Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Pickup, voorzichtig, drukwerk, pompen, tips, muzikaal, prijzig, Texel, anders, ritjes, hoogtevrees?, zelfbouw, OBT,tot slot

Pickupvelo

Als je je zinnen erop hebt gezet, om een rol graszoden met je velomobiel te vervoeren, nou dan kan het, zoals je ziet, met de Quattrovelo. Als het echte graszoden zijn, mag je daarna wel je (dan niet meer) blinkende velo schoonmaken!

Doe voorzichtig!

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept [...] toerfietsers voorzichtig te doen. De capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen is momenteel nog steeds te beperkt om verkeersslachtoffers op te nemen en te opereren, waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.
Het artikel gaat dan wel over het afgelopen Paasweekend, maar dit zal voorlopig nog wel even geldig blijven.

De Drvkkery

Een nieuwe service van boekenhandel De Drvkkery (geen typo!) in Middelburg moet ervoor zorgen dat mensen hun bestelde boek thuis bezorgd krijgen. In een 'rode raket' (hé, een elektrisch aangedreven Sunrider) worden boeken door heel de stad afgeleverd.

Elektrisch pompje

Wim kan onderweg niet zo snel meer een band op druk brengen vanwege rugproblemen (scoliose), dus zocht hij een elektrische minicompressor. Het is uiteindelijk de Xiaomi Mijia geworden. Wel moet er wat aan geknutseld worden, het slangetje moet langer (bij gebruik van een op zijn kant liggende velomobiel).
Bovendien scheelt zo'n minicompressor behoorlijk wat ruimte in de velomobiel, t.o.v. een pomp (die het wel altijd doet).

Veiligheidsaanbevelingen

TorPedyellow heeft een aantal filmpjes op YouTube gezet met aanbevelingen hoe om te gaan met bepaalde verkeerssituaties. De filmpjes zijn in het Duits met Duitse ondertiteling.
  • Veiligheidsaanbevelingen (deel 1) - rechts of links wachten bij de verkeerslichten?
  • Veiligheidsaanbevelingen (deel 2) - De bijzondere risico's bij het linksaf slaan op de landweg.

Muziekfiets

Karthik Prakash kan met onder andere geluiden die een fiets maakt een nummer componeren (fb).

Slik…

Maar toch geslaagd. Bill moest voor zijn voorruit maar liefst $ 3.000 neerleggen, maar het past als een handschoen en doordat de ruit van de Go One Evo-R (fb) getint is, scheelt het maar liefst 30 % in warmte.

Alternatief

Waarom de Ronde van Texel dit jaar niet door kon gaan, moge duidelijk zijn. Maar helemaal geen rit op Goede Vrijdag, dat kon Matthijs toch niet laten gebeuren. Dus werd er een alternatieve ronde gereden; uiteraard met een zeer beperkt aantal deelnemers en met inachtneming van de juiste onderlinge minimale afstand.

Anders

Op de site van Wim staan al diverse blogs en filmpjes over de Different, een in ontwikkeling zijnde, eenmalige, velomobiel (door Jan Reus, Piet Kunis, Bram Smit en Wim Schermer). De eisen zijn: snel, comfortabel en veilig. Maar omdat te verwezenlijken zijn er vele hindernissen te slechten.
Omdat de velomobiel gesloten wielkasten (en voorwielaandrijving) krijgt en toch een korte draaicirkel gewenst is, moet er achterwiel besturing komen (à la de Velayo). Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het lijkt uiteindelijk toch gelukt te zijn.
De derailleur is uitgevoerd met een verschuifbare cassette en daardoor is er altijd een rechte kettinglijn (zoals in de Velotilt of zoals in de Drymer-Sinner Hilgo). Correctie: zie de reactie van Piet Kunis.

Ritjes

Nu we niet samen op pad kunnen, of in ieder geval niet in grotere groepen, moeten we ons maar behelpen met wat digitale ritten die door anderen gedeeld zijn. Op die manier krijgen we misschien toch nog een beetje het gevoel, dat we samen op weg zijn.
Zo neemt Harry ons mee op een rustig forenzenritje.
Maar ook Norbert is het opgevallen dat zijn rit naar het werk een heel stuk gemoedelijker is dan normaal.
De Rotte Rijders zijn ook maar met z'n tweeën op pad en houden zich daarbij zo goed als het gaat aan de minimale afstand.
In Denemarken krijgt Jens, die op doorreis is, een escorte van Velostrada.
In de VS wordt gekeken of er 's nachts nog wat te beleven valt tijdens de lockdown in Washington (de staat, niet DC).
Graham gaat met ons op pad in Southall, een voorstad van London in de buurt van het vliegveld Heathrow.
En last, but not least, kunnen we samen met Wim een stuk van de Grebbelinie verkennen.

Vanuit de hoogte

Hoe kan je met een tandem op anderhalve meter van elkaar fietsen? Nou, zo (fb)!
Vorige week had DFXL in een reactie ons al deze fiets gewezen. de social distance is maar liefst 2 meter!

Wat een fiets!

Graham heeft een 'Le Mans achtige' fiets (fb) bijna klaar. Echter het achterwiel zit, net als de voorwielen, niet in de carrosserie. De naam van deze fiets is nog niet vrijgegeven. Binnenkort meer!

OBT 2019

Het Duitse tijdschrift ADFC (Allgemeinen Deutschen Fahrradclubs) heeft een reportage van de afgelopen Oliebollentocht in Utrecht, geschreven door Hartmut Genz.

