Wat als je gaat (lig-)fietsen tijdens de coronacrisis?

Gepubliceerd op

Fietsen blijft een gezonde bezigheid, ook in deze coronatijd (covid-19)! Hoe ga je als (lig-)fietser om met deze 'anderhalvemetersamenleving'?

Bij de Fietsersbond staat een pagina met aanwijzingen, als fietser, om om te gaan met social distancing. Ook bij fietsen houden we minstens die anderhalve meter afstand van elkaar. Door die afstand en door het groepsverbod, zijn onze treffens niet mogelijk. Ook onze lokale clubs kunnen geen toertochten samen rijden, want meer dan 3 mensen is verboden. Alleen fietsen is toegestaan, of met je huisgenoten samen.

Ook wordt er bij de Fietsersbond een pagina bijgehouden met de laatste ontwikkelingen op het gebied van fietsen in samenhang met de coronacrisis.

Ligfietsers

Wat ligfietsers betreft, we hebben, over het algemeen, al wat afstand t.o.v. wandelaars en andere fietsers, alleen al vanwege het hoogteverschil.
Velomobielen (fb) ('Social distancing? We've been practicing this for years.') hebben ook als voordeel dat de afstand tot de voorganger al relatief groot is. Hierbij kan de race- of tourkap dienen als spatscherm tegen rondvliegende virussen.

De snellere ligfietsers onder ons kunnen beter niet op fietspaden rijden (afstand houden is moeilijk, en zeker als je wat sneller rijdt dan de meeste recreatieve fietsers…), maar beter kiezen voor de wegen, er is momenteel relatief weinig autoverkeer. Velomobilisten zijn bij het rijden op wegen in het voordeel, omdat voor hen het verplichte fietspad niet geldt, mits de velomobiel breder is dan 75 cm.
Bij achter elkaar rijden houden we liefst wat afstand. Achter die ene wielrenner, op snelheid, hangen, is geen goed idee als die ineens aan snotverspreiding gaat doen.

Wel blijft fietsen een goede manier om je conditie (nog enigszins) op peil te houden op een coronaveilige manier, dus ook de NVHPV zegt: doe het veilig en blijf dan lekker fietsen!

Reacties

NoStress op wo 22 apr 2020 om 16:17

Ongetwijfeld goedbedoelde adviezen.
Snelheid is wat ik zo min mogelijk aan ligfietsen zou willen relateren. Snelheid is onder deze omstandigheid beslist geen recht. In het gunstigste geval wanneer redelijkerwijs mogelijk is. Mijn praktijk is dat dit nu helemaal onmogelijk is (Veluwe). Ik zie vrijwillig al af om 2-richringen fietspaden te gebruiken. Zeker zonder middenstreep. Die zijn onder gunstige omstandigheden niet eens als 2-richting aan temeekwn. Blijft alleen een coronavrij rondje over over vrijliggende fietspaden in 1 richting. Als er zelfs ook nu nog geen spookijders zijn. Of brede landwegen. Bij voorkeur waar autoverkeer is gesloten. Niet dat daar aan gehouden wordt in de Arkemeenpolder. Zelfs de fietsstraat Nulde-Putten wordt nauwelijks afstand genomen. Niet tussen fietser-fietser, niet auto-fietser. Het is daar overigens gesloten voor auto mits aanwonend. Nooit wat van gemerkt.
De dijk Putten-Bunschoten (mijn ww-route) is op vrijwel alle tijdstippen dusdanig druk met wandelaars, racefietsers en vogelaars dat ik mij daar enkel zondagmorgen vroeg durf te begeven.
De dijk Eemmeerdijk ri Almere lijkt wel een permanente wielerwedstrijd gaande.
Kortom. Ik zie het niet zitten met wat voor een fiets ook zonder risico te fietsen behalve sporadisch. Ik heb nog werk en loop daar al risico genoeg op besmetting. Zoals het landelijk advies luid: blijf thuis.
Moeten we niet doen of wij met een bijzondere fiets een uitzondering zijn. Dat vinden al zoveel van zichzelf en brengen daarmee andere in gevaar tegen de richtlijnen in die in het belang van ons allemaal zijn genomen.
Denk verantwoord. Blijf (vlakbij) t(h)uis.

NoStress op wo 22 apr 2020 om 16:35

Overigens.
Waar is het idee op gebaseerd dat ligfietsen van nature meer afstand hebben door hun lage hoogte? Het is juist bekend dat op die hoogte we meer zijn blootgesteld aan b.v. fijnstof en uitlaatgassen. Over besmetting met virussen is daarover niets bekend zover ik weet.

Ook de aanname dat je in een velomobiel al dan niet met kap beschermd zou tegen besmetting zijn trek ik in twijfel. Voorals nog ga ik uit van het ergste geval. Lijkt mij veiliger.
Ik kan mij nog de harige rupsjes van vorig jaar herinneren die via alle kieren naar binnen drongen. Ook muggen laten zich niet tegenhouden.

Het advies dan maar op de rijbaan te gaan rijden? Ik zie geen verschil met het gevaar daarvan voor de corona. Kan per streek verschillen natuurlijk. Maar ik waag mij er niet aan zonder dringende noodzaak.
Moet ieder voor zichzelf uitmaken, maar zou het niet als advies geven.

