Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

100 km in de Milan, bijzondere ligfietsen te koop, Laidback Bike Report, Battle Mountain, Duitse Traffic Court Day, richtingaanwijzers Quest, Bülk, From Bicycle to Superbike, zelfbouw (1), zelfbouw (2), medeligger(s) gezocht

Saukki’s 100 km in de Milan

Saukki gaat met zijn vriend Tuomas (met Saukki's voormalige Quest) meedoen aan de 60 km lange tocht Arvon kuntoajo. Het is zijn eerste langere rit met de Milan.
Blijkbaar is het geen probleem om bij droog weer te rijden met de Milan (snel en efficiënt), maar een stevige regenbui bracht wat nadelen met zich mee. Hij vond het zicht door het vizier, het beslaan ervan, in regen niet goed en prefereert het vizier zoals die gebruikt wordt bij de Quatrevelo. Via de NACA-duct komen regendruppels binnen en het serviceluik bij de knieën lekt.

Bijzondere ligfietsen te koop

Velove Armadillo
 • Flevobike Technology verkoopt de inmiddels al weer tien jaar oude Velove Armadillo met trailer. Weinig gebruikt, en maar 1.000 km op de teller, maar technisch in zeer goede staat.
  Even verderop staat dat ze nu hun eigen merk bakfietsen bouwen en gebruiken de GoLo.bike.

Vierzitter
 • Op marktplaats is een vierzitter met trapondersteuning te koop. We hebben er even over gedacht om deze als redactiefiets aan te schaffen en vanaf de fiets verslag te doen van CycleVision, maar we zien er toch maar van af. Het zou wel heel erg sneu zijn als we dan winnen, omdat niemand erlangs komt... 

Hajen
 • De Hajen is een velomobiel met een lineaire aandrijving, vergelijkbaar met de kabelaandrijving van de Thys roeifietsen. Dit exemplaar is in de loop der jaren meermaals omgebouwd, waardoor de oorspronkelijke aandrijving er niet meer in zit. Er valt dus nog wat te sleutelen, wil je deze Hajen weer origineel krijgen, maar volgens de adverteerder behoort dit wel tot de mogelijkheden.
De te koop staande Hajen, een aantal jaren geleden (foto's: Sunny Werner)

Laidback Bike Report

Deze maand in de Laidback Bike Report:
 • Recumbent News with Honza Galla
 • Al and Alice Krause Co-Directors of World Human Powered Speed Challenge IHPVA Event (Battle Mountain, Nevada)
 • InnerTuba aka Jon Hodkin Home Concerts and Plans for Upcoming Mississippi River Tour and ICE Trike’s Patrick Selwood
 • Heiko Truppel with HP Velotechnik showing us Speedmachine S-Pedelec e-assisted two wheeled bent
 • Paul Kilgore with Paralyzed Veterans of America talks with Larry Seidman about riding in Adaptive Mountain Biking World Championship in Crested Butte

Battle Mountain

Vanaf zondag tot en met zaterdag vindt de World Human Powered Speed Challenge ('Nederlands') plaats. Het record staat nog steeds op 89,59 mph (144,17 km/u). Dit record werd in 2016 behaald door de Canadees Todd Reichert met de ETA streamliner. We zijn dus zes jaar zonder nieuwe recordrit geweest en zelfs twee jaar zonder het evenement zelf (covid).
Verslag op Ligfiets.net (fb) wordt gedaan door Arnold Ligtvoet, die Bas de Meijer opvolgt die dit al jaren deed (en niet vergeten: zijn schitterende foto's van het evenement).

Duitse Traffic Court Day 

In Goslar kwamen experts op het gebied van wegverkeer weer bijeen op de Duitse Traffic Court Day. Een van de grote thema's: de fiets en zijn rol in toekomstige mobiliteit.

"In de toekomst zullen auto's rijstroken moeten opgeven om plaats te maken voor fietsers, wiens paden anders te smal en onveilig zouden zijn", zegt Siegfried Brockmann ('Nederlands'), hoofd ongevallenonderzoek bij de Duitse verzekeringsbond.

