Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Winterfiets Elfstedentocht, dealers, World of eMobility, velomobielkalender, krijten, interview, Kinner, forenzen, Laidback Bike Report, T-shirts, Volkswagen, bijna, duur, vrijwilligersdag

4 Januari: Winterfiets Elfstedentocht

Ja, op dinsdag 4 januari is de Winterfiets Elfstedentocht weer mogelijk. 'Deze fietstocht staat open voor alle, geheel of in aanzienlijke mate door spierkracht aangedreven, rijwielen die op het recreatief fietspad mogen rijden. Dus van step tot ligfiets, van E-Bike tot racefiets.'

Velomobiel dealers

Er zijn er de laatste tijd een tweetal dealers bijgekomen.
Als eerste vermelden we de wedstrijdrijder Axel met zijn werkplaats, Velomobile-SH (Schleswig-Holstein), in het noorden van Duitsland. Zijn focus ligt duidelijk op de verkoop, onderhoud en tuning van de Milan GT en SL modellen.

Iets dichterbij is de werkplaats Velomobiel Service van Peter in Lattrop-Breklenkamp (Twente). Op zijn site staat een Alpha 7, maar we weten uit betrouwbare bron dat er ook een Milan aanwezig is.

World of eMobility

Op 18, 19 en 20 november wordt in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen de World of eMobility gehouden.
Op deze expositie wordt o.a. de FlevoBike GoLo getoond.
Daarnaast is ook Alligt aanwezig.

Ook wordt er de Enduo Link Drive™ van New Motion Labs getoond: 'twee pennen per schakel omhelzen elke tand (van het kettingwiel) om een systeem met stabiele krachten te creëren. Als gevolg van deze krachtenverdeling wordt elk slippen op de tand opgeheven en worden oppervlaktewrijvingseffecten geminimaliseerd, wat resulteert in een verhoogde efficiëntie en een langere levensduur van het product. De Enduo Link Drive™ kan worden gebruikt op aandrijflijnen met single-speed (en in machines).'

Het International Cargo Bike Festival is trouwens partner van World of eMobility.

Velomobielkalender 2022

De foto's van de kalender voor het komend jaar zijn weer uitgekozen. Hier kan je de foto's al bekijken.
In de komende weken wordt bekend gemaakt hoe en waar deze kalender te bestellen is. Zie ook forum ligfietsers.nl.

Krijten

Op de weg staat 'Drawingdays21'. En inderdaad elke fietser sleept een krijtje achter zich aan. Nou hadden we dit filmpje (fb) wel overgeslagen als er niet aan het eind...

Interview met Jan Wijnen

Na drie minuten start het gesprek tussen Sylvia en Jan (Velomobile World) over mensen die echt wat te betekenen hebben in deze wereld, zoals bij het onderwerp: Velomobielen... wat zijn dat?.

Kinner

Finn Ari Jukka Luomaranta is een professionele gitaarbouwer, zijn nieuwste creatie is een tweezits vierwielige velomobiel die hij op regelmatige basis gaat produceren. Hij heeft de vierwieler Kinner genoemd (kinneri is het Finse woord voor velomobiel).

Betere manier van forenzen

Saukki: Heeft u tijdens een file in het ochtendverkeer wel eens gedacht dat er een betere manier moet zijn voor woon-werkverkeer? Wat dacht u van een velomobiel?
Hier zijn een paar tips over hoe je kunt forenzen met een velomobiel.

Laidback Bike Report

Alweer een maand voorbij, dus weer een nieuwe aflevering van het Laidback Bike Report, met o.a. hierin:
 • Recumbent News in 5 with Honza Galla
 • Barney Harle-Human Powered Flying in the UK
 • Steve Nurse-Author of “Cycle Zoo”
 • Alex Baines-Buffery-Building my own Frankenstein Bent
 • Peter Stull-Folding a Linear Bike into a Honda Odyssey
 • Josef Janning-The Radical Velomobile Trailer
 • Viewer Submissions-Jon Blumhagen’s WiFi Pedalers 2021 Mission POSSIBLE Tour

Zoeken naar geschikt circuit

Op onderzoek (december 2018) of de pumptrack in Roosendaal geschikt is voor de zes uursrace op Cycle Vision, dit was een van de kandidaten: het WielerExperience Roosendaal.

