Wasub sneller dan Inge de Bruijn

Gepubliceerd op

Wasub heeft bij testen al behoorlijke snelheden gehaald.

Delft, 03 02 2005

PERSBERICHT



Delftse studenten sneller dan Inge de Bruijn

Studenten van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek presenteren 10 februari hun ontwerp van een door menskracht aangedreven onderzeeër. Met deze onderzeeër doen zij een aanval op het wereldrecord van 7.192 knopen (13.5 km/uur), dat tijdens de International Submarine Race in 2001 is behaald. Dit is twee keer de gemiddelde zwemsnelheid van Inge de Bruijn. De Delftse studenten doen voor het eerst mee met deze race. Hydrodynamische testen hebben aangetoond dat hun ontwerp een wereldrecord in zich heeft. Tijdens de presentatie worden de pilotentestopstelling, het model van de onderzeeër en de video-opnamen van de testen in het maritiem onderzoeksinstituut (Marin) in Wageningen getoond.

De Delftse onderzeeër wordt aangedreven door een op zijn buik hangende fietser. Om het uithoudingsvermogen van deze ‘piloten’ te testen, heeft het team een oude vrieskist omgebouwd. In de kleine luchtdichte ruimte die zo ontstond, konden de omstandigheden in de onderzeeër goed nagebootst worden. De piloten moesten een inspanning leveren die vergelijkbaar is met de prestatie om een wereldrecord te vestigen in deze race. Drie piloten hebben de test doorstaan. Twee van hen zijn Delftse studenten en wielrenners uit de zogenaamde Elite-klasse. Het Delftse team heeft een internationale samenstelling. Drie Belgen, een Portugees en een Italiaan maken deel uit van het 20-tallig team.

De International Submarine Race in het Amerikaanse Maryland begon in 1989 met als doel de onderwatertechnologie bij studenten te promoten. Bij deze snelheids– en slalomrace worden de door menskracht aangedreven onderzeeërs getest op stabiliteit, aandrijving en hydrodynamica. Dit internationale evenement wordt dit jaar voor de 8ste keer gehouden van 27 juni tot en met 1 juli in het Naval Surface Warfare Center van de Amerikaanse marine in Maryland (VS).

De presentatie vind plaats op 10 februari van 12.30 tot 13.30 in collegezaal A van de Faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek, Kluyverweg 1 Delft.


Zie ook:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.