Fietsparkeren Gratis?

Gepubliceerd op

Vandaag is in het nieuws dat de NS gratis fietsenstallingen overweegt. In Amsterdam heeft de gemeente daar voor een deel al voor gezorgd. Voor een deel? Ja, er zitten wat haken en ogen aan.

Op de site van het NRC-Handelsblad is te lezen dat de NS gratis fietsenstallingen overweegt.

Sinds december vorig jaar zijn de eerste 24 uur bewaakt fietsparkeren op station Amsterdam Amstel gratis. De fietsenstalling is bevorderd tot een heus Amsterdams Fietspunt. Maar wat is een fiets volgens stallingsbeheerder NS? Ligfietsen en invalidenwagens bijvoorbeeld horen tot de uitzonderingen. “Alles wat vreemd is.” Ook als de ligfiets in het rek past, kosten de eerste 24 uur €1,50. Op de stations Amsterdam RAI en Zuid - echte Fietspunten - staan ligfietsen de eerste dag wel gratis.

In de komende Ligfiets& staat precies over dit probleem een artikel. We hebben dit artikel als sneak-preview beschikbaar gesteld. Als je benieuwd bent naar de rest van de inhoud van Ligfiets&, wordt dan lid van de NVHPV en je krijgt het blad 6 maal per jaar.

Reacties

nvanderwal op vr 07 feb 2014 om 18:51

Voorheen stalde ik mijn Quest op het Beursplein, maar dit werd wat vol en deze stalling is sinds kort opgeheven. De enige bewaakte stalling die geen fietsgoot had, zat achter Tuschinski. Mijn velombiel staat daar, gratis en bewaakt, op de plek die eigenlijk bedoeld is voor oplaadbare fietsen. Service van Amsterdam zou ik dit willen noemen. Een service-niveau waar de NS nog niet aan kan tippen.
Als een ligfiets in een rek past neemt het dus niet meer ruimte in dan een rechtop- of bukfiets. Een meerprijs is dan ook niet logisch. Volgens dit idee moet ik ook € 1,50 betalen voor mijn vouwfiets...
Dat een trike, een velomobiel en eventueel een 2 wielige bakfiets meer kost, omdat het meer ruimte inneemt, kan ik snappen. Je kan dit echter ook zien als vooruitgang; de NS rijdt ten slotte ook niet meer op stoom.

wakkermans op do 13 feb 2014 om 23:29

De voorwaarden van NS op de site komen niet overeen met de blauwe borden in de stalling. Op de site staat dat het fietstarief geldt voor een standaardplaats, en niet voor buitenmodelfietsen, dwz. fietsen die niet in de standaard rekken passen. Dit is veel redelijker dan wat op de blauwe borden staat, daar worden ligfietsen expliciet met bak- en bromfietsen over een kam gescheerd. Als je fiets in het rek past en de beheerder doet moeilijk, laat dan een print van de website zien. Een brief aan NS lijkt mij de volgende stap.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.