Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

DF XL, Bülk 4More, verlichte fietsparade, twee beter dan één, Velomobiel.nl, Snoek, Milan GT, EQHawk, LEL, zichtbaarheid velomobielen of…

Ervaringen met de DF XL

Micke rijdt al 18 jaar met een velomobiel. Eerst met een Quest, en nu nog steeds met een DF XL. Hier zijn zijn ervaringen: Fietsen naar je werk.

Ervaringen met de Bülk 4More

Het is wel een beetje te vroeg voor ervaringen. De eerste B4M's zijn dinsdag bij de diverse dealers in Nederland aangekomen.

Deze eigenaar is voor de foto's even off-road gegaan en meldt dat de BM4 voldoende bodemvrijheid heeft.
Basispriis is € 6400,- (hier dus incl. BTW) zonder elektra, spiegels en zonder racekap.

De legendarische verlichte fietsparade

Volgens Myrtle the Turtle is de verlichte fietsparade het hoogtepunt van de Recumbent Retreat In Warrenton (Oregon). Deze rit is geweldig en onderscheidt dit evenement van alle andere in de ligfietswereld. Iedereen doet verlichting op zijn fiets of trike en we rijden door alle lussen in het Fort Stevens State Park. Veel oudere mensen hebben plezier en doen gek. De rit door de lussen is 8 km en duurt ongeveer een uur.
Wat kunnen wij zeggen: indrukwekkend!

Twee beter dan één

Het doorlopend verhaal van de ruitenwissers. Marilyn heeft twee ruitenwissers (fb) voor beter zicht. Het gelinkte FB-bericht is trouwens alleen zichtbaar voor leden van de betreffende groep, dus helaas voor lang niet iedereen.

Velomobiel.nl

Vanaf 1 november is Velomobiel.nl niet meer op zaterdagen open!

Op MeWe lezen we dat ze de komende week niet open zijn. Ze bezoeken twee mogelijke nieuwe velomobielproducenten!
We are getting ready to visit 2 possible new velomobile producer compagnies.
We will be closed next week to visit them.

Waarschuwing Snoek

Er is een advies van Velomobiel.nl (fb) dat Snoek en Snoek L eigenaren zouden moeten hebben ontvangen (vertaald uit het Engels).
Bij één Snoek is het M6 draadeind van de achterveer afgebroken, veroorzaakt door het losraken van de lange moer. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Het is daarom belangrijk om te controleren of de lange moer goed vastzit. Om te voorkomen dat deze losraakt, is het beter om er ook een sluitring naast te monteren.

Milan GT

Tijd voor iets anders dan de Bülk op mijn kanaal, zegt Ben.
Laten we eens kijken naar de Milan GT MK7 (de Milan SL wordt niet meer gemaakt, red.), een absolute klassieker op het gebied van velomobielen die nog steeds erg populair is.  Een geweldige optie voor fietsers die wat meer ruimte nodig hebben, vooral voor langere cranks of grotere voeten.

EQHawk

Het prototype van de EQHawk (fb) begint vorm te krijgen en Piotr is erg blij met de vooruitgang!
Helaas lukt het ons niet om op de website te komen.

LEL

We hebben er 2 weken geleden al eens op geattendeerd: volgende week wordt in (of eigenlijk net buiten) Lelystad LEL verreden. Er hebben zich intussen nog een paar rijders aangemeld, waarmee het aantal deelnemers nu op 19 komt. Wellicht dat er nog wat aanmeldingen bij komen, als we verklappen dat er aansluitend nog een feestje in Dronten is: Ymte wordt 60! In verband met de catering is het dan wel gewenst dat je je ook even voor die 'afterparty' aanmeldt.

Jullie zijn niet zichtbaar!

Naar aanleiding van een dodelijk ongeval Philippsburg (Duitsland) ('Nederlands') besteed SWR (Südwest Rundfunk) aandacht aan de zichtbaarheid velomobielen ('Nederlands').
"Je wordt gezien. Je wordt specifiek aangesproken met de slogan dat je eigenlijk onzichtbaar bent. Dat is een beetje een paradox."

De oorzaak van het ongeval lijkt (!) anders te liggen. Hier vond dit ongeluk plaats.
Vanuit de automobilist: een vrijwel onoverzichtelijke bocht naar rechts en op de plek zelf geen uitwijkmogelijkheden (vluchtheuvel). Even daarvoor een spoorwegovergang, dus veel borden (Andreaskruizen) in het zichtveld. Is de toegestane snelheid ter plekke te hoog?
Vanuit de velomobilist: de auto's achter de overstekende velomobilist zijn nauwelijks zichtbaar door onkruid en palen met borden en verkeerslichten. Vanuit de afslaande velomobiel is nauwelijks te overzien ('Nederlands') hoe de fietser op het gewenste fietspad aan de overkant kan komen (de weg staat ietwat bol), ook al door de  krappe bocht die de velomobiel moet maken. Dan is er nog verkeer in de gaten te houden, zowel van links als rechts en toekomend verkeer.

