Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Vakantie, bevroren hel, drie keer plat, Velomtek VT 1, velomobielketting, Winterfiets Elfstedentocht, fietsers afstappen, vouwfiets, fietsroute, Noord-Zuid-Oost-West, GLT

Vakantie in 1925

In een waaier van foto's van vakanties met auto's en caravans (fb), blijkt dat Charles Mochet naast de Velocar ook een bijbehorende caravan (fb) ontworpen had. Bovendien had de Velocar toen geen motor voor de aandrijving. Mochet motoriseerde zijn fiets pas na de Tweede Wereldoorlog, dat is van 1945 tot 1958.

Door de bevroren hel in een velomobiel

Blijkbaar is het bij Ben in Minnesota koud zoals de titel al aangeeft: -20° C met een gevoelstemperatuur van -32° C!
Het motto bij deze temperaturen is: altijd meer kleren meenemen dan nodig lijkt (denk aan een lekke band onderweg of mechanische problemen). Beter mee verlegen dan om verlegen.
Zie de video voor meer tips, en vergeet niet dat je in de winter langzamer fietst dan in de zomer.

Al drie keer plat

Sandiway, in een duidelijker warmer deel van de Verenigde Staten dan Ben, had halverwege januari al drie lekke banden. Zie banden en lekke banden.
In dat deel van de VS hebben ze gevaarlijke decoratieve rotsjes als randen van het fietspad. De snelle Continental Contact Urbans hebben een matig loopvlakontwerp, deze verzameld scherpe steentjes.
Om wat lekke bandenbestendiger te worden, vult hij de binnenband met een wateroplosbare afdichtmiddel (sealant). Die band wordt op druk gebracht met een elektrische minifietspomp, de Fumpa.

Velomtek VT 1

We hebben toch weer een filmpje gevonden van de Canadese Velomtek VT1, die in Europa, nog (?), niet verkrijgbaar is.
Ben maakt een opmerking (fb) dat, naast een wat volumineus uiterlijk, de aandrijflijn (ketting) behoorlijk gevoelig is voor straatvuil.

Hoe vaak olie je de velomobielketting?

Ben is nieuwsgierig naar hoe vaak je de ketting smeert (fb).
De volgende vraag kon bijna niet uitblijven: waarmee smeer je de ketting (fb)?

Winterfiets Elfstedentocht update

Johan heeft zijn hoogtepunten, de check-points, van zijn rit verzameld in deze video (fb)

Fietsers afstappen

Toch wel aardig dat er nog een bord (fb) is neergezet, al had die best wat eerder neergezet mogen worden: de overgang is zo abrupt.

Vouwfiets

In Singapore heeft HappyFeet van een Brompton, je weet wel, de Rolls Royce onder de vouwfietsen, een ligfiets gemaakt. En ja, het is nog steeds een vouwfiets, al is 'ie opgevouwen niet meer zo compact als de oorspronkelijke Brompton.

Fietsroute van het jaar

We hadden het vorige week al even over de Fiets en Wandelbeurs, die op 23 t/m 25 februari in Utrecht zal plaatsvinden. Traditioneel is op die beurs ook de uitreiking van de trofee voor de Fietsroute van het Jaar. Vijf genomineerden zijn nog in de race voor de onderscheiding voor de ‘beste fietsroute van 2024’. Het gaat om 
Op vrijdag 23 februari, vanaf 10.30 uur, klinkt in Zaal 2 het bekende ‘And the winner is…’

Noord-Zuid-Oost-West

Programma van Max met de herhaling van de fietsclub Mooi Twente (eerst een item over de Boerenleenbank) werd woensdag 24 januari uitgezonden. Voor degenen die het programma vorig jaar gemist hebben. Het Mooi Twente item start na ongeveer 15 minuten.
Ook een kijkje achter de schermen?

Grenslandtour

Zou Tonnie in het bovenstaande filmpje over Mooi Twente met zijn shirt bewust reclame hebben gemaakt voor de Grensrijders? En krijgt hij hiervoor wellicht straks een extra stukje Limburgse vlaai toegestopt? We weten het niet.
Maar wat we wel weten, is dat de inschrijving voor de Grenslandtour van de Grensrijders intussen geopend is! Het wordt een vlakke rit van ongeveer 65 km die richting Weert zal voeren. Meer info op de website van de Grensrijders.

Reacties

davidhembrow op vr 26 jan 2024 om 14:26

In de jaren 90 was er een Bromptom -> ligfiets bouwpakket te koop. Het kwam uit Duitsland. Je kunt het hier in een filmpje zien.

lighans op vr 26 jan 2024 om 14:32

We kunnen lacherig doen over de Velomtek, maar ik vind er een paar mooie onderdelen tussen zitten. De lamp/spiegel/pinker combinatie zou ik zo op mijn Quest willen zetten. De andere pinkers zijn zeer goed. Dat weet ik want die heb ik op Quest 1 geinstalleerd.

Bij het toevoegen van een motor hebben ze ook goed bedacht dat je een omvormer kan gebruiken naar 12 volt voor de verlichting etc. Dus geen extra batterij nodig.

Het kapje wat geheel gemaakt is van doorzichtig plastic zal een stuk goedkoper zijn dan die dure carbon kappen die wij gewend zijn. het gewicht zal niet veel zwaarder zijn en tegelijkertijd kun je tenminste de stoplichten zien die boven je zitten.

De alles in 1 schakelaar voor toeter, richtingaanwijzer en verlichting vind ik ontzettend gelikt eruit zien. Wij zijn zo gewend aan de knopje in een bakje manier van onze velomobiel bouwers. Maar dit lijkt me niet alleen lichter, maar ook makkelijker te gebruiken.

kj_heijboer op vr 26 jan 2024 om 16:22

Ligfiets-conversie van de Brompton kwam van Juliane Neuss.
https://hpv.org/start/fahrzeuge/land/faltraeder/raeder_liegebrompton/
(tip voor hen die het Duits niet machtig zijn: deepl.com )
Reed wel OK als je accepteerde dat het geheel niet overweldigend stijf was.
Ik knapte vooral af op alle extra handelingen die nodig waren om het geheel te vouwen. 

Martin-Anton op za 27 jan 2024 om 11:20

Zou Tonnie in het bovenstaande filmpje over Mooi Twente met zijn shirt bewust reclame hebben gemaakt voor de Grensrijders? En krijgt hij hiervoor wellicht straks een extra stukje Limburgse vlaai toegestopt? We weten het niet.”
 
Nou, ik weet het wel. Tot op heden is dit verlokkelijk aanbod helaas nog niet gedaan. Ik blijf dromen, maar vooral fietsen. Welkom in Twente 

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.