Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Drum trike, Formule 1, sluiting onbeveiligde spoorwegovergangen, spoorfietspaden, 25 cm brede fietsstroken, Round Denmark Bike Race, bindbandjes, hoge bi, eigen fietspad, Herfsttreffen, Kervelo Carbon low racer, verliezer, teaser, in de krant

Drum trike

Jamie Janover heeft voor het Burning Man festival een vlammende editie van zijn drum trike gemaakt. Bij daglicht zie je iets beter dat je er ook 'gewoon' mee kunt fietsen.

'Formule 1'

De Italiaanse 'F1 a pedali'. De Italiaanse trapautootjes bereiken geen bijzonder hoge snelheden op het bochtige stadparcours.

Sluiting onbeveiligde spoorwegovergangen

Door aanleg van kanalen, snelwegen én spoorwegen is het oorspronkelijke fijnmazige wegennet al grofmaziger geworden voor wandelaars en fietsers (niet alleen in Nederland). En nu wil ProRail, i.v.m. de veiligheid, de onbeveiligde overgangen afsluiten met betonblokken. Dat is namelijk goedkoper dan ze te beveiligen of te ondertunnelen. Kortzichtig!
Onze staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is niet onder de indruk van het voornemen van ProRail. ProRail noemt dit op zijn beurt flauw.
Wij echter niet!

Spoorfietspaden in Spanje

Er zijn, overbodige, spoorlijnen in Spanje opgeheven, en omgebouwd tot 'via verdes': groene (fiets-)wegen. Inmiddels een respectabel 100 'vias verdes' met een totale lengte van ruim 2.500 kilometer. Voor de locomotieven werden grote hoogteverschillen vermeden, dus is het 'fietsbaar'. Maar vergis je niet de volgende 'via verde' start op zee niveau met als hoogste punt 1.200 meter, maar je kan hem ook van hoog naar laag fietsen!
De Fietsersbond heeft de mooiste gereden: de Ojos Negros.
Iets voor een volgende fietsvakantie!

25 cm brede fietsstroken

In Vlaanderen is het absolute minimum voor een fietsstrook op een weg waar het autoverkeer voorbij raast. 96 % van die stroken voldoen niet eens aan die minimum eis.
Een trike of een velomobiel is dan ineens een echt obstakel.
Hoewel wij ook wel eens wat op Nederland zitten te mopperen, zoiets komt bij ons niet voor. Toch?

Round Denmark Bike Race

Ideetje voor volgend jaar?
Vanaf 7 juni 2019 start de Round Denmark Bike Race, een rondje Denemarken van zo'n 2.000 kilometer. Waarschijnlijk niet zo geschikt voor driewielers: de wegen kunnen ook modderig zijn of uit kinderkopjes of grind bestaan. Maximaal kunnen er 60 fietsers zich inschrijven.

Bindbandjes nodig voor onderweg

De allernieuwste methode om een ketting te repareren wordt gedaan met bindbandjes (fb).
Iets zegt ons dat dit geen goed idee is.

Hoge bi van de 21e-eeuw

Als je de hoge bi in gedachte neemt, dan zie je iets voorbij gegane jaren voor je. Kijk dan eens naar de huidige versie: de Zebra OTB. Mooi! En bij de tijds.

Eigen fietspad bij de hand

Een groep Britse ondernemers heeft een fietslamp ontwikkeld die door middel van laserlicht een pictogram van een fietspad op de weg kan projecteren: de Laserlight Core.
In 2014 hadden we al iets dergelijks. Mark verwees hier ook naar een ander type 'lichtprojector'.

Herfsttreffen 2018

We hebben, helaas, maar één verslag aangetroffen over het Herfsttreffen, niet voldoende voor een eigen artikel:

Kervelo Carbon low racer

Vanaf eind december is deze lowracer van Kervelo verkrijgbaar. Uiteraard met voorwielaandrijving d.m.v. naafversnelling. Door het carbon frame start het gewicht bij 10 kg.

Verliezer

Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, zegt: 'Beleid wordt vooral gemaakt bij problemen. Er wordt een nieuwe autoweg aangelegd als de oude te veel problemen veroorzaakt. Voor de doorstroming of luchtkwaliteit bijvoorbeeld. Dat is tegelijk­­ de tragiek van de fiets. Die beweegt zich vrij probleemloos door ons leven. Geen bron van luchtverontreiniging, geen veroorzaker van files of lawaai.
Dat noem ik de paradox van de fiets: die is zo succesvol en breed geaccepteerd dat we daardoor de strategische kansen van de fiets nauwelijks zien. Jarenlang zijn hybride auto’s met miljarden euro’s gesubsidieerd. Toen de subsidie wegviel, stortte de verkoop van die auto’s in. Terwijl van al dat geld het hele fietsnetwerk gemoderniseerd had kunnen worden. Daar heb je blijvend iets aan.'

En de verliezer? Dat is, uiteindelijk, de auto.

Teaser

En die teaser van ICE, waar we het de vorige week over hadden? Ze waren ruimschoots op tijd voor het het Vrijdagbericht van deze week. Kijk maar eens gauw op hun site, want er zitten best wel een paar lekkere snoepjes tussen!

In de krant

In Trouw stond een bericht met een historische foto van een ligfietser.
Terwijl in het Dagblad van het Noorden een artikel stond over een chirurg die met zijn banaan naar zijn werk reed.

Reacties

Blueflame236 op ma 29 okt 2018 om 20:16

In de krant de Trouw.

Deze eerste productie gemaakte "bekende ligfiets" werd ook in Oslo Noorwegen bekend op een voorjaar tentoonstelling .
In het jaar 1934 werd deze fiets met de zelfde dame in een Noors blad beschreven met twee bladzijden en met foto`s.

De hoofd titel is :

Met de eerste heldere voorjaar dagen keert de fiets terug naar het brandpunt, gespreid uit de historische ontwikkeling van de fiets. Staat de fiets voor een renaissance?

M.B.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.