Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Verkiezing, Jubileum, Helmplicht, Voeding, Sterretjes, Verhuisbericht, Verkeersveiligheid, Grunnen, Ruimtewonder, Kerstsfeer, Toerfietsen, Game, Koorts, Tot slot

Fietser van het jaar

Het filedier, een menssoort dat 's morgens en 's avonds schuifelend over snelwegen rijdt, wil de plotselinge wakker wordende en weer gaan fietsende medemens, in het zonnetje zetten. Hier dus een fietser van het jaar verkiezing.

Historie verkeerslichten

Het verkeerslicht, ook wel stoplicht, bestaat deze week 150 jaar. Het eerste verkeerslicht stond in Londen voor het parlementsgebouw (Houses of Parliament of Palace of Westminster), de zetel van het Britse parlement.
In Nederland werd in 1928 voor het eerst met verkeerslichten geëxperimenteerd aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Toevallig ook de stad waar de Nederlandse regering en het parlement zijn gevestigd. De lichtstad (Eindhoven) was een jaar later aan de beurt.

Helmplicht (voor snorfietsen)

De helmplicht komt dichtbij voor de snellere fietsers (alleen VVD en PVV tegen!?!). De meerderheid van de Tweede Kamer wil een helmplicht voor snorfietsers, na het aanbieden door 130 artsen van een brandbrief aan de Kamerleden aan waarin wordt gepleit voor de helmplicht.

Wat vindt de Fietsersbond van de helmplicht?

Test sportvoeding

Bij Fiets, het race en mountainbike magazin, hebben ze diverse soorten en merken sportvoeding getest. Onderzocht werden diverse merken dorstlessers, energiegels en -repen.
Deel 1
Deel 2
Deel 3

Sterretjes zien

Als andere medeweggebruikers zoiets over het hoofd kunnen zien (fb), dan mogen ze meteen van de weg gehaald worden.

Verhuizing (tijdelijk)

Fiets&Maker gaat vanaf 2 januari 2019 naar een tijdelijke winkel: Picassopassage 2 in Capelle aan den IJssel. Dit omdat de nieuwe winkel nog even op zich laat wachten. Uiteindelijk verhuist Fiets&Maker naar de voorkant van het winkelcentrum.

Verkeersveiligheid

Vorige week hadden we het er al over: Verkeersregelovertreders harder aanpakken. De Fietsersbond reageert ook op het plan (nul verkeersdoden): 'Het plan staat bol van ambitie, maar de minister geeft niet thuis als het gaat om de middelen'.

Expeditie Grunnen

Bij ongeveer minuut 12 van deze aflevering van Expeditie Grunnen wordt Xander met een Kerstboom onder de arm gespot. Op een gewone fiets, omdat zo'n Kerstboom nu eenmaal niet in een Quest of een Quattrovelo past.

Bergruimte

De QuattroVelo staat bekend om zijn grote bergruimte, maar dat er een Mango in past (fb), nee, dat hadden we niet verwacht.

Nog meer passend werk.

Kerstsfeer

Staat de boom (fb) bij jullie al?

Toerfietsen

Wie voor het komende jaar nog wat 'avontuurlijke en uitdagende fietsexpedities voor de enthousiaste fietser' zoekt, op Bike-Dreams staan wat ideeën: zoals de Dutch Detour, La Bella Italia, Edelweiss Epic, The Andes Trail en The Great Divide.

Trans am velo race game

Mocht je je de komende weken stierlijk vervelen, dan kan je toch met een velomobiel, een DF, racen: The TransAm Bike Race. Deze race van de westkust naar de oostkust van Amerika werkt op je smartphone, tablet of computer (pijltjes gebruiken).
Gemaakt door Marcel van de Liegeradclub Vorarlberg.

Koorts

Nog maar 2 weken en dan is het weer tijd voor de Oliebollentocht. Het aantal aangemelde deelnemers ligt momenteel bij zo'n 120. Bij menigeen begint het dan ook te kriebelen. En er zijn er zelfs, die al verhoogde temperaturen hebben!

Tot slot

...staat op de blog van David Hembrow een wel heel mooie prent, die we jullie niet willen onthouden.

Reacties

wernerklomp op vr 14 dec 2018 om 14:37

De velomobiel in de racegame is wel door „df“ gebouwd, het is een Alpha7..

G op vr 14 dec 2018 om 15:07

Ik feliciteer fietsenmaker van harte met het vinden van een nieuwe tijdelijke locatie en wens ze veel succes.

Laats hoorde ik al van een boekhandel op zoek naar een nieuwe locatie en ook die heeft er één gevonden. Het is me wat.