Tot slot

...gaan we iets nieuws proberen en zien we wel of het aanslaat. Eén keer in de maand willen we een zoekplaatje bij het vrijdagbericht plaatsen, waarvan we willen weten waar die foto is gemaakt. Mocht het goede antwoord niet gevonden worden, dan krijgen jullie in het volgende vrijdagbericht een extra aanwijzing. Deze keer beginnen we met een, voor trouwe lezers, gemakkelijke. Antwoorden mag onderstaand in de reacties.


Heb je zelf nog een leuke foto die je voor dit quizje beschikbaar wilt stellen? Stuur deze dan naar redactie@ligfiets.net. Voorwaarde is wel, dat er (een deel van) een ligfiets op staat en dat de plek waarop deze gemaakt is ook enigszins herkenbaar is.

Reacties

RaptoBike op vr 17 apr 2020 om 15:22

De oplossing voor het raadsel mag neem ik aan in de comments? Deze is natuurlijk gemaakt op Racepark Meppen tijdens 'A Race in the Park'!

Piku op vr 17 apr 2020 om 19:15

De derailleur met verschuifbare cassette (en daardoor altijd een rechte kettinglijn) is door Bram Smit en mijzelf bedacht en ontwikkeld voor de Velotilt. Daar is hij echter nooit in terecht gekomen. De studenten van de TU Delft zijn bij mij thuis geweest en hebben het kunstje afgekeken en gebruiken het systeem nu, de laatste jaren in de Velox. De bijzondere derailleur van Drymer-Sinner heeft geen rechte kettinglijn.

TeJayLigFts op vr 17 apr 2020 om 20:11

Mijn fout Piet (piku). Goed dat je het rechtzet!

enduro op za 18 apr 2020 om 13:28

"De derailleur met verschuifbare cassette (en daardoor altijd een rechte kettinglijn) is door Bram Smit en mijzelf bedacht "
.
.
Nou Piet, dat ligt iets genuanceerder want jullie
hebben idd een eigen sliding cassette systeem
bedacht maar het principe van de schuivende cassette
werd reeds eerder toegepast zoals door Jan de Vries
en daar is nog een fraaie video van:
https://www.youtube.com/watch?v=sq8MNivNdi4
.
Hij verkreeg er patent op in 2003:
https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/027656497/publication/WO03064242A1?q=WO03064242


.
De eerste sliding cassette is van 1894 : https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/002599996/publication/US531220A?q=us531220
.
In 1899 is daar reeds een hightech versie van gepatenteerd:
https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/002688181/publication/US619572A?q=US619572
.
En verder is de sliding cassette tussen 1894 en 2003
vele malen in diverse variaties gepatenteerd of
zelfs vanwege een niet-kundige patentambtenaar
'opnieuw uitgevonden'.
.
Deze variatie dd 2005 (looptijd tot 2025?) zal het meeste aanspreken:
https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/034862052/publication/US2005215367A1?q=us2005215367
Het lijkt er op dat dit patent nog niet verlopen
is want er is in 2019 nog voor betaald door Shimano,
zie patent hfdstuk LEGAL EVENTS.
Ik heb dat niet verder bestudeerd en ook niet
bestudeerd WAT, in DETAIL !!, is gepatenteerd (want
alleen DAAR gaat het om).
.
Als je bij laatst genoemde patent naar hfdstuk CITATIONS
gaat zie je de referentie patenten ervan en kan je
je dagen vermaken met deze variaties op het idee.

Piku op za 18 apr 2020 om 15:12

Oei Enduro, daar zet je me toch flink op mijn plaats. Sorry, maar ik kan alleen maar nederig mijn verlies nemen. Er waren dus kennelijk eerder ook slimme mensen. Alleen blijft overeind, dat ik niet heb geweten van de eerdere ideeën en patenten ..en dat we ons systeem daarom toch zelf hebben bedacht.

Piku op za 18 apr 2020 om 16:40

Enduro weet je toevallig ook, of er al eerder achter-derailleurs zijn bedacht waarmee je (in stilstand) achteruit-trappend, mee terug kan schakelen ?

enduro op za 18 apr 2020 om 18:26

'Achteruit-trappend terugschakelen' met een derailleursysteem
betekend dat de (normaal gesproken) trekkende ketting
achteruit-trappend naar een groter cassettekransje gebracht
moet worden met een vork/kooi o.i.d en dat is idd al eens
bedacht en er worden hier twee versies beschreven:

http://velomobileseminar2012.blogspot.com/2011/12/geventileerde-zitting-en-kettingschakel.html

skyhunter op za 18 apr 2020 om 19:34

Enduro weet je toevallig ook, of er al eerder achter-derailleurs zijn bedacht waarmee je (in stilstand) achteruit-trappend, mee terug kan schakelen ?
Er is wel een naaf waarmee je schakelt door een korte trap naar achteren te doen, die van mij kon dat vroeger niet in stilstand, ik weet niet of dat inmiddels verbeterd is.

https://www.santafixie.nl/terugtraprem-en-2-versnellingen-dp18-zwart.html

tdt op zo 19 apr 2020 om 09:12

@Ivo: Geen idee of het dezelfde is, maar ik heb een tijdje zo'n naaf onder m'n stadsfiets gehad. Er is enig comfort door het kunnen schakelen, maar de interne weerstand was behoorlijk. M'n huidige 3-speed naaf is efficiënter.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.