Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Stapvoet, problemen, beauty, Strava, vliegen, Alpha 9, historisch, breed, LBR, kermiskoers, lek, LOL, (niet zo?) fraai, zoekplaatje

Stapvoets

Auto's en scooters zouden in straten zonder voetpad niet harder moeten rijden dan 15 km/uur (stapvoets). Die oproep doet de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), en krijgt bijval van Veilig Verkeer Nederland (VVN)en verkeersinstituut CROW (oorspronkelijk een acroniem voor Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek).

Automobilist blijft een probleem

Er worden meer e-bikes verkocht dan normale fietsen (diamantframe) en tegelijkertijd neemt het aantal dodelijke fietsongelukken bij ouderen toe (oorzaak en gevolg?). Artsen zien de fietshelm(-plicht) als oplossing, maar andere deskundigen vragen zich af of de oplossing wel bij de fietsers gezocht moet worden.
Andere cijfers wijzen er op dat de e-bike is per kilometer dus nauwelijks dodelijker dan de gewone fiets. Dan moeten dodelijke fietsongelukken komen doordat er meer gefietst wordt. En wordt er gekeken naar die snelle automobilisten (niet auto's!) of obstakels die speciaal voor de automobilist zijn gemaakt om te voorkomen dat hij de fietspaden gebruikt, maar die obstakels zijn wel een gevaar voor de fietser. Zie de NOS.
Opmerking: er wordt alleen uitgegaan van de fietsdoden omdat daar cijfers voor worden bijgehouden, maar over gewonden is niets bekend, deze worden niet bijgehouden (teveel werk of te ingewikkeld?).

Wow!

Een wel heel bijzonder model velomobiel (fb) is aangetroffen naast het kanaal. Het model is ontworpen door Giovanni Eupani.
Praktisch: hoe kom je er in, of trek je hem aan? Oh, het is een gerenderd plaatje, maar desalniettemin: mooi!

Strava

De ligfietsen en velomobielen zijn vrij comfortabele en snelle fietsen.
Op Strava is de discussie weer aangewakkerd of de keuze van het 'velomobiel icoontje' nut heeft voor de ritten.
Als je ze openbaar maakt en je komt in het klassement van de snelste, dan worden ze afgevlagd. Hou je ze alleen voor je volgers dan kom je niet in de ranglijst en dan vind er alleen een vermelding plaats bij je eigen mensen.
Zou het niet mooi zijn als je een KOM rijdt om er een rode stip bij te krijgen dat ze zien dat het om een velomobiel gaat?
Strava is de enige die deze tak van sport reguleert en dat is een must. Met een groeiende aantal velomobielen en ritten is dat wel nodig.

Vliegen op spierkracht

We hebben al eerder gezien dat je met een helicopterachtig vliegmachine kan vliegen.
Het Kanawaza Institute of Technology uit Japan heeft een 'echt vliegtuig' (fb) gebouwd, welk vliegt op alleen spierkracht. De start kost nogal wat gezamenlijke spierkracht, of in ieder geval de nodige begeleiding. Ook aan de landing valt nog het één en ander te verbeteren. Laten we het erop houden, dat je voorlopig meer aan een zwemvest, dan aan een parachute hebt.
Maar desalniettemin een schitterend vliegtuig!

Alpha 9 nieuws

De plug van de Alpha 9 is gemaakt met behulp van CAD, dat zal de zuivere symmetrie tussen de linker en rechter zijden bevorderen (de DF blijkt niet helemaal symmetrisch, maar wie was dat opgevallen?).
Zie ook Facebook.

Een ontspannen wereldrecord in 1933

Francis Faure vestigde een nieuw wereldrecord door op een ander type fiets te fietsen in het Vélodrome d'Hiver van Parijs. In plaats van een conventionele fiets te gebruiken, concurreerde Faure met een ligfiets ('Nederlands') - een laaghangend model dat de berijder in een relaxte, benen naar voren positie plaatst - in een prestigieuze uurrace. Deze ligfiets was gebouwd door ingenieur Charles Mochet en kreeg de naam Vélocar.

Bredere banden net zo snel

Mythes zijn er om ontzenuwd te worden, zoals dat een brede band trager is dan een smalle versie ('Nederlands') daarvan.

Smalle banden zijn sneller?

