Racen? geen punt!
Racen zonder stroomlijnpuntje of streamer, op een zogenaamde naked bike? Voor sommige wedstrijdrijders is het ideaal. Anderen vinden dat regels en beperkingen de ontwikkeling van de mens aangedreven voertuigen bedreigen. Weer anderen denken dat het juist de drempel zal verlagen om deel te nemen aan een wedstrijd. Een discussie die woedt op vele fronten en met Cycle Vision aan de horizon opnieuw de aandacht vraagt. Vandaag deel 1 in de serie "Racen? geen punt!"
Begin dit jaar komt er, met Cycle Vision 2006 aan de horizon, nieuw leven in de discussie over wedstrijd klassementen. De Ligfiets producenten en - specialisten stellen voor om op Cycle Vision een volwaardig ongestroomlijnd klassement te organiseren en stellen een pittig gesponsord prijzengeld beschikbaar. Er gloort voor de ongestroomlijnde wedstrijdrijder hoop op een serieus klassement.
Tijdens de ledendag van de NVHPV komen de voorstellen op tafel. Enerzijds wordt de interesse van bedrijven in het wedstrijdgebeuren op prijs gesteld. Anderzijds zien sommige leden het als een "coupe" van de commercie die zo het evenement wil kopen. In de verhitte discussie komen de internationale ontwikkelingen en de al langer levende vraag van wedstrijdrijders zelf om meer duidelijkheid ten aanzien van de klassementen en titels helaas niet aan de orde. Uiteindelijk wordt besloten de hoogte van de bonussen voor de ongestroomlijnde winnaars op te trekken richting het prijzengeld van de open klasse. Ook wordt er een 45 minuten criterium voor alleen ongestroomlijnde fietsen georganiseerd. Nu, na het bekend worden van het prijzengeld voor Cycle Vision 2006, wordt duidelijk hoeveel de wedstrijdcommissie (WECO) een ongestroomlijnde klassement waard vind. De bijdrage uit het bedrijfsleven is zoals nu blijkt door de WECO beknot tot de helft van het prijzengeld van de open klasse.
"De WECO wil niet dat het prijzengeld gaat concurreren met de open klasse. Ik heb begrepen dat het prijzengeld daarom niet hoger mag zijn. Ik vind dat kortzichtig, en levend in het verleden", aldus Jos Hendriks van Ligfietser.nl, met Elan en M5 de sponsors van het prijzengeld voor de ongestroomlijnden. Ondanks dat is Ligfietser.nl, voor nu, nog redelijk tevreden al ziet Jos nog liever dat mensen heel graag ongestroomlijnd willen rijden, juist vanwege het prijzengeld.Tijdens de ledendag van de NVHPV komen de voorstellen op tafel. Enerzijds wordt de interesse van bedrijven in het wedstrijdgebeuren op prijs gesteld. Anderzijds zien sommige leden het als een "coupe" van de commercie die zo het evenement wil kopen. In de verhitte discussie komen de internationale ontwikkelingen en de al langer levende vraag van wedstrijdrijders zelf om meer duidelijkheid ten aanzien van de klassementen en titels helaas niet aan de orde. Uiteindelijk wordt besloten de hoogte van de bonussen voor de ongestroomlijnde winnaars op te trekken richting het prijzengeld van de open klasse. Ook wordt er een 45 minuten criterium voor alleen ongestroomlijnde fietsen georganiseerd. Nu, na het bekend worden van het prijzengeld voor Cycle Vision 2006, wordt duidelijk hoeveel de wedstrijdcommissie (WECO) een ongestroomlijnde klassement waard vind. De bijdrage uit het bedrijfsleven is zoals nu blijkt door de WECO beknot tot de helft van het prijzengeld van de open klasse.
"We willen meer mensen in het wedstrijdveld krijgen. Een ongestroomlijnde klasse maakt de drempel om mee te doen aan wedstrijden lager," aldus Jos. Hij vindt het wedstrijdveld, waar je zonder goede fiets met staartstroomlijn nauwelijks voorin mee kan doen, te klein. Ook zie je sommige wedstrijdrijders verschillende fietsen inzetten afhankelijk van het type wedstrijd. Ook dat is niet voor iederéén weggelegd. Nu zal de competitie in de top zich hoofdzakelijk afspelen in de open klasse. In deze klasse worden geen beperkingen gesteld en nemen ook volledig gestroomlijnde fietsen deel. Deelnemers die van ver komen, en dat zijn er aardig wat op dit evenement met internationale allure, zullen hun staartstroomlijn dit jaar niet thuis kunnen laten. En een waardevol puntje van een Birk Comet of Razz Fazz past ook niet zomaar in het handbagage rek van de trein of het vliegtuig laat staan een Quest. Voor het ongestroomlijnde 45 minuten criterium dat wordt gesponsord door M5 moet het puntje er in ieder geval af worden gesloopt. Het is de laatste race en de uitgeputte wedstrijdrijders kunnen hun puntje dan al vast in de auto opbergen.
Wordt vervolgt met oa.:
Bijdrage:Danielle van der Waard
Ook u kunt een bijdrage leveren aan deze discussie. Het is mogelijk dat de redactie uw waardevolle bijdrage verwerkt in een toekomstige aflevering binnen deze serie.
Al eerder publiceerde ligfiets.net over de klassement discussie. zie:
(03-3-2006) Discussie over wedstrijdregels
Wordt vervolgt met oa.:
[*] De internationale ontwikkelingen
[*] Wat vindt de wedstrijdrijder
[*] Een ongestroomlijnd klassement en de ontwikkeling van de ligfiets
Bijdrage:Danielle van der Waard
Ook u kunt een bijdrage leveren aan deze discussie. Het is mogelijk dat de redactie uw waardevolle bijdrage verwerkt in een toekomstige aflevering binnen deze serie.
Al eerder publiceerde ligfiets.net over de klassement discussie. zie:
(03-3-2006) Discussie over wedstrijdregels
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.