Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Onaantrekkelijk, zonnefietspad, fietsenbendes, aerodynamischer wielrenfiets, Velomobile World, Bülk klimt, Katanga VM45, Battle Mountain

Onaantrekkelijk

Je velomobiel is te aantrekkelijk voor passerend publiek om het op zijn minst even aan te raken, laat staan wat anders.
Als je nou je velomobiel eens wrapt met het materiaal dat hier op een bestelbus gefolieerd wordt (fb)?
Ze willen je velo niet eens benaderen.

Minder zonnig met zonnefietspad

De opbrengst van het zonnefietspad bij Maartensdijk valt bar tegen. De ramingen worden totaal niet gehaald.
Nou liggen de zonnepanelen t.o.v. de zon nou niet echt gunstig, de coating is ruw gemaakt voor de veiligheid van de vele (lig-)fietsers die bovendien ook nog eens schaduw geven.
Leuk idee, maar in de praktijk valt het tegen.
Wat ouder nieuws.

Bende fietsers,  fietsenbendes

Waarschuwing vooraf, dit filmpje is niet voor iedereen geschikt.
In het Belgisch praatprogramma 'De Ideale Wereld' wordt de gek aangestoken met hier: fietsers. De ene fietsbende overtreft de ander met nog meer vuige verhalen over wat zij aanrichten. De laatste overleeft het niet (u was gewaarschuwd).

Stiekem de wielrenfiets aerodynamischer maken

Wat niet mag van de UCI, aerodynamica van wielrenfietsen, kan door amateurs genegeerd worden. Zouden aerodynamische bidons verschil uitmaken? Of doorzichtige windschermen? En wat te denken van een achtertasje *? GNC Tech doet weer eens een wetenschappelijk onderzoek.
Kom maar op jongens.

* Op mijn Nazca Gaucho (foto Heinz Bentlage) had deze redacteur tijdens een wedstrijd zo'n achtertas waar ik eigenlijk alleen mijn gevulde bidon mee vervoerde. Ik had mijn fiets opgegeven als ongestroomlijnd, maar volgens de wedstrijdleiding was ik dus deels gestroomlijnd.

Velomobile World

Alpha's verbetering
Als er in de Alpha (7, 9.2, W9 en M9) zwarte spoorstangarmen (foot plates) zitten, kunnen deze beter vervangen worden door een sterker aluminium (blauwe). De sporing (travel) kan met de zwarte versie vrij agressief wijzigen, met een plotseling slechter weggedrag als gevolg.

Kellerman wijzigingen
Om de zichtbaarheid van de velomobielen, Alpha en Milan, op de weg voor andere weggebruikers te verbeteren, hebben de modellen vanaf nu twee ledjes. De bovenste zijn voor de richtingaanwijzer, en de onderste voor het remlicht.

Kan de Bülk klimmen?

Saukki probeert dit te beantwoorden… in een vlak land (Finland). En zo is de versnellingsoverbrenging van deze Bülk ook meer geschikt voor een vlak land. Het is eerst zoeken naar hellingen (5 à 8 %). Saukki probeert het met de granny gear (lichtste versnelling).
En uiteindelijk pijnigt hij zijn lichaam en de Bülk met hellingen op onverharde wegen (gravel roads): oncomfortabel.

Katanga VM45

Katanga maker van de WAW, presenteert de Katanga VM45.  De VM zal wel voor velomobiel staan, maar net zoals onze Duitse vrienden willen het eerder als een velocar bestempelen.
De VM45 is een uit de kluiten gewassen voertuig met elektrische ondersteuning zoals de naam al aangeeft: 45 km/u. Er komt ook nog een 25 km/u versie, dus mogelijk VM25.
Interessante ontwikkeling, maar niet echt voor HPV'ers.
Zie ook Facebook.

Battle Mountain (WHPSC)

De World Human Powered Speed Challenge (fb) vindt dit jaar plaats van 10 tot 17 september (bij Battle Mountain).
Waar de voertuigen van de deelnemende teams aan moeten voldoen, beantwoordt Arnold (fb).


Reacties

lighans op vr 28 jul 2023 om 13:35

Het filmpje van de Ideale Wereld is wel precies goed. De vrachtwagen toetert eerst (dus heeft de ligfietser gezien) en rijdt dan door.

Tevens meteen de gevaarlijkste weggebruiker in beeld gebracht: de auto.

JAVE op vr 28 jul 2023 om 14:15

De alpha's zijn W9 en M9 (niet 9W en 9M)

peter2807 op vr 28 jul 2023 om 16:33

Ik denk dat je bij de vm45 beter kan spreken van een Ultralight (Velo)car want met 79 kilo is die nu niet direct licht te noemen. Zelfs zonder accu's niet.

MichielAdriaan op vr 28 jul 2023 om 18:34

Wat Jan van VW bedoelt met zijn ''mumbling english'' is dat de platte kogelkoppen (die ik ook ga gebruiken met titanium boutjes voor de remstang) gemonteerd moeten worden op afstandhouders om genoeg bewegingsvrijheid aan de stangen te laten..

wernerklomp op ma 31 jul 2023 om 16:47

De blauwe platen van de Alphas, zijn niet van roestvrij staal zoals in het bericht staat. Die zijn ook van aluminum maar iets sterker in de uitvoering.

TeJayLigFts op ma 31 jul 2023 om 18:23

Dank Werner.

Hoekie op di 01 aug 2023 om 18:55

UPDATE VM45 project | (katanga.eu)
Finally we need to find and choose a sexy name for this baby, VM45 being only a working name. Any suggestions?

PietV op wo 02 aug 2023 om 10:14

De Katanga VM45 is een elektrisch aangedreven Quad met trapondersteuning. Gelijk de Sinclair C5, mogelijk ook een mislukking. Het kan dus nooit een fiets worden met elektrische ondersteuning. Als de Katanga VM45 niet breder is dan 1,10 M. hooguit als gehandicaptenvoertuig. Dat gaat dan ook gelden voor een Katanga VM25. Dus geen op menskracht aangedreven voertuig. Met een trapgenerator kun je alleen de accu opladen.
Om met goedkeuring op de weg te mogen rijden moet deze elektrische aangedreven quad worden gekeurd volgens de EG regels 168/2013. Categorie L6e (lichte vierwieler) of L7e (zware vierwieler). En dan zijn er verschillende categorieën quads. Dus minimaal een bromfietskenteken (geel). Anders de categorie voor een B rijbewijs. 

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.