Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Herkent velomobiel, namenshirt, velomobielen te koop, door Italië, top verlijmd met onderzijde, leesvoer, carbon, Garmin Varia RCT715, ICBF, klittenband, OBT, mededeling, zoekplaatje

Herkent de Tesla Y een velomobiel?

John Williams wilde wel eens weten of de zelfrijdende auto's, i.d.g. een Tesla Y, wel waarschuwen voor een velomobiel (de Snoek)? Het antwoord is, gelukkig maar, ja. Maar wat dat HPV-voertuig nou is…

Namenshirt

In 2011 vonden de wereldkampioenschappen voor HPV plaats in Italië. Op het shirt uit dat jaar staan alle namen van de deelnemers, in het cursief de dames. Hier het ontwerp (fb).

Welke velomobielen zijn er momenteel te koop?

Tech Machine heeft overal clips uit video's verzameld om een beeld te geven over welke velomobielen momenteel te koop zijn. Er wordt gestart met de Cab Bike Hawk.

Velomobielen in Italië

Vijf velomobilisten kwamen uit Rosenheim (Beieren, Duitsland) voor 'een reis door de mooiste landschappen van Italië', zoals ze zelf verwoorden.
De Duitsers, Zwitsers en Oostenrijkers, niet allemaal jong maar fysiek fit, reden in hun velomobielen, driewielige ligfietsen met een aerodynamische kuip reden door  door Mantua (Mantova) . Bijna zoals 'ruimtefietsen'. 

De top verlijmd met onderzijde

Pete Warburton is sinds 2020 bezig met zijn houten versie van een velomobiel. De momenteel de laatste bijdrage staat hier op Facebook. Op deze Facebook pagina is alles van start tot nu toe te zien. Wat een vakwerk!

Leesvoer

Op Active Travel Studies staan een aantal interessante artikelen over ligfietsen in samenhang met ander vervoersmiddelen.
Wij noemen onder anderen: Distance, Time, Speed & Energy ('Nederlands') en Cyclists dismount, car drivers get out and push? ('Nederlands').

Carbon

In Trouw stond een interessant artikel over carbon of koolstofvezel. Het zit overal in, zoals  in tennisrackets, hockeysticks, hardloopschoenen, golfclubs, wielrenfietsen, ski’s en ligfietsen (niet genoemd in het artikel). 
Hoe milieuvriendelijk is dit?
'De milieu-impact is krankzinnig. Voor de productie van carbon is veel energie nodig. Daarbij komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij. Carbon wordt namelijk gemaakt van aardolie, een fossiele brandstof, bij temperaturen tot wel 3000 graden Celsius. Carbon is lastig te recyclen [...] er zijn momenteel drie manieren om carbon te recyclen: versnijden, chemische behandeling en pyrolyse.'
Zie ook het forum Ligfietsers.nl.

Garmin Varia RCT715 beoordeeld

Op VeloNews wordt de Garmin Varia RCT715 ('Nederlands'), de verbeterde RTL515 door de toevoeging van een naar achteren gerichte videocamera, beoordeeld.
Deze Garmin gebruikt een radar om achteropkomende voertuigen te detecteren en geeft deze aan met hoorbare en visuele feedback.

ICBF

Het International Cargo Bike Festival wordt komende 27-29 oktober weer op volle sterkte gehouden in combinatie met de World of eMobility in de EXPO Haarlemmermeer; een enorm overdekt glazen gebouw vlak bij Amsterdam en vlak bij de luchthaven Schiphol.
In deze video praat Jos Sluijsmans ons bij hoe hij bij bakfietsen betrokken is geraakt, het doel van de bijeenkomst, en wat je dit jaar kunt verwachten op het festival.

Klittenband

Veel gebruikt in een velomobiel is klittenband (velcro). Als je een carbon velomobiel hebt wil klittenband niet echt goed blijven zitten. Saukki heeft daar een oplossing voor: de haardroger!

OBT

De laatste voorbereidingen zijn getroffen en de route is nog een keer verkend. In de beschrijving van de film staan een aantal aandachtspunten die men tijdens de rit zal tegenkomen. Wellicht is het voor de deelnemers verstandig om deze alvast even te bekijken!

Mededeling

Het bestuur van de Ligfietsvereniging heeft op advies van de redactie van www.ligfiets.net besloten om ook bedrijven de mogelijkheid te geven om advertenties te plaatsen op onze website in de rubriek Vraag en Aanbod. Het gaat om een proef van een jaar waarbij bedrijven advertenties mogen plaatsen voor occasions of om fietsen met een bijzondere korting, bijvoorbeeld winkeldochters. We hebben aangegeven dat het niet de bedoeling is dat bedrijven hun hele assortiment erop zetten om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We hopen hiermee zowel de ligfietsers als bedrijven een dienst te bewijzen.

Zoekplaatje

Het zoekplaatje van afgelopen week was duidelijk (te?) gemakkelijk. Pieter Jan en Tjitze kwamen allebei binnen het half uur met het juiste antwoord: de Sassenpoort in Zwolle.
Gerwin, aka Fietsbennie, bedankt voor het aanleveren van de foto!
Mocht iemand anders nog een foto hebben waarvan hij/zij denkt: "die is leuk als zoekplaatje", stuur 'm dan naar redactie@ligfiets.net. We kunnen wel weer wat aanvulling van onze voorraad gebruiken.

Reacties

lighans op vr 27 mei 2022 om 13:33

Goed idee om bedrijven ruimte te geven op de markt van ligfiets.net. Hopelijk maken ze er gebruik van en geeft het ze wat ruimte om meer ligfietsen af te zetten.

MichielAdriaan op vr 27 mei 2022 om 21:13

Een minder goed idee was dan weer om de 'steering plates' van Sandiway in het vorige Vrijdagbericht te vertalen met 'spoorstangarmen'. Als je die zou verlengen zou de hele Ackermann afstelling (voor in de bochten) niet meer kloppen!
Dan is '(verlengde)stuurplaat'' een betere vertaling. Een woord dat ook op de site van InterCityBike gebruikt wordt.

TeJayLigFts op za 28 mei 2022 om 00:55

Is gewijzigd Mick.

WimH op za 28 mei 2022 om 13:09

Volgende week aandacht voor de „Bülk MK1“?

Sinds gisteren om 07.54uur zijn er op het Duitse Forum al 9 pagina's over geschreven:

https://www.velomobilforum.de/forum/index.php?threads/das-buelk-projekt-ein-neues-velomobil.66259/


HvdK op zo 29 mei 2022 om 13:02

Even totaal iets anders. Bekijk deze link en vraag u af in hoeverre dit interessant voor de ligfietsers zou kunnen zijn. Ja, de presentatie is lang (42:38), maar soms moet men zich geestelijk inspannen.
https://video.publicspaces.net/w/wzZ1H4iUNBkchwVKNyXBU6
Lijkt mij zéér interessant! Wat denkt de NVHPV hiervan?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.