Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Fietspaaltjes, stomme auto, Joost Zaat, Holger Seidel, modulaire Bülk, Aldenhoven, Cycle Vision extra editie, alternatieve berichtgeving BM, snelste fietsen, Tsjechië, voorraad onderdelen, naamswijziging, 1984, zoekplaatje

Fietspaaltjes

Heel wat fietspaden zijn bezaaid met paaltjes om te voorkomen dat brede voertuigen, lees auto's, een kortere doorsteek kunnen nemen, en het fietspad aan flarden rijden door hun gewicht.
De Fietsersbond wil de oorzaak van eenzijdige ongelukken wegnemen: Help ons gevaarlijke paaltjes weg te krijgen.
Sommige gemeenten geven zelfs het slachtoffer de schuld (fb) dat hij of zij tegen een paaltje gereden is!
En als fietser hebben we al moeite, gemeente, om alle verzakkingen (mol, riolering, putten) en hobbels (boomwortels) op fietspaden te omzeilen, als dat al mocht lukken. Ja, gemeente, auto's rijden over een egalere weg dan menig fietspad (tegels? Klinkers??)! Waarom? Zijn die auto's niet comfortabel meer?

Niet zo slimme auto

De zogenaamd slimme auto herkent geen onofficiële borden, zoals deze  aan de Hengelosestraat in Enschede. Dus horen borden zoals deze zo snel mogelijk verwijderd te worden, aldus de experts.

Experts? Het bord: "Verboden voor fietsen, dus. Uitgezonderd Velomobiel. Maar een velomobiel, dat ís toch een fiets? Niet dus." Huh, niet? Experts, net zo slim als die slimme auto.

 "Een velomobiel beschikt over drie wielen en mag op deze plek officieel op de rijbaan, anders dan gewone (lig)fietsen met twee wielen." We geven de experts groot gelijk. :)

Echter het bord geeft aan dat het gesloten is voor fietsers, dus ook voor velomobielen. Dus de trotse eigenaar van de velomobiel die het zat was om haakse bochten te maken op het fietspad had en heeft gelijk om de gemeente te vragen om deze uitzondering ter voorkoming van juridische geschillen.

Joost Zaat

Onze medeligger en gepensioneerde huisarts Joost Zaat heeft deze week zijn openbare mening voor de laatste keer verspreid in zijn column in de Volkskrant. Voor meer openbare meningen van Joost, zie de Volkskrant.
Ligfiets ze, Joost!

Holger Seidel

Het record van het laatste weekend in augustus is officieel erkend. Dit record komt ook in aanmerking voor een GWR (Guinness Book of World Records) vermelding, die WUCA (World UltraCycling Association) namens Holger zal indienen. 

Modulaire Bülk

Opdat het zwaartepunt van de rijder zo dicht mogelijk bij de voorwielen hoort te zitten, zijn er voor de Bülk losse hoofdsteunen ontwikkeld. Zonder hoofdsteun voor de erg lange rijder, een medium en een small versie. De hoofdsteunen worden bevestigd met klittenband.

Van de combi-schuimdeksel zijn er drie versies met twee opties:
  • korte combi-schuimdeksel met kleine of middelgrote bulten, om cabrio rijden;
  • combi-schuimdeksel met kleine of middelgrote bulten;
  • combi-schuimdeksel met kleine of middelgrote bulten met een motorfietsvizier.

De NACA-duct is forser van formaat (30 %) voor de racekap en de standaard kap.

Stuursticks (tankbesturing) wordt ook een optie.

Aldenhoven

Onder regenachtige omstandigheden vonden afgelopen zaterdag de races op het op het ATC Testgelände bij Aldenhoven (D) plaats.
Hier zijn de uitslagen op MyLaps. Zie ook de foto's van Rolf Golanowsky op Drop Limits of op Facebook (zie ook de EVO-K met bronskleurige racekap van Bernard Böhler).
Zie ook het Velomobil Forum.

