Klimmen met een ligfiets

Gepubliceerd op

GCN gaat met ligfietsen een onbarmhartige helling op.

Het vorige item van GCN over ligfietsen, hoe moeilijk is het rijden met een ligfiets, was min of meer serieus en dat is met deze aflevering wel iets minder.

Hier mag diezelfde, nog steeds nauwelijks op een ligfiets gereden, slachtoffer, James, een helling van 13 % proberen te verschalken. Eerst met een open ligger, een Raptobike. Dan weet je al dat de start, helling op, al nauwelijks lukt. Daarna mag hij in een zogenoemde 'doodskist', een schitterende Alpha 7, dezelfde helling op, hopende dat de aerodynamica helpt. Zucht. Maar omvallen zal hij niet.

Goed, vermakelijk, maar niet meer dan dat. Smile!

Foto: een still uit de video

Reacties

Freddy op za 15 aug 2020 om 15:01

Vermakelijk en positief filmpje. Ook leuk dat ze ons kijkers vragen of wij meer recumbent content willen zien. Natuurlijk willen we dat! :)

mikok op zo 16 aug 2020 om 04:56

SMILE

A.C.B. op ma 17 aug 2020 om 14:35

Als de presentator van een fiets tech show niet eens weet hoe een versnelling werk dan is het niet gek dat hij verzuurd en omvalt.
En dat je als een niet ligfietser bent, eerst een aantal maanden je benen moet trainen op de ligfiets. Dit had wel gemeld moeten worden. Om goed te kunnen racen moet je ook goed voorbereid zijn toch. De collega van GCN ,Ollie zegt vaak spinning is winning bij klimmen
Kwaliteit en informatief viel deze aflevering erg tegen.
Feit blijft dat klimmen met een ligfiets lastig is en enige training, ervaring en handigheid een must is.
Vr Groet Alexander M5 M-Racer

PietV op ma 17 aug 2020 om 20:15

"En dat je als een niet ligfietser bent, eerst een aantal maanden je benen moet trainen op de ligfiets." Een veel geschreven en gehoorde kreet. Ik heb daar nooit iets van kunnen merken. Als getrainde fietser ook gelijk grote afstanden afgelegd als beginnend ligfietser. Dezelfde spieren en dezelfde beweging. Gelijk mijn stadsfiets, maar dan meer liggend. Is er enig wetenschappelijk bewijs dat je met ligfietsen je beenspieren maanden moet trainen of is het een kreet om fietsers van het ligfietsen af te houden?

nvanderwal op di 18 aug 2020 om 09:42

Klimmen op een ligfiets is net zoals bij een racefiets of bij een omafiets: Een kwestie van vermogen per kilo. Omdat je niet op je trappers kan gaan staan ga je als een tijdrijder omhoog. Technisch is er wel een klein verschil: Een racefietsers trekt aan zijn stuur, om zo de kracht in zijn lijf om te zetten in snelheid. Een ligfietser duwt tegen zijn stuur om zo de kracht in zijn lijf, afgezet tegen de zitschaal, op de trappers te zetten.
Dit is een andere techniek die voor racefietsers vreemd is en waarschijnlijk de oorzaak dat deze zeggen dat je op een ligfiets niet kan klimmen.

Niels, tijdrijder, van der Wal

PietV op di 18 aug 2020 om 12:22

Trekken aan je stuur bij een racefiets en duwen tegen je stuur bij een ligfiets en je afzetten tegen de zitschaal is inefficiënt en verspilde energie. De beenstrekkingen moet het doen vanuit de heupen. Dus efficiënt vermogen op de trapas. Belangrijk blijft een rustige ademhaling, met name het uitademen. Dat houdt de bloedvaten en de luchtwegen open. Je CO2 niveau in het bloed moet op peil blijven. Hijgen is inefficiënt. Klimmend ligfietsen is iets efficiënter dan rechtop. De bloedsomloop is liggend iets gunstiger en de buikademhaling ook bij een kleine zithoek.

A.C.B. op di 18 aug 2020 om 14:32

Beste Piet, een reactie op het feit wennen aan een ligfiets.
Bij mij was het in april 1995 toen ik mijn eerste ligfiets had. Een Sinner record 16-20 (frame nr 77)en dan zit je redelijk rechtop met een zithoek. Mijn ervaring was toen snel verzuren en de kracht niet goed kunnen weg zetten op de pedalen. Na de eerste rit Gasthuizen (fabriek/ werkplaats sinner) naar huis met tegenwind van 13 km lang. Ik was erg moe en blij dat ik thuis was. Juli 1995 op vakantie en reed gezellig met de racefietsers mee en kon het toen ook goed volhouden 150 km per dag. Dus dat is mijn idee daar achter dat je moet wennen aan een ligfiets.

Freddy op di 18 aug 2020 om 19:20

Interessante discussie! Je kunt ook opmerkingen onder het GCN filmpje zetten, dan kunnen ze er misschien iets mee doen. Het is vaak onwetendheid denk ik.

