Bandentesten deel 2

Gepubliceerd op

Deel twee van het artikel over bandentesten. Met onderdelen 6 tot en met 8 over het rijden met vrieskou, de sliptesten en de verklaring van de persoonlijke keuze die Wim Schermer maakt bij winterbanden.

6. Meten met pendel en asfaltgoten bij vrieskou
Er restte nog twee onontgonnen gebieden. Wat doen onze fietsbanden als het kouder wordt en wat is de slipgevoeligheid van de diverse banden op sneeuw of beijzeld wegdek? We weten allemaal dat we in de winter minder hard rijden. Maar is dat voor alle banden gelijk en hoeveel zwaarder lopen ze dan?
Banden die we eerder nog niet uitbreid aan de tand voelden zoals de verschillende Schwalbe Marathon banden, komen nu uitgebreid aan bod.

Om een flink aantal banden te testen bij temperaturen van 10 graden boven 0 tot -5° C. zijn afgelopen winter vele banden met de pendel en op de asfaltgoten getest. De werkwijze is simpel. De goten worden op hun beide wielen naar buiten gereden. Nadat de gewenste banden zijn gemonteerd, gaat ook de pendel naar buiten. Als het geheel zeker een half uur in de vrieskou heeft gestaan, worden de goten de garage in gereden. Binnen enkele seconden volgt de pendel en kan er gependeld worden. Dat moet binnen een minuut gebeuren, daarna worden de pendeltijden al langer door het opwarmen van het rubber en de asfalt goot.
Verschillende Marathons, voorheen notoir zwaar lopende banden, blijken nu onverwacht goed te presteren. Een band als de 47 mm Schwalbe Marathon (green guard) loopt onder alle omstandigheden lichter dan een 35 mm brede Schwalbe Kojak.
Bij -5° C loopt een Schwalbe Marathon maar liefst 30% lichter dan een 35 mm Kojak. Banden als de Ultremo ZX en de Kojak lopen bij vrieskou relatief veel zwaarder dan bijv. de Marathon. De F-lite loopt bij vrieskou nauwelijks zwaarder dan bij veel warmer weer.
Bovenstaande tabellen geven een goed inzicht in de prestaties bij koude omstandigheden.





7. Sliptesten op sneeuw en ijs
Voor de allerlaatste testen, op ijs en op beijzeld en vervolgens licht besneeuwd wegdek komen de ideale condities afgelopen winter als geroepen. Zie hiervoor tabel hiernaast.
Belangrijke conclusies zijn onder meer dat smalle banden snel slippen. Brede banden doen het beter. De Schwalbe Marathons doen het op gladde en besneeuwde ondergronden minder goed.
De proeven op ijs en besneeuwde ijzel tonen glashelder aan dat een spijkerband het dan verreweg het beste doet. Voor een veilige rit bij gladde omstandigheden is het van groot belang dat vooral het achterwiel grip blijft houden. Wil je niet op een spijkerband rijden, dan is maar één band die het onder winterse omstandigheden echt veilig doet. Dit is de Continental TopContact Winter II. Loopt weliswaar iets zwaarder dan de Marathons, maar heeft een 2 tot 3x zo hoge weerstand tegen slippen in de lengterichting en zelfs 4x als er haaks op de rijrichting aan wordt getrokken. Dit betekent dat een Marathon een remweg op sneeuw heeft van bijv. 8 meter. De Continental staat al na 3 meter stil.