TeJayLigFts op wo 22 apr 2020 om 17:06

Vanmiddag een rit gereden op boerenweggetjes, nauwelijks iemand tegengekomen. Alleen bij dorpen of wat grotere dorpen kom je af en toe iemand tegen. Ik heb zowat alle fietspaden links laten liggen (ze waren er nauwelijks op mijn route, maar waar ze er waren, heb ik op het fietspad gereden). Aanvulling: met mijn velomobiel.

G op wo 22 apr 2020 om 17:17

Inderdaad. 1,5m afstand houden als je naar buiten gaat staat op vijf bij ‘t rivm. Op één staat blijf zoveel mogelijk thuis, op twee staat ga alleen naar buiten als dat nodig is. Het getal van 1,5m is uiteraard arbitrair, de geest van de maatregel is duidelijk: houdt zoveel mogelijk afstand tot elkaar.

Je hebt keuzevrijheid. Gezien de drukte (soms) in stad én buitengebied besluiten best veel mensen dat het voor hen nodig is om ergens heen te gaan. Ik ga d’r niet (hardop) wat van zeggen, en zoek ook zelf mijn weg om hier mee om te gaan. Ja, mijn conditie is minder dan wel eens in het voorjaar, maar dat is geen groot offer.

Advies geven wat kan worden geïnterpreteerd als zijnde strijdig met overheidsadviezen is onwenselijk.

CV op do 23 apr 2020 om 20:54

Met de velomobiel rijdt je vaak harder, en bij hogere snelheidsverschillen past grotere afstand houden sowieso al.

nvanderwal op vr 24 apr 2020 om 07:14

De 1,5 meter is de afstand die verstandig is bij stilstaan of lopen. Het virus verspreid zich in vocht. Iedereen spreekt met een beetje consumptie; oftewel: Je verspreid speekselspetter bij het spreken, waarin het virus zich kan bevinden.
Bij activiteit verspreidt je ook vocht d.m.v. ademen en zweten. Dit is vocht wat bij fietsen in de luchtstroom mee naar achteren komt. In de luwte van een fietser voor je fietsen (de windschaduw) is hierom onverstandig want onveilig. Je loopt het risico het virus in te ademen.
Hierom dus het advies niet achter elkaar te fietsen; en ook op 3 meter heb je nog risico.

Freddy op vr 24 apr 2020 om 15:38

https://www.demorgen.be/nieuws/belgisch-onderzoek-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~b60aece6/

xanderniezing op ma 27 apr 2020 om 10:24

Het blijft moeilijk, (lig)fietsen in deze tijd.
Om met Ronald Snijders te spreken: Bij het lockdown-syndroom heeft iedereen opeens een afstandelijke beperking.

Rob59 op ma 27 apr 2020 om 10:37

Gisteren 26-4-2020 was het druk met race fietsers op de fietspaden in het bos bij Zeewolde richting Eemhof. Op zich prima te fietsen, afstand houden was geen probleem. snelle race/ligfietsers kunnen beter in de polder zelf fietsen. Daar heeft niemand last van ze!

Vorige week zaterdag een rondje Zeewolde, Spakenburg, Huizen en via de Eemhof door de polder terug naar Zeewolde. Alleen bij De haven van Spakenburg was het druk (niet te druk, maar toch snel doorgefietst!

Fietsbennie op di 05 mei 2020 om 15:49

In Duitsland hebben ze een proef met rubbers om de medeweggebruikers op afstand te houden. Of het helpt het virus in te dammen vraag ik me af maar je bent wel bewust bezig. Zie site NDR.

twilwel op wo 06 mei 2020 om 22:47

Volgens dit artikel https://www.vox.com/future-perfect/2020/4/24/21233226/coronavirus-runners-cyclists-airborne-infectious-dose is in een gesloten omgeving de kans op infectie zeer veel groter dan buitenshuis.

RGerritsen op do 07 mei 2020 om 14:55

Goed artikel Harry. En helemaal in lijn met de bevindingen van Maurice de Hond. Het RIVM, OMT en regering zijn - terecht - vooral bezig geweest aan de noodrem te trekken. Maar het wordt nu tijd om eens te analyseren hoe het virus zich verspreidt. Uit de analyses van o.a. De Hond blijkt dat verspreiding buiten nagenoeg niet voorkomt. Wel binnenshuis bij lage luchtvochtigheid (grofweg, als het buiten koud is). Ik zou alle verzorgingshuizen met luchtbevochtigers. En ik blijf lekker buiten fietsen.

enduro op za 09 mei 2020 om 18:40

Dit artikel, met hoog wetenschapsniveau/referenties sluit bij het bovenstaande aan:
.
" Corona: voorzorgsmaatregelen ventilatie en luchtbehandeling tegen mogelijke verspreiding"
.
https://www.vakbladwarmtepompen.nl/sector/artikel/2020/03/corona-voorzorgsmaatregelen-ventilatie-en-luchtbehandeling-tegen-mogelijke-verspreiding-1015770?_ga=2.154282683.2025663638.1589041986-770675755.1588783300

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.