PietV op di 18 aug 2020 om 19:23

Beste Alexander, In 1998 een bouwpakket Alleweder gekocht. Na wat korte proefritten de test gedaan bij noordwest 4. Van huis door de woonwijken van Lelystad, via de fietsviaducten over de Dreven en via de Markerwaarddijk naar Enkhuizen en terug. Een ritje over 120 km. Geen last van verzuren of stijve beenspieren. Gelijk gewoon fietsen. Geen verschil gemerkt.

nvanderwal op do 20 aug 2020 om 09:36

Beste Piet,
Bewegen bij trekken en duwen is inderdaad inefficiënt. Bij racefietsen wordt het pompen genoemd. De kracht die ik bedoel gaat echter niet in rompbeweging zitten, maar wordt via de rompspieren (rompstabiliteit)op de benen en dus de pedalen gezet. Je lijf blijft stil; de krachten verplaatsen in je lijf.

In wedstrijden bergop kan de pomp-techniek wel handig zijn, omdat je explosieve kracht genereert en hierdoor iemand uit je wiel kan fietsen. Die verliest dan de efficiëntie van de windschaduw.

Niels, tijdrijder, van der Wal

Nyh op do 20 aug 2020 om 10:06

Er zijn in de jaren tachtig door de IHPV onderzoeken gedaan naar de invloed van de houding van het lichaam op het leverbaar vermogen. De simpele samenvatting van de resultaten is:
1 De houding van het lichaam heeft geen invloed op het maximum duurvermogen. Bij duurvermogen is de hert-long systeem de beperkende factor.
2 De grootste invloed op het maximaal leverbare vermogen is de hoek tussen romp en benen.
Punt 2 is de belangrijkste oorzaak van 'het niet kunnen klimmen op een ligfiets'. Bij de meeste ligfietsen is deze hoek te groot. Hier komt ook de noodzaak om te trainen om goed te kunnen presteren op een ligfiets als je de overstap maakt van een racefiets. De spieren moeten arbeid verrichten bij een andere spierlengte. Vooral de bilspieren krijgen te maken met een werkgebied waarbij de spierlengte duidelijk korter is.

Hans -heeft veel wedstrijden gewonnen, ook klimtijdritten tegen wielrenners- Wessels

sjef op do 20 aug 2020 om 14:50

Ik ken geen goed opgezette studies naar het verschil ligfiets-zitfiets/rechtopfiets mbt efficientie of kracht.

Dit is inherent aan het feit dat er enorm veel variabelen zijn (zithoek, zitje zelf, afstand tot pedalen, getraindheid op zit/lig positie maar ook de desinteresse, denk ik, uit de onderzoekswereld. Daarom komen er in de discussie vaak anekdotes (n=1) voorbij met matige bewijslast ("mijn opa rookte elke dag een pakje sigaretten en ging niet dood aan longkanker")
Rogier Verberne heeft ooit iets geprobeerd, google maar eens. En in 2014 heeft Marloes Stapel (momenteel sportarts, Isala Zwolle) een klein onderzoekje opgezet, er staat nog iets over op de blog van Bocycle en is destijds volgens mij ook gepubliceerd in HPVnieuws, het is in ieder geval niet te vinden op Scopus.
Ik was toen ook deelnemer en bij mij waren de variabelen (CO2 produktie, )2 opname, Vmax, en nog wat) niet significant verschillend op de ligfiets vs de racefiets. Al met al was de onderzoeksgroep klein, de uiteindelijke conclusie weet ik niet meer (en zal dus niet heel denderend zijn geweest; volgens mij waren er niet veel verschillen tussen lig vs rechtop.

sjef op do 20 aug 2020 om 15:24

En hier ook nog wat info:
http://www.ace-shop.com/nl/klimmen-met-een-ligfiets.shtml

PietV op do 20 aug 2020 om 19:15

Beste Niels en anderen,
De term pompen ken ik niet, wel stoempen. Hard, zonder souplesse op de pedalen trappen. Staan op de pedalen is inefficiënt voor je duurvermogen. Bij het klimmen op de fiets breng je het zwaartepunt van je lichaam even vóór het punt van de trapas. De handen losjes op het stuur. Alle spieren die je extra gebruikt voor het klimmen is verspilde energie. Dat geldt ook voor de ligfiets.
Als je van de racefiets overstapt op een ligfiets, zullen de bilspieren moeten wennen aan een grotere of "open" heuphoek. De beenspieren zijn het fietsen al gewend. Van een stadsfiets naar een ligfiets is een klein verschil. Op een ligfiets gebruik je minder spiergroepen dan zittend op de fiets. Ligfietsen is efficiënter.

