Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Deltaplan, kliko, geschiedenis, zelfbouw, Mont Ventoux, Roemenië, WK, vliegen, caravan, club

Deltaplan Mobiliteit

Afgelopen woensdag kwam het Deltaplan van de mobiliteitsalliantie naar buiten. De Fietsersbond is een van de partijen in deze alliantie.
De capaciteit van het Nederlandse autowegennet, fietspadennet en openbaar vervoer is onvoldoende om de stijgende vraag naar mobiliteit op te vangen.
Het Deltaplan voorziet in investeringen in meer ruimte voor de fiets in de stad, meer fietsparkeervoorzieningen, verbeteren van de fietsveiligheid, aanleg van snelfietsroutes, tegengaan van barrièrevorming en het gebruiken van kansen voor de fiets bij grote infraprojecten. In de plannen voor Maas en hubs is ook aan de fiets gedacht. Daarnaast hebben we als Fietsersbond er met succes op aangedrongen de maatschappelijke opgaven in het mobiliteitsbeleid centraal te stellen. En zijn duurzaamheid, leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en inclusiviteit expliciet benoemd als randvoorwaarden daarbij. We gaan ervan uit dat het Deltaplan een belangrijke rol gaat spelen in alle discussies van de komende jaren. Wij hopen dat daarbij ook duidelijke keuzes gemaakt zullen worden en dat lopen, fietsen en ov op de eerste plaats komen te staan.’
(Dit is een deel uit de mail van de Fietsersbond: Schakeltje)

Kliko

Deze bijzondere velomobiel mag met pas met recht een kliko (tw) genoemd worden.

Stukje fietsgeschiedenis

Op een herfstdag in 1865 zaten twee mannen, in Ansonia, Connecticut, hun schrik te verdrinken. Zij hadden in een rijtuig gezeten, toen ze een bloedstollende kreet achter zich hoorden. Zij dachten dat de duivel, himself, hen op de hielen zat. Een hoofd van een mens, maar wat daaronder zat... Het vloog laag over de heuvel op hen af. Zij legden de zweep over hun paarden en vluchten. De 'duivel' plonsde in een sloot.
De bloedende en kletsnatte 'duivel' stelde zich voor als Pierre Lallement. Deze jonge monteur woonden nog maar enkele maanden in de Verenigde Staten, en had een vélocipède uit zijn land meegenomen, iets wat we nu een fiets zouden noemen.
De vélocipède veranderde in de loop der jaren van vorm. En ook in het fietsvrezende VS ziet de toekomst er ook zonnig (schoner) uit, nu langzamerhand de fossiele brandstof uitgefaseerd wordt.
Zie Waarom de fietstoekomst er rooskleurig uit ziet ('Nederlands').

Zelfbouw

Volgens Zoltán is de huidige velomobiel niet attractief genoeg, dus ontwierp hij dit model.
We kunnen wel zeggen dat deze velomobiel er fraai uitziet, maar of het echt een vervanger is…

Bij een ander project komt de ontwerpfase van een velomobiel in beeld, of in ieder geval een theorie hieromtrent. We zijn benieuwd naar de volgende ontwikkelingsfase van dit model, dat in ieder geval qua materiaal aan de Mosquito doet denken.

Sommet du Ventoux

Tineke (zie Kleintje klimmen) heeft de top bereikt! Ze heeft de Mont Ventoux bedwongen met haar Flevobike Orca (fb). Geweldig!

velomobiel.ro op Roemeense tv

Fabricat in Transilvania, heet de serie (Gemaakt in Transsylvanië). Veel meer kunnen we er niet van maken door het ontbreken van enige kennis van het Roemeens. Maar toch: Velomobiel.ro was op tv.

Nandax 2

Er is weer een promotievideo van de HPV world championships - France 2019 waarin het begrip 'velo couché' duidelijk in beeld komt.

