Fiets Filevrij gaat door

Gepubliceerd op

De Fietsersbond kan verdergaan met het project Fiets filevrij rond de aanleg van regionale snelfietsroutes. Het ministerie van Infrastructuur heeft besloten het project te financieren van najaar 2011 tot najaar 2012.

Zowel het IPO (Interprovinciaal Overleg) als de SkVV (Stadsregio's kader Verkeer en Vervoer) hadden daarom gevraagd. IPO en SkVV hebben zich bovendien bereid verklaard Fiets filevrij van najaar 2012 tot najaar 2013 gezamenlijk te financieren.

Door dit besluit komt een eind aan een periode waarin Fiets filevrij op een laag pitje stond. Vanaf heden kan Fiets filevrij het proces van de aanleg van regionale snelfietsroutes weer actief gaan volgen en stimuleren. Op dit moment is de aanleg van zestien nieuwe routes in voorbereiding en/of uitvoering. In het kader van het programma Beter Benutten zijn er mogelijkheden om nieuwe routes in te dienen. Op platformvergaderingen van Fiets filevrij kunnen betrokken wegbeheerders ervaringen uitwisselen en komen nieuwe ontwikkelingen aan de orde.

Fiets Filevrij is voor ligfietsers van belang omdat de ‘fietssnelwegen’ via dit project worden aangelegd. Op trajecten waar veel files zijn wordt de fietsinfrastructuur gestroomlijnd, waardoor (lig)fietsers beter door kunnen fietsen. Helaas zijn deze trajecten nu nog beperkt tot ongeveer 15 km, de NVHPV hoopt dat deze grens nog verdwijnt.

Reacties

nvanderwal op di 01 nov 2011 om 11:47

Mooie foto !
Dit is het fietspad bij Maarssen; ik woon hier vlakbij.
Helaas zijn er ook wat nadelen:
Het is een fietsstraat, dus er rijden auto's.
De toegang bij Maarssen is via een brug. Met een Velomobiel kan je hier niet anders op of af, door een aantal keren te Flinstonen. De volgende toegang is de Demka brug. Deze is bepaald slechter.
De fietsstraat gaat maar tot aan de gemeentegrens. De gemeente Breukelen heeft op hun stuk 6 verkeersdrempel neergelegd. Op volle snelheid vlieg je hier over (letterlijk) met een Quest.

Als er geen autoverkeer is en je geen slingerende fietsers voor je hebt, rijdt deze route heerlijk. Helaas is hij maar kort.

ps: het donkere aan de zijkant van het fietspad zijn klinkers. Als ligfietser zijn deze stroken liever te vermijden, maar sommige automobilisten denken daar toch echt anders (of niet) over.

Conclusie:
Een leuke poging, maar voor verbetering vatbaar.

MichielAdriaan op di 01 nov 2011 om 11:55

Wauw geen fouten...beetje ontroerd, pling.
Mvg Mick

Edvard op wo 02 nov 2011 om 22:48

Dit is het betere deel van het traject tussen Amsterdam Oost en Utrecht. Ik vind het voorlopig best geslaagd en rijd hier soms tussen huis en werk. De meeste last heb ik van scholieren, die onbezorgd breeduit slalommen. Maar ja, het fietspad is er voor alle fietsers. En ja, jammer van die enkele auto die hier ook mag komen. Alle begin is moeilijk ..

nvanderwal op vr 04 nov 2011 om 09:37

Toch een kleine toelichting op het onderwerp autoverkeer alhier, omdat ik denk dat auto's niet thuishoren op een fietssnelweg.
Een enkele auto mag hier komen, dat klopt. Deze weg is ook bedoeld voor bestemmingsverkeer. Eind 2009 is hier een onderzoek geweest en de meest gehoorde klacht was het harde rijden van auto's. Het bleek dat deze route niet alleen gebruikt werd door bestemmingsverkeer, maar ook door filemijders, of ander autoverkeer wat deze route zonder files gebruikte. Het is een tijdje rustiger geweest, maar vorige week moet ik opzij voor drie auto's en ik denk niet dat het allemaal bestemmingsverkeer was.
Verder moest ik op deze snelweg om een taxibusje heen, omdat gebruikers van deze taxi aan het uitstappen waren. De bestuurder had zijn taxi midden op de fietssnelweg neergezet. (Makkelijk, veel ruimte.) Dit was bij het station NS, en de gemeente heeft daar een aantal jaar geleden een nu ongebruikte laad en losplaats neergelegd.

Om niet afhankelijk te zijn van controles of te vertrouwen op het goede inzicht van chauffeurs denk ik, dat auto's beter niet toegestaan kunnen worden op een fietssnelweg.

En wat slingerende scholieren betreft: een fietsbel heeft weinig respect, zelfs op deze route. Een toeter op de velomobiel heeft dit wel. Waarschijnlijk komt dit, omdat toeters gebruikt worden door brommers en scooters en dat dit niet zulke aardige chauffeurs kunnen zijn. Tja, ieder nadeel heeft zijn voordeel.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.