Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Fietsdoden, Afsluitdijk, Snoek L, tubeless banden, je ziet ze niet, vakantietijd, lineaire pedaalaandrijving, zoekplaatje

Hoogste aantal fietsdoden

Afgelopen jaar is het hoogste aantal fietsdoden, 291, sinds 2008 gevallen. Vooral onder 75-plussers steeg het aantal fietsdoden in 2022 fors.
Het vermoeden is dat dit komt als gevolg van de opkomst van elektrische fietsen en dat ouderen langer gezond blijven omdat ze maar blijven fietsen (positief bedoeld).
Er kan ook veel gedaan worden aan vergevingsgezinde fietspaden (zie ook 'Eenmalig over de Afsluitdijk'):
  • bredere fietspaden met zo min mogelijk haakse bochten (of erger);
  • geen krappe bochten;
  • hoge stoepranden om de fietser in het gareel te houden (ravijngevoel);
  • fietspaaltjes;
  • geen klinkers, tegels of grof asfalt gebruiken voor het fietspad (uit eigen ervaring zijn de autowegen voor een 'verdwaalde' velomobilist veel beter dan menig fietspad. Ook heeft die 'verdwaalde' velomobilist nog een beter overzicht op uitritten en zijwegen: lekker doortuffen. Als je eenmaal op de rotonde rijdt, heb je voorrang net als die andere weggebruikers: tempo);
  • zo min mogelijk fietspaden die ineens aan de andere kant van de weg verder gaan: oversteken.
Iedere keer optrekken kost weer inspanning en vermoeidheid gaat op den duur parten spelen.

Heeft iemand de helmdiscussie gemist? Er blijkt een 'Dag van de Fietshelm' te bestaan (afgelopen woensdag).

Eenmalig over de Afsluitdijk

Wij hadden er al geen melding van gemaakt dat de Afsluitdijk mogelijk elke maand minstens een weekend open zou zijn voor wandelaars en fietsers ’een hartstikke goed idee’ (staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat). Rijkswaterstaat (RWS) vindt dat geen goed idee (onduidelijk is wat nou precies roet in het eten gooit, typisch RWS). En RWS is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat…

Wie dacht dat het een veilig fietspad zou zijn, wordt ook hevig teleurgesteld, zoals Pé laat zien (fb). Een fietspad met een hoge afgang op de randen en blokken beton om je op te vangen mocht je het fietspad onvrijwillig verlaten hebben (‘niet-vergevingsgezinde’ berm). Er is nog werk in uitvoering zullen we maar zeggen.

In hetzelfde weekend, 1-2 juli, is er ook Haren-Haren, dit is misschien een beter en veiliger doel voor fietsend Nederland.

Snoek L

Op Velomobiel.nl staat een zeer fraaie fotoreportage over het ontstaan van de Snoek L, het grotere zusje van de Snoek.
Er is op Facebook ook een filmpje van de zwarte Snoek L naast de Snoek (MeWe) te vinden.
Overigens is de Snoek L ook te vinden op Spezi.

Tubeless banden gevaarlijk?

In Parijs-Roubaix van het afgelopen weekend blijken alle renners met tubeless banden gereden te hebben. Tijdens de race waren er vele lekke banden. Soms ziet dat er dramatisch uit en soms iets minder dramatisch (het pompje is bezig om de band op druk te brengen/houden?).

Dit pompje, Scope Atmoz, wordt gebruikt om bij goed wegdek de druk in de band te verhogen, en bij kasseien de druk te verminderen (en dat mag wel van de UCI?).
Op GCN Tech worden de voor- en nadelen van tubeless banden besproken.

Je ziet ze, ineens, niet

Knap staaltje van Jean Philippe om dit te filmen. We weten dat dit fenomeen gebeurt bij 88 mph of 142 km/u met de DoLorean ('Nederlands'). En met de Strada?

Vakantietijd komt er aan

Markus heeft een zelfgebouwde caravan (fb) achter zijn Evo-R hangen. Hier is de eerste testrit te zien (fb).

Lineaire  pedaalaandrijving

Hephaestus beschrijft de verlokking van lineaire pedaalaandrijving ('Nederlands'), de niet-cirkelvormige trapbeweging.

Zoekplaatje

Johannes heeft het zoekplaatje snel gevonden, of eigenlijk: Bing had 'm snel gelokaliseerd. Tenminste, we gaan ervan uit dat Johannes met KM het kasteel (De Grauwert) in Montfort bedoelde.
Bij Gertjan bedanken we ons bij deze voor de foto.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.