Dikke banden

Gepubliceerd op

We schreven laatst dat vette banden helemaal in zijn. Nu zien we zelfs dikke banden zonder binnenband hier op internet.
Kortom, er lijkt behoorlijk wat aan de hand te zijn met de ontwikkeling. In een persbericht schrijft een ligfietsbouwer zelfs: “In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, hebben brede banden een lagere rolweerstand dan smalle banden. De moderne brede band is soepel en duurzaam, antilek, relatief licht en kan hoge druk verdragen. Bovendien heeft de brede band een erg goed veercomfort. De brede banden zijn zo soepel dat zij zelfs framevering kunnen vervangen. Geen framevering maakt de constructie van de fiets eenvoudiger en dus goedkoper. Bovendien levert het een strakker stuurgedrag op, minder gewicht en geen onderhoud.”
Kortom redenen genoeg voor uw redactie om eens een tocht over internet te maken.

Op de site balloonbikes staat duidelijk een aantal voordelen breed uitgemeten (letterlijk en figuurlijk). Op
deze pagina van testberichte.de dat een 20 tal 20” banden testte. Ook zijn een aantal ligfietsers al een tijdje enthousiast over de big apple en dit bericht . Ook over wielen en banden hier en een verhaal van iemand die ze testte vanuit een bedrijf.

Ook greenspeed komt
in het nieuwsbericht van April met een aantal testen en meetwaarden (die hier te zien is). In een oud bericht van februari 2005 werd de nieuwe band van greenspeed al eens opgenoemd. En op de nieuwe google ligfiets mailinglijst wordt er behoorlijk op de trend naar dikke banden ingespeeld met de discussies.
We kregen als informatie dat onder auspiciën van de NVHPV onlangs weer wat rolweerstand-testen van banden zijn uitgevoerd als opvolger van deze tabel van enkele jaren geleden deze testen worden niet afgerond en zijn dus ook niet publiceren, omdat de testers de resultaten niet vinden aansluiten bij de werkelijkheid. De testen worden namelijk op een gladde vloer gedaan en vermoedelijk vallen slechte banden daardoor niet echt door de mand en brede soepel banden komen te weinig naar voren. In de praktijk komen de laatste on oneffen wegdek dat in de praktijk heel vaak voorkomt juist beter naar voren.
Het wachten is op de krachtopnemer, Bert Hoge heeft zich beijverd om er één op kosten van de vereniging aan te schaffen en dit is op de laatste jaarvergadering geaccordeerd.. Zo'n krachtopnemer maakt het mogelijk om banden op echte wegen te testen, zonder dat omgevingsinvloeden de meetresultaten al te erg beïnvloeden. Om dit met de huidige methode van een meetkarretje te doen is welhaast onbegonnen werk.

Nog een aardig nieuwtje. Toen de testers van Velomobiel.nl de door Harry Lieben geroemde KHE Premium bekeek, bleek dat deze waarschijnlijk hetzelfde karkas heeft als de Marathon Racer, de nummers die in de band staan kwamen gedeeltelijk met elkaar overeen en dat kan geen toeval zijn. Kennelijk heeft KHE de Premium door Schwalbe laten maken.
Alleen heeft KHE een profiel met veel meer grip als die van de Racer erop laten zetten en de wang en daardoor ook de hele band is net wat soepeler en lichter dan de Racer. De Premium is wel flink duurder.

Van de Scorcher TR (met kevlar belt) valt te melden dat deze problemen heeft met loslaten van de buitenste laag na enkele duizenden kilometers. Bron van deze ervaring is Velomobiel.nl die deze banden uitgeprobeerd heeft. Ze vonden ze wel heel erg lekker rijden.....
In dit bericht wordt een duits adres genoemd met een keur aan brede banden, en de banden wizard
gaf nog een heleboel informatie.

Algemene informatie
over banden is te zien op scheldonbrown. En op deze brompton pagina. Op een vouwfiets worden vaak
brede banden gebruikt en er is een interessante discussie over te voeren
Uiteraard hebben we hierover al een berichtje op ligfiets.net (juni 2005)geschreven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.