in vliegtuigen, Peter! Het zou zomaar raak kunnen zijn bij je eerste vliegkilometer.
    Dit helpt niet echt, hè Peter. Fiets je wel?

In het weekend

En de komende week

Woensdag de testrit voor Cycling Zandvoort.

Reacties

Jan-van-Steeg op vr 21 feb 2014 om 22:20

Het ´nieuws´ van de wielerbaan in Apeldoorn is oud nieuws uit 2010.

DirkD op za 22 feb 2014 om 10:12

Het Apeldoorns "nieuws" stond deze week in de Stentor als nieuws.

Deze link was beter geweest: http://www.gelderlander.nl/algemeen/sport/wielerbaan-omnisport-apeldoorn-levensgevaarlijk-1.4225170
Het filmfragment is inderdaad de vorige afkeuring van 2010.

MaartenSneep op za 22 feb 2014 om 20:39

Fietsaggregaat XL: http://youtu.be/C93cL_zDVIM

ai op di 25 feb 2014 om 22:48

Mogelijke variant voor de sticker:

- ipv "wen er maar aan" de tekst "echt waar" met daarachter een QR code die naar de pagina met het aangepaste verkeersreglement verwijst.

Altijd handig als zich een discussie ontspint over velomobielen op de rijbaan.....

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.