Bij praktijktesten bleek de breedste band juist sneller te zijn dan de smalste. Ook bij herhaalde testen bleven de uitkomsten eenduidig. Op gladde asfaltwegen verlies je niet aan snelheid t.o.v. de smalle band, terwijl op ruwe wegen de brede band beslist sneller zijn.
'Als je bredere banden met een lagere spanning gebruikt, vergroot je de flexibiliteit van de band (negatief), maar verminder je de ophangingsverliezen (positief): de twee effecten heffen elkaar op en je snelheid blijft hetzelfde. Dit verklaart ook waarom soepele karkassen zo'n enorm verschil maken in de prestaties van banden: ze zijn gemakkelijker te buigen, dus ze absorberen minder energie. En ze absorberen trillingen beter, waardoor de ophangingsverliezen worden verminderd. Ze verbruiken dus op beide punten minder energie.'

Aerodynamisch dan?

Dit is in de windtunnel getest en er werd ontdekt dat het verschil tussen 25 en 32 mm banden te klein was om betrouwbaar te meten in een realistisch scenario.

Conclusie

Bandbreedte heeft invloed op het gevoel van de fiets, maar niet op de snelheid.
Zie ook Facebook.

Laidback Bike Report

In deze aflevering van Laidback Bike Report door Gary Solomon met o.a. de volgende onderwerpen:
  • Mark Swanson former CEO of Bacchetta Cycles
  • Dana Lieberman of Bent Up Cycles new owner of Bacchetta Cycles
  • Review Team-Greenspeed Magnum BW with Peter Stull
  • Review Team-Steintrike Wild One with Larry Varney
  • LBR Review Team-HP Velotechnik fs eScorpion 20 reviewed by Tim Segard
  • Nina Paley with her Calfee Stiletto rap (Baby got ‘bent) and update

Lozen

Afgelopen zondag waren er races in Lozen (B) tijdens de Kermiskoers. Op Facebook zijn twee berichten verschenen: foto's van Benny, en films van Mark.

Lek

Mis je een oorbel? Laat het John even weten. Hij rijdt zijn band speciaal lek om de oorbel te voor je te vinden (fb).

LOL 10 jaar

Afgelopen 4 juni werd het 10 jaar jubileum van LOL gevierd met een rondrit met 19 deelnemers. Zouden ze nog wat versnaperingen hebben kunnen scoren bij de brasserie in Terwolde?

Ongeluk(kig) uiterlijk

Deze Milan heeft in de kreukels gelegen en is nu weer opgeknapt. De technische upgrades zijn natuurlijk heel aardig te noemen, maar dat over smaken niet te twisten valt, toont het nieuwe uiterlijk… (fb)

Zoekplaatje

Deze maand hebben we het zoekplaatje wel op tijd klaar voor het vrijdag bericht. Volgens de bestuurder van deze QV, rijden er regelmatig ook andere ligfietsers op dit dijkje. Dus als jij één van die ligfietsers bent en je weet waar het is, kun je ons vast ook vertellen wat er (volgens StreetView) op de bordjes staat, die aan de paal op de foto bevestigd zijn.

Reacties

peter2807 op vr 16 jul 2021 om 15:23

Ik mis Arjen in het overzicht, het interview met hem is te zien op youtube
https://youtu.be/XKeNKT5ci54

Johannes.nl op zo 18 jul 2021 om 22:10

Fieter blijft een probleem.
Met cijfers kan je alle kanten op. Ik hoor regelmatig 'je ziet ze bijna niet' als ik in mijn velomobiel ergens sta. Ja logisch er zijn er maar een paar duizend in Nederland. Wat je ook bijna niet ziet zijn fietsers die een hand uit steken.

Adrie op ma 19 jul 2021 om 13:23

Irritant toch altijd dat je een Facebook account moet hebben om sommige berichten te kunnen bekijken.

Oliver op di 20 jul 2021 om 12:41

@Adrie: Als we een andere bron voor een item kunnen vinden, dan zullen we die gebruiken. Helaas is dat bij lang niet alle onderwerpen mogelijk, dus kunnen we vaak niet anders dan alleen naar FB verwijzen.

CV op wo 21 jul 2021 om 19:05

Tja, veel van die ouderen fietsen eerst 30 jaar niet. Dan kopen ze een eBike en verwachten ze van de fietsinfrastructuur hetzelfde als ze die 30 jaar gewend zijn qua autoinfrastructuur. Tot de dood er op volgt...

Kuilen, oversteekplek van andere verharding, te scherpe bochten, paaltjes op en naast het fietspad, geen zicht op ander verkeer, niet op het knopje kunnen drukken zonder voorbij de stopstreep te staan... allemaal reguliere onzin die in bijna elke gemeente te vinden is in de fietsinfrastructuur maar _NERGENS_ voor de auto's...

Maar ondanks dat blijven asociale automobilisten nog steeds het grootste probleem.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.