Naschrift: dit ongeval kwam te dichtbij voor mij, Theo. Enkele weken daarvoor had ik kennis gemaakt met degene waar dit over gaat. En we hadden afscheid genomen met de wens om over vier jaar elkaar zeker weer te treffen op het Großes Oldenburger Liegeradtreffen.

Reacties

raymonds op vr 11 okt 2024 om 14:20

Via de onderstaande link werkt de website van EQHAWK wel.
https://eqhawk.com/en/


Maar de laatste blog post daar is uit juli 2023 en sommige pagina's zijn opeens toch in het Pools.

TeJayLigFts op vr 11 okt 2024 om 18:39

Raymond, ook deze pagina is voor mij onbereikbaar.

Beveiligde verbinding mislukt

Fout tijdens het verbinden met eqhawk.com. PR_CONNECT_RESET_ERROR

Veloquest op vr 11 okt 2024 om 18:48

Bij mij werkt de pagina die raymond linked dan weer wel.

jack op za 12 okt 2024 om 11:09

Nog een leuk nieuwtje, velomobiel.nl zit weer op facebook dus het nieuws is dan wat makkelijker te volgen Facebook

Veloquest op za 12 okt 2024 om 18:46

Velombiel.nl mag dan op zaterdagen niet meer open zijn. Maar op maandagen gaan ze vanaf 1 november wel open. 

AndredeBoer op zo 13 okt 2024 om 13:47

Over het dodelijke ongeval in Duitsland:
met de Fietsersbond-pet op, kan ik me soms loeikwaad maken over de inrichting van dergelijke kruispunten: als fietser moet je linksaf, een gekke draai maken en 90 of 180 graden terugkijken in de lengterichting over de 'gras"berm die fietspad van autostrook scheidt. En (1) of dat gras is veel te hoog , (2) er staat een bord, waardoor jij/auto elkaar niet zien of (3) de autostrook ligt hoger, zodat je tegen de helling op moet vertrekken. Bij mij in Woerden we al eens een dodelijk ongeval gehad,  later gebeurde het weer (zoek op https://www.google.com/search?q=fietser+overleden+oudelandse+weg&rlz=1CADSMM_enNL1032&oq=fietser+overleden+oudelandse+weg&aqs=chrome..69i57j33i10i160l3.6444j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8 ) . Namens de Fietsersbondal regelmatig contact met gemeente over gehad, daar werd het probleem nauwelijks herkend, maar is blokkerend groot bord uiteindelijk kleiner gemaakt.
Onkunde bij de weginrichters op dit punt alom!

AndredeBoer op zo 13 okt 2024 om 13:52

Betere link: https://tinyurl.com/hczuu99b . Kijk in het filmpje naar secone ~17: daar zie je links het 'vertrekken tegen de helling op'. Geeft 1-2s vertraging als je er niet op bedacht bent. Potentieel dodelijk, wat in 2011 gebeurde...

AndredeBoer op zo 13 okt 2024 om 13:53

PietV op ma 14 okt 2024 om 11:02

Over ongevallen in het algemeen geschreven en in het bijzonder door fietsers. Ik heb vele ongevallen in Woerden afgehandeld. In de tijd dat Woerden nog tot Zuid-Holland behoorde. In mijn rfegio gemiddeld een dodelijk ongeval per maand af te handelen. Daarbij werd weg, voertuig en weggebruiker geanalyseerd. Circa 96% van de ongevallen was te wijten aan de weggebruiker. Om een objectief onderzoek af te ronden, kon ik mij nergens kwaad over maken. Zeker niet tegen slachtoffers, die vaak de veroorzakers waren. Suggestieve onveilige situatie werken attentie verhogend, waardoor verhoudingsgewijs minder verkeersfouten worden gemaakt. Natuurlijk kunnen verkeerssituaties veiliger worden gemaakt. Maar tegen welke prijs? Voor het plaatsen van borden zijn strikte regels. Binnen- en buiten de bebouwde kom en op autowegen en autosnelwegen. Kijk maar in het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en de uitvoeringsvoorschriften. Ook in afmeting.

Ik heb op een normale fiets altijd over het bermgras kunnen kijken. Alleen in natuurgebieden moet in vaak stoppen om de situatie te overzien. Maar ja je moet ook in staat zijn je voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover je de weg kunt overzien en waarover deze vrij is. Gebeurde dat maar. Dus de onkunde ligt niet bij de wegbeheerder, maar bij de weggebruiker. Ik geef o.a. opfriscursussen voor fietser. De meeste vinden dat overbodig. Hebben tientallen jaren een rijbewijs, maar kennen de regels en verkeerssituaties onvoldoende. Ook fietsers.


Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.