Challenge Chamsin Carbon

Gepubliceerd op

Tijdens de afgelopen Fiets en Wandel beurs werd een bijzondere nieuwe ligfiets gepresenteerd. In het vrijdag bericht werd deze al even genoemd maar we hebben nu wat meer informatie verzameld die we natuurlijk graag even delen!

Op de afgelopen fiets en wandelbeurs was Elan Ligfietsen een exposant. Ze toonden daar een bijzondere nieuwe fiets waar al langere tijd werd gewerkt. Het lijkt een carbon versie van een Chamsin op de foto en we hebben hierover even gebeld met het bedrijf om meer te weten te komen over deze fiets.

Ontwerper Hans van Vugt vertelt: "We zijn dit weekend erg druk geweest met de fiets, er was veel belangstelling en de eerste bestellingen zijn inmiddels binnen, over een aantal weken is het eerste rijdbare model af en daarna volgen snel de uitlevering van de bestellingen".

Omdat het nogal op een Chamsin lijkt hebben we gevraagd of de fiets ook zo heet. Hans vertelt "er is nog geen andere naam en het model is wel afgeleid van een Chamsin. Dus ja, het type noemen we voorlopig wel even de Chamsin carbon. Naast overeenkomsten zijn er wel verschilleen. De overeenkomst is dat bijvoorbeeld de stoel, die traploos in hoogte verstelbaar is van de Chamsin ook hierop past. Ook de voorbuis waarmee de lengte van de fiets kan worden gewijzigd, en tevens kan de achterdrager worden gebruikt. Dat gebruik van de achterdrager maakt een bredere inzet voor vakantiefiets bijvoorbeeld mogelijk."

Dan is natuurlijk handig om te weten wat zijn de verschillen? Hans vertelt "Uiteraard weegt de fiets 4 kilo minder en heeft de fiets geen achtervering. Maar leuker om te weten is dat ook best kleine mensen er goed op passen. Vanaf 1,7 meter moet goed kunnen, er is dan ook veel gekeken naar de zithoogte. Ondanks dat de fiets 28 inch wielen heeft is de zithoogte hetzelfde als de 26 inch versie van de Chamsin. Daarnaast is het aandrijfgedeelte zo ontworpen dat je bij gebruik als een wat kleinere fiets je altijd kunt blijven sturen, de trapper en het voorwiel blijven vrij van elkaar."

Racer of toerrijder, de redactie heeft gelezen dat banden tot 50 mm in de fiets passen, hoe zit dat? Hans vertelt "een gelijk type band heeft bij een grotere diameter en lagere rolweerstand, dus ja het lijkt slim om bredere banden te monteren. De fiets kan het hebben."


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.