8. Persoonlijke bandenkeus

Veilig rijden in de winter met drie Marathons op alle wielen is geen optie. De 26" Marathon banden slippen tot 4x zo makkelijk bij dwarse belasting. Ze breken dus veel eerder uit dan de Continental, de Vredestein Black Panther en Vredestein Perfect Moiree.
Vaak wordt me om advies gevraagd over banden. Hoewel het deels een persoonlijke voorkeur is, kan ik wel een algemeen advies geven. In de zomer maakt het niet zoveel uit. Achter altijd een bredere band gebruiken om eerder uitbreken dan de voorwielen te voorkomen. Een heel snelle band is de Schwalbe Super Moto. Ik gebruik daar altijd een Michelin Protek Max anti-lek binnenband in. Ook de Schwalbe Big Apple en de Big Apple Plus zijn prima omdat ze een iets betere anti-lek voorziening hebben. Achterbanden raken sowieso veel minder vaak lek dan voorbanden.
Om de voorwielen geef ik de voorkeur aan de F-lites, nu met Schwalbe Doc Blue anti-lek vloeistof. De F-lites zijn snel, ook in de winter, comfortabel en behoorlijk lekbestendig, zeker de eerste 3000 km van hun levensduur. Uiteraard is de 35 mm Kojak een goede allrounder. Wel zuigt de Kojak na 3000 km veel scherpe steentjes op met lekken als gevolg.
De Schwalbe Shredda loopt duidelijk wat zwaarder dan de F-lite maar blijkt in de praktijk wel redelijk lekbestendig. De levensduur van de Shredda is uitstekend maar nogal wat Shredda’s vertonen een hinderlijke onrondheid. Veel andere banden zijn getest waaronder de Tryker. De resultaten zijn in de tabellen en postings terug te vinden.
In de winter is bepalend hoe de velomobiel wordt gebruikt. Moet je dag in dag uit in het donker naar je werk, dan wil je er niet uit om een lekke band te verwisselen. Dan zou mijn keus zijn om voor Schwalbe Marathon (green guard) te gebruiken. Zet ze op 4 bar, dan blijven je vullingen in je kiezen. Op hogere drukken lopen ze niet lichter maar wordt het erg oncomfortabel en slippen ze makkelijk . Het achterwiel vraagt eigenlijk om de Continental TopContact WinterII. Stop er een Michelin Protek Max binnenband in en je hebt een veilige en lekbestendige set. Gebruik geen Schwalbe Marathon Plus op 35 mm. Loopt zwaarder en hoewel zeldzaam kan ie wel lek. Je krijgt de band in de warme garage al nauwelijks gemonteerd, moet je hem toch in de kou onderweg een keer vervangen krijg je hem niet van de velg af. Uiteraard zijn Schwalbe Big Apple Plus en Vredestein Black Panther ook geschikte banden in de winter achter.
Nuttige posts:
Relevantie van testen met de pendel
http://wimschermer.blogspot.nl/2013/02/relevantie-van-testen.html
http://wimschermer.blogspot.nl/2013/02/relevantie-van-testen-2.html
Bandentest in grafieken
http://wimschermer.blogspot.nl/2012/12/bandentest-in-grafieken.html
Voor liefhebbers die alles over bandentesten nog een keer willen lezen:
http://wimschermer.blogspot.nl/search/label/bandentest

Reacties

twilwel op za 21 dec 2013 om 18:35

Geweldige bron van informatie over banden. Dat de vergelijking Shredda vs. F-Lite zo nadrukkelijk in het voordeel van de laatste uit zou vallen snap ik echter niet. Uit de bandentest http://wimschermer.blogspot.nl/2013/03/bandentest-schwalbe-shredda.html haal ik dat er maar een minimaal verschil is in rolweerstand tussen Shredda en F-Lite. Tel daarbij op dat de Shredda smaller is (dus meer stuuruitslag biedt) in de praktijk vrij goed lekbestendig is, redelijk wat grip geeft en zeer lang meegaat, dan lijkt mij dat de Shredda de winnaar is.
De onrondheid van de Shredda's lijkt een aanloopprobleem geweest te zijn. Ze zijn nu wel goed rond.

G op za 21 dec 2013 om 19:58

Veel informatie, natuurlijk. Mooi dat iemand zoiets doet, ik doet het niet na. Vind het allemaal wel wat willekeurig, en dankzij quotes als "zuigt veel scherpe steentjes op" neem ik eea niet al te serieus.
Ik zou graag weten wat de grondslag is om juist deze banden voor (winterse snelle VM-toepassing) in de test te nemen, want ik mis er zo veel (die erg voor de hand zouden kunnen liggen).

In 559 is de keuze natuurlijk oneindig, maar binnen Schwalbe zouden sowieso de Big Ben, Almotion (indien beschikbaar), Thunder Burt en Winter minstens logisch zijn. Dan bijvoorbeeld nog de Travelcontact, Randonneur Trail, Sensamo Winter, etc.

Voor 406 wellicht de Tioga powerblock of Schwalbe CX comp? Wel begrijpelijk dat zoiets nooit sluitend en definifief zou kunnen zijn. Het geeft wel kennis.

Overigens is maximale grip op de voorwielen onder droge omstandigheden wellicht een nadeel ivm omkieprisico van de kliko?

twilwel op zo 22 dec 2013 om 00:09

Grip bij droge omstandigheden is bij geen enkele band het probleem. Zodra het wegdek nat is komen er opeens enorme verschillen naar voren. Als je, zoals ikzelf, al eens omgekeerd op een rotonde hebt gestaan weet je dat je bij nat weer goede grip wilt. Voor en achter.

CapoJan op di 24 dec 2013 om 15:31

Ik twijfel niet over de WinterII achteraan, maar jammer genoeg maakt Conti die niet in de maat 406... Daar heb ik goede ervaringen met de Big Ben, die wat meer profiel heeft dan de Big Apple.

Rogier op ma 30 dec 2013 om 16:45

Bandenkeus is een van de redenen dat ik ben overgestapt op een M-racer met 2x28 inch: bandenkeus en -tests in overvloed! (tests op de reguliere racefiets, dat wel). Na diverse banden geprobeerd te hebben ben ik zelf voor nat weer het meest tevreden met de Conti GP4000s (ook in breedte 25mm, voor comfort): aanzienlijk minder glijden dan met de concurrenten! Bij sneeuw en ijs rijden doe ik niet op de ligfiets, omdat ik altijd een noodstop wil kunnen maken wanneer ik iemand of iemand mij pas laat ziet vanwege de lage positie. En voor langzaam rijden heb ik geen ligfiets..

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.