Cycle Vision extra editie

Over een week vindt Cycle Vision plaats in Sloten en Spaarnwoude. De verkorte indeling van de races:
Zaterdag 24 september
  • 11:00 Sloten             - eliminatie race voor alle rijders;
  • 13:45 Spaarnwoude - forenzenrace #1 ('naar werk');
  • 14:45 Spaarnwoude - 1 uur criterium voor sporters;
  • 16:15 Spaarnwoude - forenzenrace #2 ('naar huis').
Zondag 25 september
  • 10:00 Sloten - 6 uur race. Aanbevolen voor sporters, optioneel voor forenzen;
  • 13:00 Sloten - 3 uur race. Aanbevolen voor forenzen , optioneel voor sporters.

Let op, het bestellen van eten voor zaterdagavond sluit zondag om 24 uur maandag om 19 uur!

Alternatieve berichtgeving BM

Mocht je nog meer willen weten over de races van het World Human Powered Speed Challenge bij Battle Mountain dan kan je, naast de voortreffelijke verslaggeving door Arnold Ligtvoet op onze site, ook nog wat anderstalige blogs lezen:

Snelste fietsen

Recumbent.news heeft een aantal video's verzameld van de snelste fietsen ter wereld op het World Human Powered Speed Challenge bij Battle Mountain. Of zou er inmiddels een snellere zijn?

Ligfiets treffen

Op 10 september vond het jaarlijks festival van ligfietsen plaats in Šternberk in Tsjechië. Opmerkelijk: er is geen velomobiel te zien.

Voorraad onderdelen Velomobile World goed gevuld

Velomobile World heeft een grotere voorraadzolder, en deze is goed gevuld. Ook is er weer een ruime voorraad aan Sturmey Archer trommelremmen, Schwalbe banden, Shimano onderdelen en velgen!

Naamswijziging

De Mulsanne is van naam veranderd en wel in de Yxelon. De Cycle Concept Factory heeft blijkbaar de rechten ervan overgenomen.
Het merk Yxelon is het resultaat van een samenwerking tussen het bedrijf Carl Ingéniérie et Composites onder leiding van Christophe Lottin, Charles de Donder, en Joël Vincent (Cycles JV & Fenioux, de ontwerper van de Mulsanne).
Het gemeenschappelijke doel van deze samenwerking is om van het bedrijf 's werelds toonaangevende ontwerper van nieuwe mobiliteitsoplossingen te worden.

1984 ligfietsen

George Orwell zat er met zijn boek 1984 niet heel ver naast (voornamelijk het jaartal was iets te vroeg ingeschat) met een aantal ontwikkelingen, die bij het verschijnen van de roman nog in de toekomst lagen. Op de rijwiel Rai in 1984 had men de toekomst van de fiets in ieder geval stukken minder goed ingeschat. De ligfiets is helaas nog altijd een niche product, en de toekomst van de fiets lijkt tegenwoordig vooral elektrisch te zijn.

Zoekplaatje

Deze keer gaan we met onze zoekopdracht toch weer even de grens over. Niet helemaal zo ver als Zuid-Korea, maar deze Pino is toch wel een flink aantal kilometers van huis. Welke plaats is aan de overkant van de rivier te zien?
Op vakantie in...???

Reacties

Fietsbennie op vr 16 sep 2022 om 13:28

Veerboot over de Donau bij Ottensheim Oostenrijk?

Oliver op vr 16 sep 2022 om 15:38

@Fietsbennie: Respect! Maar nu ben ik toch wel eens benieuwd hoe je dit zo snel hebt achterhaald. Dit is toch niet echt om de hoek, de borden met plaatsnamen en website zijn grotendeels verminkt en de resolutie van de foto is ook niet meer echt heel hoog...

PeterC op za 17 sep 2022 om 13:34

Gevonden in 5 seconden met Google Lens: https://www.komoot.com/highlight/259464

Fietsbennie op wo 21 sep 2022 om 16:22

Allereerst kon ik het aan bordje wit met blauwe rand zien dat het Oostenrijk betrof. Ik kan me zo geen andere rivier bedenken Ik meende

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.