T-shirts

Op zoek naar T-shirts (en andere kledingstukken, bekers, …) met een opdruk gerelateerd aan ligfietsen? Kijk hier eens. En, ja, 'ligfietzun is leukerder' staat er niet tussen.

Volkswagen Typ 2

Chris heeft met de oorspronkelijke Volkswagenbusje Typ 2 als voorbeeld een leuke creatie (fb) gemaakt.
Leuk weetje, deze Typ 2 is ontworpen door de toenmalige Nederlandse Volkswagenimporteur Ben Pon.

Bijna…

Het is even goed opletten. Een trike en een Quest rijden door Groningen. In het restaurant Dokjard heeft een hond een kameraadje gezien en komt blindelings aanstuiven.

Brandstof duur?

Hoewel dit redactielid denkt dat we dit (fb) al eens eerder hebben getoond, is het nu wel weer actueel.

Dag voor de vrijwilligers

Over een maand op zaterdag 6 november is de dag voor (aanstaande) vrijwilligers.
De, voorlopige, dagindeling:
 • 10.00 - 10.30 Ontvangst met koffie; uitdelen van naambordjes
 • 12.00 – 14.00 Lunch (vegetarisch)
 • 14.30 – 16.00 Excursies of vervolgens wandeling door park nabijgelegen parken
 • 16.00 - 17.00 Algemene Ledenvergadering (ALV)
 • 17.00 - 18.00 Borrel en avondeten (vegetarisch)
 • 18.30 - Afsluiting
En bijna vergeten: bedankt alle tipgevers!

Reacties

A.C.B. op vr 08 okt 2021 om 16:20

Winterfiets Elfstedentocht als er geen ijs ligt dan ga ik fietsen. dv

wernerklomp op vr 08 okt 2021 om 16:53

Ik ben een paar weken geleden ook gestart als dealer van velomobielen, wel een beetje verderweg van Nederland.
Wie bij de Bodensee in de buurt is kan mij bezoeken
Maar de eerste twee zijn al verkocht..

link

Groetjes uit Nederland waar ik nu ben om een velomobiel op te halen

wernerklomp op vr 08 okt 2021 om 16:55

Link werkt niet
Nog een keer.. https://www.wernersvelomobilservice.at/

TeJayLigFts op vr 08 okt 2021 om 18:03

Succes Werner!

enduro op vr 08 okt 2021 om 19:47

"Leuk weetje, deze Typ 2 is ontworpen door de toenmalige Nederlandse Volkswagenimporteur Ben Pon."
.
Dat 'Leuke weetje' was slechts een toneelstukje want het was Ferdinand Porsche die persoonlijk de VW Transporter al in 1939 patenteerde, dus is geen idee van Ben Pon in 1947. Hier zie je het patent uit 1939:

https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/005813724/publication/US2305305A?called_by=epo.org&q=US2305305
.
Dit Transporter (Bus-Lieferwagen; Buli) idee had Porsche zelfs lang daarvoor internationaal bekend gemaakt (!) want het maakte deel uit van zijn
"Exposé betreffend den Bau eines Deutschen Volkswagens" dd 17-01-1934;
.
"Ein Volkswagen darf kein Fahrzeug für einen begrenzten Verwendungszweck sein, er muss viel mehr durch einfachen Wechsel der Karosserie allen praktisch vorkommenden Zwecken genügen, also nicht nur als Personenwagen, sondern auch als
(1) L I E F E R WAGEN und für bestimmte
(2)MILITäRISCHE ZWECKE geeignet sein.
" http://www.kks-serviceteam.de/Homepage/Info/Texte/chronik.pdf
.
"Militärisch und strategisch ging es um die Kriegsvorbereitung. Das Reichsverkehrsministerium hielt in einem Aktenvermerk fest: „Sitzplätze für 3 Erwachsene, 1 Kind. Diese Bedingung entspricht auch den militärischen Erfordernissen, da sich nach Entfernung des Aufbaus 3. Mann, 1 Maschinengewehr und Munition unterbringen lassen.“
.
"Die Geschichte der heutigen Volkswagen AG begann mit mehrfachem Betrug: mit gestohlenem Gewerkschaftsvermögen, mit Rüstungsproduktion statt zivilem Fahrzeugbau, mit Sklavenarbeit statt mit der „Schönheit der Arbeit“, die die Nazis propagierten.
.
Die Krönung war dann im Frühjahr 1945 die Flucht der beiden NSDAP- und SS-Mitglieder Ferdinand Porsche und Anton Piech nach Österreich. Letzterer war war Porsches Schwiegersohn und seit 1941 Leiter des Volkswagenwerks in Fallersleben. Porsche und Piech nahmen die Geschäftsbücher sowie über zehn Millionen Reichsmark, die später in die Gründung der Porsche-Autoproduktion gesteckt wurden." http://kritische-tiermedizin.de/2018/Drei_Mann_ein_Maschinengewehr.pdf
.
Toen de Ferdinand Porsche/Volkswagen plannen bekend werden ging Pon meteen naar Porsche en hij kreeg eind 30r jaren het VW importeurschap. Ging allemaal niet door na WO2 want de Engelsen beheerden nu de VW-fabriek en Porsche was het land uit; had geen invloed meer bij de VW-fabriek. Dus Pon ging naar VW om te kijken of de Engelsen Kevers voor NL wilden fabriceren en Pon had, by the way, ook een leuk idee voor een Transporter.
.
Het Porsche patent laat een korte en een lange versie zien en in 1939 was er al een proto gereed van de korte Lieferwagen, dit is carrosserie patent ervan
https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/007393897/publication/DE728448C?q=DE728448
voor de foto's van die korte versie google op VW typ 81
.
Het Duitse blad 'Auto Bild Klassik' is deze materie ook op het spoor gekomen maar binnen de autowereld was deze materie reeds bekend net als de dieselfraude ook al lang bekend was. http://www.autobild.de/klassik/artikel/goldenes-klassik-lenkrad-2014-5388138.html

Flevo-Whike op vr 08 okt 2021 om 23:05

Hé leuk het fotootje bij 'Brandstof duur?' heb ik jaren terug - toen ik lid werd - ook gekozen als icoontje voor mijn ligfiets.net account.

Waarschijnlijk toen ook uit het nieuws geplukt.

Flevo-Whike op vr 08 okt 2021 om 23:19

M.b.t. Volkswagen en ontwerpen is er in het Lauwman museum ook informatie over https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Josef_Ganz te vinden.
https://www.louwmanmuseum.nl/auto/rapid-swiss-volkswagen/