A.C.B. op vr 14 dec 2018 om 20:53

Bike dreams
Ik dacht dat fietsen een relatief goedkoop iets is om iets van Nederland te zien. Maar deze organisatie weet het misschien goed te combineren met goede overnachtingen en goed eten. Ik zal tijdens het fietsen alleen maar denken aan het bedrag dat er gevraagd word voor deze tour. Ik wens de mensen een zeer goede tour toe. Maar ik ga zelf mijn eigen routes en overnachtingen plannen.

pietandr op vr 14 dec 2018 om 21:46

Hoe vaak heb je een snorfietser gezien die maximaal 25 km rijdt? Bijna iedere snorfiets gaat veel te snel en dat wordt massaal gedoogd. Wat is nu het werkelijke probleem?

MichielAdriaan op za 15 dec 2018 om 11:18

Honderdvijftig jaar stoplicht.
Dat correspondeert aardig met het begin van de industriële revolutie en de korte tijdspanne waarin de mens er in geslaagd is het aardse klimaat om zeep te helpen!
Een kleine stap in de tijd van de hemellichamen maar vast niet die "Grote sprong voorwaarts voor de mensheid" waar Neill Armstrong het over had!

CV op ma 17 dec 2018 om 22:00

Ze moeten gewoon die hele categorie van blauwe plaat brommers gewoon opheffen. 25 km/h met een eBike en op het fietspad. Wil je een verbrandingsmotor dan helm + gele plaat en fijn op de rijbaan met 45/50

In de huidige situatie rijdt iets van 90%+ van de blauwe-plaat categorie opgevoerd rond, alle maatregelen daaromheen zijn om te verhullen dat er geen handhaving is.

G op wo 19 dec 2018 om 09:37

Gaat niet werken. Een groeiend deel van de 25km/u e-bike (zonder blauwe plaat) rijdt óók opgevoerd rond. Ik ervaar ook sterk groeiende overlast van onopgevoerde e-scootertjes met blauwe plaat. Wat te doen met die categorieën? Heb ik het nog niet over de overlast van niet opgevoerde e-bikes wegens gebrekkige voertuigbeheersing of het (niet) respecteren van de geldende verkeersregels.


De enige juiste optie (wink) is géén gemotoriseerd verkeer op het fietspad. En (dus) alle gemotoriseerd verkeer een minimale constructiesnelheid van 50km/u.

twilwel op wo 19 dec 2018 om 21:38

Volgens Saskia Kluit (Fietsersbond) is de oplossing eenvoudig: "wegen binnen de bebouwde kom naar 30 km/u en alle snelle elektrische voertuigen kunnen mengen met auto’s".

CV op wo 19 dec 2018 om 22:49

Gaat niet werken. Een groeiend deel van de 25km/u e-bike (zonder blauwe plaat) rijdt óók opgevoerd rond.
Zodra het over een afgeleide gaat, wordt er vaak al iets verhuld.

Welk deel van de E25 fietsen zijn nu opgevoerd? Sporadisch kom ik er eentje tegen. Maar nog steeds minder vaak dan niet-opgevoerde snorfietsen met blauwe plaat.

Ik ken één iemand met een opgevoerde E25 fiets. En ik ken één iemand met een niet-opgevoerde blauwe-plaat snorfiets. De rest betreft snorfietsen die wél zijn opgevoerd of ebikes die niet zijn opgevoerd.
Volgens Saskia Kluit (Fietsersbond) is de oplossing eenvoudig: "wegen binnen de bebouwde kom naar 30 km/u en alle snelle elektrische voertuigen kunnen mengen met auto’s".
Steeds grotere aantallen wegen worden al 30 km/h. Wegbeheerders zien dat als een vrijbrief om eerst 20 jaar geen onderhoud te plegen en er dan klinkers in te leggen...

nvanderwal op do 20 dec 2018 om 18:17

De maatregel: Alle wegen naar 30km/u in de bebouwde kom, klinkt logisch. Het is hier al zo. Alleen: de gemiddelde autosnelheid is geschat boven de 50 op veel van deze wegen. Zolang een gemeente de weginrichting niet aanpast zal dit zo blijven. Veel gemeentes willen dit niet uit politiek/electorale overweging. Hierom is een landelijk besluit nodig, wat een scheiding tussen gemotoriseerd en niet gemotoriseerd is.

CV op vr 21 dec 2018 om 12:11

Hierom is een landelijk besluit nodig, wat een scheiding tussen gemotoriseerd en niet gemotoriseerd is.
Als velomobilist haal ik de snelheden van gemotoriseerd vervoer.

G op vr 21 dec 2018 om 13:25

Haalbare snelheid is niet het punt. Mijn auto haalt de 230 ofzo, maar dat rijdt ik niet altijd.

Vandaar; gemotoriseerd verkeer van het fietspad af en op de weg. Aldaar de geldende maximale snelheid handhaven. Op het fietspad ongemotoriseerd verkeer.

lambertus op di 01 jan 2019 om 21:32

ik vind snelheids begrenzers voor autos beter dan mooie wegen vol met bloempotten en verkeersheuvels

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.