Veelzijdig lezingenprogramma voor elk wat wils tijdens de jubileumviering

Gepubliceerd op

Tijdens de jubileumviering op zondag 27 oktober zijn er twee ronden van elk drie lezingen in zijzalen van sportcomplex Kampong waarvoor je je desgewenst kunt aanmelden via het aanmeldingsformulier dat binnenkort online gaat.

Hier alvast het programma ter informatie. 
Tussen 15.15-16.00 uur kun je kiezen uit één van de volgende lezingen: 1. Fietsen aanpassen aan mobiliteitsbeperkingen door Thijs Broekhuijsen van Abeona 2. 30 jaar velomobielontwikkeling door Theo van Andel van Velomobiel.nl en 3. Recordfietsen op Battle Mountain door Hans van Vugt van Elan. 
Tussen 16.10-17.55 uur kun je kiezen uit één van de volgende lezingen: 4. Fietsreizen door Walter Hoogerbeets van fietsersafstappen.nl 5. Flevobike, historie en toekomst door André Vrielink 6. (Record)fietsen met een mobiliteitsbeperking door Jochem Leemans. 
Zie verder de globale inhoud van de lezingen.....

  1. Fietsen aanpassen aan mobiliteitsbeperkingen.Thijs Broekhuijsen: "Bijna iedereen die (weer) wil fietsen kán fietsen'' is het adagium van Orthopedisch Fietsenmaker Thijs Broekhuijsen van Abeona  Cycling.Voor bijna iedere situatie bestaan werkende oplossingen. Eigenlijk is iedereen beperkt in wat je met je lichaam kunt. Sommigen zijn alleen wat beperkter dan gemiddeld en dan zie je dat de reguliere fietsvakhandel hier niet mee uit de voeten kan. Soms moet je je dan echt in exotische fietstechniek en fundamentele voertuigdynamica verdiepen.Tijdens de lezing schetst Thijs zijn werkwijze, de uitdagingen die hij tegenkomt in de combinatie van berijder en voertuig en de oplossingen die in die gevallen kunnen worden ingezet. De lezing is interessant voor mensen die zich qua leeftijd of beperking (moeten) gaan voorbereiden op aangepast fietsen, maar ook voor degenen in hun netwerk, zoals familie, vrienden, ergotherapeuten, revalidatieartsen, etc.
  2. Dertig jaar velomobielontwikkeling. Theo van Andel vertelt over 30 jaar velomobiel-ontwikkeling bij Velomobiel.nl : Van C-alleweder tot Snoek:  welke ontwerpeisen lagen ten grondslag bij elk model. En hoe konden we steeds weer verbetering realiseren.
  3. Recordfietsen op Battle Mountain. Een ijzersterk koppel: Hans en Ellen van Vugt. Hij gooit zijn technische kennis in de strijd en zij haar spierkracht. Samen zorgen ze er met het Elan Human Power Team voor dat bestaande records, en niet zonder succes, worden aangevallen. Wat daar allemaal aan voorbereiding en uitvoering voor nodig is, vertelt Hans van Vugt. 
  4. Fietsreizen. Walter Hoogerbeets houdt sinds 2006 een website bij over zijn reizen per ligfiets. Reizen naar onder andere Scandinavië, de Alpen en de kusten van Noordzee, Oostzee en Waddenzee. Walter: "De fiets is een efficiëntie-machine. Je drijft de fiets met je eigen spieren aan, met je eigen energie. Energie waar je een stuk zuiniger op moet zijn dan energie uit de benzinepomp of het stopcontact. Daarom moet je goed voorbereid op reis gaan, zodat je desillusies qua routes, infrastructuur, landschap en uitrusting voorkomt". Walter heeft de nodige ervaring met de technische en praktische kant van het reizen per fiets. Maar reizen is veel meer dan dat. Het is avontuur, het ontdekken van mooie landschappen en bijzondere plaatsen. En soms ook jezelf tegenkomen, tegenslagen overwinnen en zorgen dat je weer gaat genieten van je reis. Kortom een leuke lezing voor hen die op fietsvakantie willen gaan…..
  5. Flevobike. André Vrielink, de zoon van ligfietspionier Johan Vrielink, vertelt over de historie en de toekomst van het familiebedrijf. Van Johan Vrielink kun je gerust zeggen dat hij tot de top van het ligfietsen in Nederland behoort. Vanaf zo’n veertig jaar geleden werkte hij aan de perfectionering van de ligfiets als comfortabele gebruiksfiets. En hij deed nog veel meer uitvindingen, octrooieerde ze en won vele prijzen voor zijn innovatieve en baanbrekende werk. Eind 2010 besluit hij met pensioen te gaan. Het bedrijf dat verder door zijn zonen wordt gerund bouwt in 2014 een speciale fietsboot waarmee oceaanfietser Ibrahim Hemmatnia de oceaan rond’fietst’. Daarna volgt de ontwikkeling van de vrachtfiets bedoeld voor het bezorgen van pakketten in grote steden. 
  6. (Record)fietsen met een mobiliteitsbeperking. Jochem Leemans was altijd al ambitieus. Rond z’n vijftiende deed hij mee aan een fietscrosswedstrijd. In die tijd leek fietscross een Olympische sport te worden waar hij graag aan mee zou willen doen. Hij lag op kop, en leek af te stevenen op het kampioenschap van N.H.. Maar het noodlot sloeg toe, een ongeluk. De aanvankelijke polsbreuk kreeg een chronische nasleep middels het CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom). Tot op de dag van vandaag heeft hij er mee te maken. Maar hij laat zijn leven er niet door bepalen. Wie hem volgt op Strava ziet dat hij honderden kilometers per dag kan fietsen en op 5 juli 2021 werd hij dubbel wereldkampioen met 41,14 km/h gemiddeld op de 100 mile en 41,39 km/h gemiddeld op de 100 km. Door de Guinness record organisatie erkende records. Jochem vertelt er graag over.   





Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.