Helicoptervervoer

Van sommige dingen kun je alleen maar dromen maar dit staat op Facebook dus het moet wel kloppen: het Airborne Velomobile Rescue Team. Oftewel: Heli-cycling.

Caravan

Lars vraagt zich op Facebook af, of de aldaar afgebeelde fietscaravan reeds ergens te koop is.
We hebben even moeten zoeken, maar bij de Zwitserse firma Stulker hebben we 'm gevonden. Voor 2.340 Zwitserse Franken (een kleine €2.100) staat dit 36 kg zware woonwagentje in de prijslijst.

Nieuwe club

We zijn blij te kunnen vermelden dat er weer een nieuwe ligfietsclub (in oprichting) is: de Weg-Liggers.
Het schijnt een club te worden met een geheel nieuwe insteek: waar bij andere clubs het appelgebak de hoofdzaak is (of in ieder geval lijkt te zijn), lijkt de aandacht zich bij deze club toe te spitsen op training en onderhoud van de conditie. In de statuten komt appelgebak slechts zijdelings ter sprake.

Reacties

MartiniusBerg op za 15 jun 2019 om 09:52

Reactie Ligfiets.net

De aandacht over het schrijven van velomobiles heeft zich toegepist de laatste jaren op deze web site, en dat is natuurlijk wel erg posetief :-) Maar mijn vraag is de interesse over het schrijven over de 2 wielige en de trikes ligfietsen helemaal weg ?

Bedankt en prettig weekend

Martinius Berg Noorwegen.

TeJayLigFts op za 15 jun 2019 om 10:56

Martinius, de uitdaging zit hem in ‘nieuws’. We zoeken daar naar, maar iets vinden over de tweewielers of trikes...
Dus, tips willen we graag horen. Meldt ons jullie nieuws.

NoStress op zo 16 jun 2019 om 01:34

Als ik afga op mijn ww route en toeristische toertochten stel ik (onwetenschappelijk) vast dat ik hoofdzakelijk velomobielen tegenkom. 1 of 2 per week. Niet eens altijd dezelfde.
Tweewielers zijn toevalstreffers. Een toerist meestal. De zeldzame keer dat ik trikes tegenkom zijn ze meestal e-ondersteund van het type van Raam.
Dat zegt niets natuurlijk. Maar is in mijn beleving wel dat de ligfiets nog minderpopulair is dan het al was. Gezien de teruglopende ligfietszaakdichtheid lijkt het dus niet voor de hand liggend dat er veel nieuws uit die hoek te verwachten valt. Ook zelfbouwers (waar de meeste ligfietsmerken ooit mee begonnen) lijkt een uitstervend ras.
Ook mijn wereldbeeld is enigsinds bevooroordeeld als velomobilist, maar dit is volgens mij de enige markt waar nog wat reuring inzit.
Ga er maar aanstaan. Bedenk maar iets nieuws. Een rechtopfiets is ook maar weinig veranderd de laatste tijd. Blader de folders/websites maar door. Een pot nat. Elk jaar een ander kleurtje-vormpje-streepje en je geeft het 201? Model een nieuw spannende naam. Dat is het wel zo'n beetje.
De rechtopfiets heeft het 'voordeel' van de massa nog. Kom daar maar eens om bij ligfietsen in het algemeen en 2 wielers in het bijzonder. Niet echt aanlokkelijk om daar energie en geld in te stoppen voor vernieuwing.
Toch moeten er meer 2-wielers dan velomobielen in den landen zijn volgens mij. De velomobiel trekt de aandacht. Schiet mij maar lek (niet echt natuurlijk) ;-)
Ik weet het ook niet.

MartiniusBerg op wo 19 jun 2019 om 12:40

Bedankt Theo en de heer DF-XL 20 met de rode velomobiel , hartelijk bedankt voor jullie antwoorden. Is het misschien van land tot land verschillend ?

Nog een fijne zomer gewenst Martinius.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.