Vyro-Crankset

Gepubliceerd op Wed, 15 Aug 2012 22:30:00 +0200

Een nieuwe poging tot verbetering van het schakelen van de voorste kettingbladen

De Oostenrijker Greror Schuster van Vyro.com heeft na 15 jaar onderzoek de oplossing gevonden om 'moeiteloos' te kunnen schakelen tussen twee voorbladen. Eigenlijk is het meer een versnellingsbak.

Hiervoor is het grootste kettingblad in kwarten, kettingbladsegmenten, verdeeld. Elk segment kan door ingenieus bewegen naar de ketting gebracht worden (dus niet de ketting naar het kettingblad).

Het voordeel is: er kan onder vollast geschakeld worden (op elk segment, dus op een kwart van elke omwenteling), de kettinglijn blijft behouden, en er wordt efficiënter geschakeld.

Om het aanschouwelijker te maken is deze video gemaakt.
Voor het opstarten van de productie is er nog een bedrag nodig, en de hr. Schuster vraagt een financiële bijdrage.

Zie ook Velozine.nl. Zij verwijzen naar de Browning gear, welke wel wat weg heeft van deze ontwikkeling, maar het daglicht nooit heeft gezien.

Henk-Jan, bedankt voor deze tip!

Reacties

wfvn op Thu, 16 Aug 2012 12:10:58 +0200

Mooi!
Maar ik vraag me wel af of de afstand tussen de tanden van het grote en het kleine blad netjes op elkaar aansluiten of dat je ketting tussen de 2 maten tandwielen net even losser hangt of juist net even wat strakker getrokken wordt. Dat lijkt me voor de ketting en ook voor de tandwielen geen gunstige situatie als dat onder belasting gebeurt.

quesjer op Mon, 20 Aug 2012 04:06:17 +0200

Het systeem komt me heel bekend voor, ergens in de jaren '80 was er al een vergelijkbaar systeem, wat door patenten beschermd was. Maar nooit het productiestadium heeft gehaald. Het werkte automatisch schakelend via veren en pallen en gedeeltelijke kamraderen. Bij een grote kracht op de ketting verkleinde het blad zich weer tot en evenwicht in de kracht ontstond. Deze kracht was te kiezen. Er stond toen op een RAI een (soort van) werkend testmodel. mogelijk zijn deze patenten verlopen? Waardoor het idee nu weer is vrijgevallen? Naam is me niet meer bijgebleven.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst log in of register.