ANWB knooppunten planner vernieuwd

Gepubliceerd op Tue, 05 Jul 2011 12:18:32 +0200

De online planner voor knooppunten is vernieuwd.

Anwb heeft ook een iphone app.

De planner is hier te vinden wat precies de verbeteringen zijn staat niet precies beschreven. Wel is het zo dat er uiteraard steeds meer punten bij komen en er uit praktijkervaringen van gebruikers goede tips kunnen zijn binnen gekomen voor verbetering van de functionaliteit.

Ook voor de iphone is een app beschikbaar, daarvan staat hier een instructievideo over de werking ervan.

Reacties

quesjer op Tue, 05 Jul 2011 18:26:48 +0200

Tja, van een autoliefhebbersclub als de ANWB kun jew gerust een goede planner voor fietsers verwachten. Laat dat maar aan de ANWB over ....
Nee hoor, voor fietsers is er beter spul op de markt. Twee daarvan hebben huin data van vrijwilligers, de planner van OSM en de planner van de Fietsersbond. En zelfs die zijn niet in alle gevallen ideaal..... Al benaderen ze dat wel veel beter dan menig concurrent kan waarmaken.

Groet van Quesjer

MaartenSneep op Tue, 05 Jul 2011 23:02:57 +0200

De vernieuwde planner maakt een kaartje voor in de 'knooppuntenplanner' (een plastic prul om een papiertje in te stoppen met daarop de knooppunten die je wilt volgen). Stel, je weer dat aan het einde van de straat knooppunt 11 ligt. Je vult dus 11 in. Nu heb je nog steeds een ruimte keuze, de knooppuntnummers worden hergebruikt. Als je uit de lange lijst (er zijn er slechts 4 of 5 tegelijk zichtbaar) de juiste hebt geselecteerd, dan kan je het volgende nummer kiezen, nu steeds het lijstje van aangrenzende knopen. Maar daarbij heb je nog steeds een kaart nodig! Als je eenmaal in Utrecht zit, dan heb je werkelijk geen idee waar alle onderdelen zijn. Je krijgt te zien knooppunt 31 (Utrecht), 45 (Utrecht), etc.

Kom op ANWB: geef het gewoon op, en laat de knooppuntenplanner gewoon over aan de Fietsersbond. Met kaart, nu wel bruikbaar. Overigens is de iPhone App wel bruikbaar, met dank aan Google Maps.

HansJ. op Wed, 06 Jul 2011 10:03:09 +0200

Met het komen van de knooppunten, verdwijnen de "normale" richtingborden met plaatsnaamaanduiding. Moeten dergelijke veranderingen nu steeds inhouden dat ik afhankelijker word van elektronische gadgets? Moet ik als n zombie, net als met TomTom, nummertjes gaan volgen op n papiertje/elektronisch dingetje waardoor ik geen flauw idee heb waar ik me ergens op deze aardbol bevind?

Een 1:50.000 fietskaart, aangevuld met de nog overgebleven rood/witte fietsbordjes werkt voor mij prima (evt met kompas tenzij het niet helemaal bewolkt is en ik aan de hand van de zon mijn richting kan bepalen). Dat houd me, zoals mijn bedoeling is met fietsen lekker onafhankelijk (geen brandstof/belasting/verzekering of elektronische rommel!).

MaartenSneep op Wed, 06 Jul 2011 11:18:29 +0200

@Hans: De knooppunten dienen als vervanging van de ‘rondjes met naam’, bijvoorbeeld het ‘rondje Zeist’. Ze zijn niet bedoeld als vervanging van de rode of groene plaatsnaam richtingsborden. Waarom heb je dat idee? Overigens geven de rode richtingsborden meestal niet de juiste/snelste route aan, maar in noodgevallen voldoen ze hier (Utrecht) meestal nog wel.

De Fietsrouteplanner van de Fietsersbond geeft overigens ook een prima routebeschrijving zonder elektronica. Gewoon op papier met kaartjes. Nadeel is dat je voral een computer nodig hebt, maar omdat je hier reageert, ga ik er vanuit dat je al een computer beschikbaar hebt.

Amadee73 op Wed, 06 Jul 2011 21:56:10 +0200

tipisch ANWB...
ik heb een Garmin dakota 20 met benelux op mijn ligfiets en is werkelijk ideaal. ook met een gps kun je gewoon alle knooppunten inladen en gebruiken.
groet Amadee

HansJ. op Fri, 08 Jul 2011 17:04:53 +0200

@maarten

Dat idee heb ik sinds ik bemerkt heb dat in Brabant, omgeving Nuenen, vrijwel geen ouderwetse fietsbordjes of paddestoelen meer te vinden zijn.

Voorbeeld: van Nuenen naar Helmond staan enkel bordjes op de route via Stiphout. De terugweg rij ik steevast (verkeerd) via Mierlo-Hout en Mierlo.

Het kan overigens wel zo zijn dat ik het verleden wat romantischer inkleur en er nooit sprake is geweest van (goede) richtingborden voor fietsers. Naar mijn idee is het beter geweest.

Overigens is de fietsrouteplanner van de fietsersbond vooralsnog niet bruikbaar voor zuid-Nederland.

MaartenSneep op Fri, 08 Jul 2011 22:13:40 +0200

@Hans: Ah, Noord Brabant en Fietsen. De provinciale staten hebben de ambitie uitgesproken om in 2020 (of daar in de buurt) dé fietsprovincie van Nederland te zijn. Helaas is de basis voor het beleid om daar te komen erg wankel. Het beleid is gericht op het verbeteren van de fietsverbinding naar de meest nabijgelegen grotere kern. Voor Nuenen zou dat dus waarschijnlijk Eindhoven zijn, en niet Helmond (al zal het daar net iets minder extreem zijn). Op die manier kom je nooit tot een sluitend netwerk voor langere afstanden. Het beleid lijkt op dat in de rest van Nederland van 10 tot 20 jaar geleden.

Als alles goed gaat is in oktober de routeplanner ook in zuid-Nederland beschikbaar. Daarvoor is nog veel werk nodig! Voor iedereen, maar vooral de inwoners van Zeeland, Noord Brabant en Limburg: meld je aan bij de Fietsersbond als vrijwilliger.

nvanderwal op Sun, 10 Jul 2011 09:33:14 +0200

De ligfietsers zijn niet de enige met klachten over de ANWB. Ook op de lijst van de fietsersbond getiteld: "Mijn slechtste fietspad" stond een melding van iemand die door de bordjes een andere kant op werd gestuurd.
Zelf weet ik dit, ik neem op de fiets altijd mijn richtingsgevoel en mijn gezonde verstand mee, maar In Lelystad had ik even bordjes nodig. Helaas kun je anwb bordje pas lezen, als je er naast gaat staan en je hebt er goeie ogen voor nodig, want de letters zijn kleiner dan op de borden voor autorijden (of is fietsen soms goed voor je ogen?)
Ik volgde keurig de bordjes Enkhuizen, en kwam toen uit bij een straat met een bord: verboden te fietsen. Toen ik terugfietsen, zag ik een fietspad een beboste weg ingaan. Dit bleek het juiste pad; je moest verderop een brug over. Helaas was de anwb vergeten bij dit pad een bordje neer te zetten.

Gelukkig had ik mijn gezonde verstand bij me.

Niels, waarheen? van der Wal

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst log in of register.