Minister van Verkeer Volker Wissing ('Nederlands'): Duitsland wordt een fietsland, het land van Volkswagen, Mercedes en Porsche wordt het land van e-bikes, bakfietsen en velomobielen.

Update richtingaanwijzers Quest

Volgens de politie waren zijn richtingaanwijzers nauwelijks zichtbaar. Hij schaft de piepkleine Kellermann richtingaanwijzers/remlicht aan. En dan moet de kap van de Quest af.
Voor wie meer wil zien: deel 2 en deel 3.

Bülk update

Jan begint met het goede nieuws: het regent (in Roemenië). Ook Nederland mag zich verheugen op nattigheid, Jan.
Bij Velomobile World liggen de positieve vormen voor de Bülk. Er kunnen twee, en misschien wel drie, Bülks tegelijkertijd gebouwd worden want de orderlijst is behoorlijk lang.

Nieuwe editie 'From Bicycle to Superbike'?

Jonathan Woolrich kijkt of er een nieuwe editie van Mike Burrows laatste boek, From Bicycle to Superbike (fb), gedrukt kan worden. Hij heeft een enquête (fb) uitgezet op de Britse Human Power Club groep om de interesse te peilen.

Zelfbouw (1)

Krzysztof maakt m.b.v. coroplast deze geweldige velomobiel (fb), met Velolife - faster than you think en aan de andere kant, Velolife - the cycling art.

Zelfbouw (2)

In deze tijden van alsmaar stijgende energieprijzen komt deze handleiding van het Low-Tech-Magazine natuurlijk als geroepen: bouw je eigen energiecentrale voor thuis! We zijn benieuwd of er NVHPV-leden zijn die de uitdaging aan durven gaan en met een ligfiets-variant komen. We zien berichten over al dan niet geslaagde pogingen graag tegemoet!

Medeligger(s) gezocht

Vorig jaar was Tonny uitgenodigd om als burgerlid van de energietafel mee te gaan met de delegatie naar Finland (Lahti) om  de nominatie van de gemeente Winterswijk voor de Green Leaf Award 2022 te verzilveren. Dat is gelukt! Winterswijk kreeg € 200.000 mee naar huis/Winterswijk.
Op 27 en 28 oktober 2022 is de volgende Green Leaf Award bijeenkomst in Grenoble.
Tonny heeft de gemeente Winterswijk aangeboden om in zijn oranje velomobiel (Strada) van Winterswijk naar Grenoble te fietsen van 6 t/m 26 oktober 2022 met een tweeledig doel:
 • 20 dagen aandacht voor de duurzaamheidsdoelen van de Green Leaf Award en de 17 duurzaamheidsdoelen van de VN in de publiciteit
 • Crowdfunding voor 10 ha agroforestry/voedselbos in Winterswijk  (ambitie is 1 miljoen voor aankoop gronden en realisatie voedselbos).
De afstand is ongeveer 1.000 km. Dat is 1.000.000 meter. Dat zou dan 1 euro donatie per meter kunnen zijn.

Tonny is op zoek naar mensen en organisaties die hem hierin kunnen en willen ondersteunen, en nog op zoek naar meefietsers op donderdagochtend 6 oktober. De start is in het Vrijheidspark in Winterswijk.
Geïnteresseerd? Mailadres van Energie Duurzaam: info@energieduurzaam.nl.

Reacties

WimH op vr 09 sep 2022 om 13:12

Wat een prachtig en zeer informatief vrijdagbericht.

Complimenten voor de redactie.

eriklucdecker op za 10 sep 2022 om 10:15

zelfbouw(2)
ge kunt natuurlijk ook zo een Schaefler aandrijving kopen die monteren op een houten of metalen stel en dan vanuit uwe sofa batterijen opladen of met een inverter stroom leveren aan den tv

med venlig hilsen
erik decker


Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.