A race in the Park near Rütenbrock

Gepubliceerd op

Afgelopen zaterdag vonden de races in Ter Apel plaats.

Met ruim 30 deelnemers vond dit evenement plaats op het autocircuit de Polderputten in Ter Apel. Het evenement werd vrijdagavond ingeluid met vuurwerk (dé kermis in Rütenbrock, net over de grens met Nederland).
Het evenement vond plaats onder een grotendeels bewolkte lucht met af en toe, speciaal voor de open liggers, een regenbui. Daardoor vonden dan ook enkele schuivers plaats met schaafwonden als gevolg. De regen was er ook de oorzaak van dat de ene chicane bij de 20 minuten race minder krap werd gemaakt en de andere chicane moest helemaal vervallen vanwege olie op de baan.
Opmerkelijk is dat er minder velomobielen waren dan open liggers!
Een aantal deelnemers konden niet komen omdat dit weekend ook Paris-Brest-Paris startte. Een andere afzegging was omdat Nicci Walde net gehoord hebben dat ze een recordpoging op de BMW-baan mag doen, dus heeft ze samen met Daniel Fenn meer tijd nodig heeft om dit voor te bereiden.

Als afsluiting was er op de huiscamping een fantastische barbecue onder bezielende leiding van Johannes (er was ook gedacht aan vegetariërs).
Het was een geweldig goed georganiseerde evenement.

De uitslagen
Snelle ronde;
Criterium 45 minuten plus 1 ronde open liggers;
Criterium 45 minuten plus 1 ronde velomobielen;
Criterium 45 minuten plus 1 ronde alle liggers;
20 minuten plus 1 ronde met chicanes open liggers;
20 minuten plus 1 ronde met chicanes velomobielen;
Jeugd (nog geen uitslag gevonden).

Foto's
Eckhard;
George;
Henk (fb);
Richard (fb);
Theo;
Marten.

Video's
Marten: snelle ronde, 20 minuten velomobielen.
Mirco: criterium 45 minuten open liggers in de regen.Reacties

twilwel op do 24 aug 2023 om 15:50

De weergoden waren bijzonder consequent: telkens wanneer de open liggers aan de start verschenen begon het te regenen en bij de velomobielen klaarde het juist op. Niet dat de velomobilisten het nu zo gemakkelijk hadden verder. Het was voortdurend afremmen (of uitrollen) voor de bocht en vanuit de bocht hard accelereren. Ik durfde lange tijd mijn nog schrammen-vrije Bülk niet te wagen aan wat gedurfder bochtenwerk, maar door de snellere jongens te bestuderen begon ik later de bochten heel ruim in te gaan met volle snelheid om zo onder een gunstiger hoek de bocht uit te komen met veel ruimte om te corrigeren voor wegglijden. Die ruimte benutte ik door wat eerder te beginnen met accelereren. Zo schoot de gemiddelde snelheid meteen omhoog, hoefde ik niet meer zo onwijs hard te trappen op het rechte eind en kwam ik zelfs wat dichter bij mijn voorganger. Maar die had me goed in de gaten kennelijk, want deze liet me op een gegeven moment niet nog dichterbij komen. Ik dacht aan het credo van Allert (van velombiel.nl): "niet remmen maar sturen" en inderdaad, door steeds scherper insturen gedurende de bocht trad er zoveel weerstand op tussen band en wegdek, dat ik vanzelf zoveel afremde als nodig was om de bocht te halen zonder remmen. Die wrijving was ook hoorbaar! Op de nattere gedeelten kon het weleens een beetje glijden, maar dat was nog wel op te vangen. De muur zag er bepaald niet vriendelijk uit, dus ik bleef er meters vandaan.
Het leukste onderdeel vond ik de 20minuten met de chicane, die op volle snelheid genomen kon worden. Daardoor werd het parcours meteen veel interessanter zonder dat het vervelend stressig werd. Het zo scherp mogelijk langs een pion scheren heeft een bijzondere charme. Een velomobiel parcours is dit zeker niet, maar het was wel een uitdaging om uit te vinden hoe je het beste kunt rijden. Beetje jammer dat ik de 20 minuten niet uit kon rijden door een plotse krampaanval. Mijn excuses voor de luide profaniteiten, het deed errug zeer.

Tsjomme op do 24 aug 2023 om 23:12

Inloggen voor de uitslagen is een raadsel. Wie helpt mij?

TeJayLigFts op vr 25 aug 2023 om 08:18

Ah, maak een account aan op het Duitse Velomobil Forum: https://www.velomobilforum.de/forum/index.php

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.