Battle Mountain 2018: onverwacht hard

Gepubliceerd op

Zoals voorspeld waait het ’s avonds hard tijdens de tweede dag van de World Human Powered Speed Challenge. Zal er wel gereden worden, is de vraag die gesteld wordt door iedereen. Behalve dan voor het Human Power Team Delft en Amsterdam. Zij willen hoe dan ook meters maken.

Jennifer Breet gaat als eerste van start in de avond. De vlaggen wapperen hard in de wind. De wind blijkt voor Jennifer niet de grote spelbreker. Ze heeft al vaker gereden onder dit soort weersomstandigheden en ze weet de VeloX veilig naar het vangteam te rijden. Helaas voor Jennifer kan ze niet leveren wat ze wil. Ruim voor de tijdmeting loopt de ketting van het voorblad af en kan ze niets anders doen dan de fiets stabiel proberen te houden tot het einde. Tot overmaat van ramp werkt ook de communicatie niet, een probleem waar het team de hele race al mee worstelt. Als Jennifer uit de fiets stapt is ze dan ook alles behalve blij. De engineers denken hard na over oplossingen en een tweetal wordt op pad gestuurd om voor de zekerheid nieuwe portofoons te halen in de dichtstbijzijnde stad. Ondanks alle tegenslag rijdt Jennifer nog altijd 94,78 km/u. Er zit kracht in en ze heeft de fiets onder controle.

De rijders voor de tweede heat twijfelen lang of ze gaan starten. Het blijft maar hard waaien. Matthias König en Fabien Canal wagen uiteindelijk de gok. Als ze vertrokken zijn gaat de wind ineens afnemen. Zou het dan toch nog goed komen in de avond? Matthias heeft echt veel last van de wind en besluit het rustig aan te doen, hij heeft geen zin om weer te vallen. Met 78,8 km/u rijdt hij langs de tijdmeting. Fabien haalt net geen 100 km/u, niet slecht voor iemand die min of meer voor het eerst in een stroomlijnfiets zit.

Dan gaat de zon achter de bergen en gebeurt waar iedereen op hoopt: de wind valt weg. In de laatste heat wordt dan ook hard gereden en allemaal met een toegestane windsnelheid. Isthey Amminger rijdt zelfs een nieuw wereldrecord junioren multitrack in de Completely Overzeaulous, ooit de fiets van de Australiërs. Het is een mooi begin van de week. Dat geldt ook voor Andrea Gallo. In de ochtend is hij gevallen en moet het team hard werken om de Taurus weer te repareren. ’s Avonds rijdt hij maar liefst 133,23 km/u, net onder het huidige Europese record van Sebastiaan Bowier. Ongetwijfeld gaat ook dit record deze week sneuvelen. Voor Ellen van Vugt wordt het ook spannend. Zij heeft een hele goede run en rijdt met 113,7 km/u net niet haar persoonlijk record. Calvin Moes komt in de Eta Prime op dreef en rijdt 121,2 km/u.

Grote vreugde ook bij het Nederlandse studententeam. Lieke de Cock heeft een run met toegestane wind en haalt een nette 119,45 km/u zonder nog voluit te zijn gegaan. Ze maakt het wel even spannend bij het vangteam. Na de finish rijdt Lieke ineens langzamer dan verwacht. In de volgauto zien ze de data en denken dat de ketting eraf ligt. Het vangteam krijgt onmiddellijk de oproep om de fiets eerder te vangen en het team remt zo’n honderd meter om haar veilig te stoppen. Ze blijkt uiteindelijk gewoon snel teruggeschakeld te hebben. De opluchting bij het team is groot, temeer ook als blijkt dat de communicatie in de fiets wel heeft gewerkt.

Wel besluit het team nog wat aan te passen aan de VeloX 8, zodat de ketting er minder snel af kan lopen en de communicatie betrouwbaarder wordt. Hoewel ze alles uitgebreid hebben getest in Nederland loop je toch altijd weer tegen zaken aan als je voor het eerst met de fiets in Battle Mountain rijdt. Wat dat betreft weet je het in Battle Mountain nooit helemaal zeker. Dat maakt de wedstrijd mede zo boeiend.

Reacties

Belle op wo 12 sep 2018 om 08:37

Uitslagen met snelheden zijn per dag overzichtelijk te vinden op Recumbents.com. Karen Darke heeft een nieuw record gevestigd bij de vrouwen.

Roodpetje op wo 12 sep 2018 om 08:48

Nee, dat heeft ze niet. De wind was meer dan toegestaan.

MaartenSneep op wo 12 sep 2018 om 09:13

Ter referentie: het record waar door de dames op gejaagd wordt staat op naam van Barbara Buatois met 121.81 km/uur. De heren moeten doortrappen tot 144.17 voor evenaring van het wereldrecord van Todd Reichert. Het Europese record (Sebastiaan Bowier) staat op 133.78 km/uur.

G op wo 12 sep 2018 om 11:04

Erg benieuwd naar Matthias deze week. Alhoewel met ruit blijft de XS een snelle fiets (Ellen laat dat zien) en Matthias is bijzonder sterk. Hoop op een top run voor hem.

Oliver op wo 12 sep 2018 om 16:55

Een mooi verslag weer, waarvoor hartelijk dank!

Belle op do 13 sep 2018 om 16:52

Waarom staat dan in de uitslagen het resultaat van Katen Darke gearceerd als ‘Women's arm powered Record’? Dit zijn de uitslagen waar de bond naar verwijst vanaf de website IHPVA.

Roodpetje op do 13 sep 2018 om 22:00

Karen heeft woensdag het record echt verbroken, ze reed al sneller bij de kwalificaties, maar dat was met teveel wind. Vandaag heeft ze haar record weer aangescherpt. Waarom het dan eerder zo stond op de site weet ik niet. Ik baseer me op de gegevens die ik hier hoor en die op de site van de hoofd tijdmeting online worden gezet.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.