Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Nat, koe, handbikers, aerodynamischer, Strava, geleidewiel, zitpositie, Milan SL MK, inzicht, verschepen

Nat

Eric fietst van Luik naar Parijs. Alleen reed hij daar eind juli, juist, nadat het noodweer zowel België en Noord-Frankrijk (en Nederland en Duitsland) teisterden. Zonder watervrees, reed Eric met zijn Flevotrike door België tijdens de overstromingen. Het was een unieke ervaring en voor vele anderen in België nog veel meer dan dat.
Voor de rest van zijn vakantie zie Recumbent Roadtrips.

Stroomlijn koe

Of koeien kunnen vliegen? Alleen in films (bijvoorbeeld: Twister).
Maar onderzoek, in dit geval door Siemens, kan geen kwaad. Dus hoeveel wind is er nodig om een koe te laten vliegen (fb)? Lieve hemel, dat is veel meer dan je zou indenken! Kijk eens naar deze uierlijk fascinerende blog over de aerodynamica van koeien.
Diepgravend vonden wij nog zo'n onderzoek: op Altair.

Handbikers

Niet alleen Jetze Plat was geweldig met drie gouden plakken.
Daar zijn ook nog Mitch Valize, Tim de Vries en Jenette Jansen met hun plakken.

Quad aerodynamischer maken

Maurizio maakt een stroomlijn op zijn quad (fb).

Strava en velomobiel

Blijkbaar is Strava om: naast snowboarden, tourskiën, traplopen, SUPpen of peddelboarden, windsurfen, virtuele fietsrit of hardloopsessie, is er nu ook een velomobiel als categorie.

Geleidewiel vermogensverlies

Dit is van indirect belang voor velomobielen: het verlies per geleidewiel is ongeveer 2% volgens dit artikel op Pinkbike. Er zitten twee geleidewielen in de DF. Plus het basisrendement van een derailleur aandrijving is ongeveer 95% (bron: CeramicSpeed).
De verschillende aandrijflijnen behaalden een gemiddeld rendement van:
– 96.2% for 2X Shimano Ultegra
– 95.1% for 1X SRAM Force 1
– 94.5% for Rohloff 14-speed
– 90.5% for Pinion 18-speed
Dus een globaal rendementscijfer voor een dubbele geleidewielopstelling is ongeveer 91%.
Bron: Sandyway Fong op Facebook.

Zitpositie trike/velomobiel

Een ieder weet dat je in de juiste zitpositie in je trike of velomobiel hoort te zitten, om al je vermogen loste laten op de pedalen, en niet onvoorzien vermoeid raakt. Op TrikeTech, ('Nederlands') wordt het een en ander duidelijk gemaakt.

Milan SL MK7

De eerste Milan SL MK7 arriveert bij John. Hij vergelijkt deze nieuwkomer met MK5, welke hij had/heeft.

Geniale inzichten…

…krijg je op de fiets, in de zogenaamde flow.

Hoe duur kan het verschepen zijn?

Om iets overzee te versturen, zoals een velomobiel, zit je momenteel vast aan de dagprijs van een container.
Was voorheen een bedrag van ca. € 1300,- gangbaar voor een container, recentelijk waren die al met € 5000,- gestegen en momenteel wordt al een tarief van € 15000,- gevraagd. De verwachting is dan ook gerechtvaardigd dat deze prijzen voorlopig ook niet zullen gaan dalen.
Welke types verdienen hier aan? Is de lucht duurder geworden, zijn er minder vrachtschepen, of is het arbeidsloon exorbitant gestegen?
Als een krat met een velomobiel eerst zo'n € 800,- kostte en nu minstens het viervoudige, hoe denk je dat een koper van een velomobiel dit voelt? € 3.200 verzendkosten bovenop de waarde van een velomobiel van misschien € 10.000?

Reacties

lambertus op za 04 sep 2021 om 16:25

Betere kansen voor velomobielproductie in amerika toch?

wakkermans op zo 05 sep 2021 om 21:05

Weet wel dat velomobielen doorgaans naar de VS worden gevlogen, qua prijs is er voor enkelstuks weinig verschil, en qua papierwerk is vliegen veel simpeler (daar hangt nog laag fruit voor CO2 reductie). Een beetje net als treinen door Europa vs. vliegen. Maar bij duurdere zeecontainers komt er meer vraag naar luchtvracht en wordt ook dat duurder.

Andre op ma 06 sep 2021 om 22:19

geleidewiel rendement.
het verlies bij een geleidewiel is erg afhankelijk van de diameter van het geleidewiel en de hoek die de ketting maakt. Beide zijn bij de meeste velomobielen veel gunstiger (kleinere kettinghoek en grotere geleide wielen) dus zal de efficiëntie ook een stuk gunstiger uitpakken.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.