Kom ook veel fietsers tegen die verkeerd of teveel ademen en zichzelf "opblazen". Voor de optimale afgifte van zuurstof aan de spieren heb je geen maximale hartslag nodig. Omdat je ademhaling CO2 wordt geregeld en niet door O2 te kort, is het belangrijk dat je niet teveel CO2 uitademt. Je verziekt daarbij het Bohr-effect. Alle gladde spieren verkrampen. Bloedvaten luchtwegen en darmen. Hijgen is het paard achter de wagen spannen en zeer inefficiënt.

Ik vind het jammer dat er zoveel misverstand is omtrent het ligfietsen. Dat houdt toekomstige ligfietsers af. Termen als leren ligfietsen, ligfietspieren kweken, altijd een natte rug, alle ligfietsers vallen slecht op in het verkeer etc.

nvanderwal op do 20 aug 2020 om 22:05

Beste Piet,

Wat ik in je verhaal mis is dat wielrenners veel trainen op rompstabiliteit, oftewel: Het stil kunnen houden van je bovenlijf tijdens stevige inspanning. Het kan zijn dat wielrenners de trekkracht niet meer uit het stuur, maar uit hun romp halen; dit is wel degelijk extra spiergebruik, maar niet verspild, omdat beweging verspilling geeft. (En de aerodynamica verstoort.)
Als ligfietser merkte ik dat ik bij klimmen altijd tegen mijn stuur duwde, om mezelf stil te houden, stabieler te sturen en zoveel mogelijk kracht op mijn benen te zetten. Ik vermoed dat de spierkracht in mijn armen extra was bovenop de spierkracht van mijn benen; dit heb ik echter nooit onderzocht; het kan zijn dat ik die kracht alleen gebruikte voor het stabiel/stil houden van mezelf en de fiets.

En in het woord stoempen heb je gelijk.

Niels, recht door de wind, van der Wal

PietV op do 20 aug 2020 om 22:36

Beste Niels,
Rompstabiliteit of core stability spreekt voor zich. Je zult altijd je lijf stil moeten houden om soepel je trapvermogen kwijt te kunnen zonder extra energieverlies. Dus rompspieren en armspieren worden ook ingezet tijdens het fietsen. Gaat bij het ligfietsen wel gemakkelijker. En dat heb ik het niet over roeifietsen.

nvanderwal op vr 21 aug 2020 om 08:25

Beste Piet,

Het op mijn standaardstuur leggen van mijn armen om zo ontspannen te kunnen fietsen was ooit ook het advies wat me gegeven werd. Uiteindelijk heb ik een ligfiets laten maken met een soort ossekopstuur, omdat als je tijdens het trappen tegen je stuur kan duwen je veel stabieler fietst.
Ik vermoed dat racefietsers een ligfiets niet vinden kunnen klimmen omdat ze techniek bij een racefiets voor core-stability niet kunnen gebruiken. De kracht tussen romp en benen gaat nl andersom.

PietV op vr 21 aug 2020 om 09:08

Niels, we dwalen af. Elke trap op de fiets geeft via het heupgewricht een reactie op de romp als basis. Ziet het als een geheel. Maar dat hoeft niet te resulteren in "harkend" en "schouderschokkend" gedrag, zoals je bij professionals weleens zien. Wedstrijdrijders zijn niet altijd het goede voorbeeld. Dat geldt ook voor veldrijders op vaak lastige stukken in het parcours.
Over klimmen en het schrap zetten van de ligfietser tegen het zitje en de knieën kapot rijden. Ook z'n mythe. Er is geen bewijs dat ligfietsers vaker knieklachten krijgen dan racefietsers.

nvanderwal op vr 21 aug 2020 om 10:23

Volgens mij dwaalde ik niet af, maar kwam ik terug bij het onderwerp: Klimmen zou met een ligfiets minder goed gaan. Jij haalt een verschil uit de andere lichaamshouding; ik haal het verschil uit een andere coördinatie. Ze zullen allebei waar zijn.

En harken en schokschouderen: Je hebt te fietsen met het lichaam wat je gekregen hebt en de coördinatie die erbij hoort. Het "Mollemalen" is daar een voorbeeld van.

Niels, laagvlieger, van der Wal

PietV op vr 21 aug 2020 om 11:19

Heb nooit beweerd dat klimmen op een ligfiets minder goed gaat. Integendeel. Heb het ook niet gehad over lichaamshouding of coördinatie. Wel over fietstechniek en inefficiëntie. Iedereen kan zijn fietstechniek optimaliseren. Als je er voor open staat. "Mollemalen" is inefficiënt of smijten met je energie. Dat breek je vaak op in de 3e week van de grote rondes. Wanneer het erop aan komt. De echte grote ronderijders zijn perfectionisten in de techniek die bij hun lijf past. Die kunnen meer aan. O.a goed tijdrijden en klimmen.
De betere ligfietsers kunnen langere dagritten rijden dan bukfietsers. Meer Meters Met Minder Moeite. Of 5xM.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.