enduro op za 09 okt 2021 om 22:50

Bovenstaande info, 'Ganz is DE miskende Kever bedenker', is onzin.
.
In europa waren er veel mensen die door Henri Ford, met zn T-Ford, geinspireerd werden om ook zo’n betaalbare Volksauto te gaan bedenken. Joseph Ganz was daar 1 van.
.
Béla Barényi was echter de belangrijkste; ´In his student days he already thought about the “future people's car”. Sketches he made in 1924-25 prove that he was the intellectual father of the “people’s car” or “Volkswagen”.
.
Barényi solliciteerde bij Ferdinand Porsche en liet zn Kever tekeningen zien maar werd niet aangenomen; o.a. dit was zijn kever tekening.
https://www.mercedes-benz.com/en/classic/bela-barenyi-the-lifesaver/
.
Fa.Porsche beweerde na WO2 dat Béla Barényi niets van de Kever bedacht had; daarop spande Barényi en proces aan tegen Fa.Porsche met als inzet een schadevergoeding van 1 Dmark wegens belediging hetgeen hem idd toegekend werd.
. .
“Viele Details des Käfers entwarf Béla Barényi schon 1925, was lange Zeit von dem Automobilhersteller Porsche bestritten wurde, der Ferdinand Porsche als Konstrukteur nannte. Verunglimpfende Darstellungen seiner Leistungen ließ Barényi 1952 gerichtlich sanktionieren. Durch ein Gerichtsurteil konnte Barényi 1953 seine Urheberschaft und damit seine Ansprüche durchsetzen.
.
Er konnte nachweisen, dass er Porsche das bereits in den 1920er Jahren entwickelte Konzept des Käfers detailliert dargelegt hatte; es war aber nicht ausreichend durch Patente abgesichert. “ (Barényi had daar het geld niet voor).
.
En Porsche maakte ook gebruik van Tatra patenten;
“Bereits vor Beginn des Kriegs klagte Tatra in 10 Angelegenheiten gegen Porsche wegen Verletzung der Patentrechte. Ferdinand Porsche stand kurz vor der Zahlung für einen Vergleich mit Tatra, als Hitler ihn davon abhielt und ihm sagte, er werde das Problem lösen.Tatra reichte daraufhin Klage ein, aber vor Prozessbeginn begann die Invasion der Tschechoslowakei durch deutsche Truppen, sodass Tatra im

.
Oktober 1938 unter deutsche Verwaltung gestellt wurde. Die Tatramodelle T 97 und T 57 durften auf dem Stand von Tatra im Berliner Autosalon von 1939 nicht gezeigt werden. Tatra musste seine Produktion später auf schwere Lastwagen und Dieselmotoren umstellen, andere Modelle mit Ausnahme des Tatra 87 wurden nicht weitergeführt. “
.
“Nach dem Zweiten Weltkrieg wurde die Angelegenheit der Patentverletzungen wieder neu aufgenommen. 1965 zahlte Volkswagen an Ringhoffer-Tatra 1.000.000 DM in einem außergerichtlichen Vergleich. Nach anderen Angaben erhielt Tatra im Jahr 1961 eine Entschädigung in Höhe von 3.000.000 DM von Volkswagen. Das Urteil traf das Gericht wegen Patentverletzungen bei Motor und Design des Tatra 97.”
https://de.wikipedia.org/wiki/VW_K%C3%A4fer
https://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9la_Bar%C3%A9nyi
.
O.a. in het 2014 boek “Die Akte Volkswagen” (Ideen, Irrtumer und Intrigen auf dem Weg zum VW Kafer) van Christof Vieweg wordt her correcte Kever verhaal, incl het door Béla Barényi gewonnen proces etc, uit de doeken gedaan met als laatste opmerking van Vieweg ; “Das wird bis heute in der officiellen Entstehungsgeschichte dieses Autos verschwiegen “ Maar recent is e.e.a. aangepast en staat dus nu wel de gang van zaken correct weergegeven op het Duitse Wiki Pedia en zelfs heel dapper (*) op een VW site :
.
“The idea of a people’s car inspires many engineers to search for new technical concepts. In 1925, the 18-year old technology student Béla Barényi designs a chassis for a people’s car. His design features rear-wheel drive, a boxer engine and air cooling, all elements later characteristic of the Beetle.” https://www.volkswagenag.com/en/group/history/chronicle/1904-1933.html#
.
(*)nou ja, 'dapper' ; iedereen kan ondertussen zien op het patentsysteem espacenet.com dat er helemaal geen patent van wat echt op een Kever lijkt bestaat op naam van Joseph Ganz en op internet kan je kennis maken met de grote onbekende Béla Barényi.

lighans op wo 13 okt 2021 om 10:47

Succes Werner,

Wel gek dat er in Noordholland of omgeving geen velomobielservice bestaat. Aangezien daar best veel vmen rond rijden.

TeJayLigFts op wo 13 okt 2021 om 11:45

Er was een velomobielgarage in Heerhugowaard, maar die is gestopt. Misschien waren er teveel handige handjes in Noord-Holland.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.