Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Elfwegentocht Parade, Flüsse & Meer, minder rolweerstand, minder luchtweerstand, Fiets Guerrilla, klassieke ligfiets, bakfiets, passagier, Legoland

Elfwegentocht Parade

Elke avond is, nog een week, op NPO 2 om ongeveer kwart voor elf een uitzending over de Elfwegentocht.
Misschien leuk om op de afsluitende dag, volgende week zaterdag, met alle soorten ligfietsen mee te doen met de Parade, van Drachten naar Leeuwarden. Zodat ook duidelijk is dat het niet altijd 'blauwe diesel', elektrisch of waterstof aangedreven hoeft te zijn.

Flüsse & Meer

Op zondag, 8 juli, om 8.30 uur, start de velomobieltour 'Flüsse und Meer', met als start en eindpunt Lübeck. Het is een sportieve toeristische tocht van veertien dagen over 1.800 km door het noorden en oosten van Duitsland. Het zuidelijkste keerpunt ligt in Tsjechië en de tocht eindigt op de Lübecker Markt.

Minder rolweerstand

Meer meters met minder moeite! Willen we dat niet allemaal als fietsers, Dit komt nu ook binnen het bereik van niet ligfietsers (alleen: laten die liggers nou ook dezelfde voordelen mogen beleven) door innovatief asfalt dat 10 % minder rolweerstand belooft. Op de snelfietsroute Apeldoorn - Deventer. O.a. hier op Clean Tech Regio, en ook in laatste nummer van het magazine van de Fietsersbond: de Vogelvrije Fietser.

Minder luchtweerstand

Het draait allemaal om luchtweerstand, maar dat wisten wij allang. Een renner midden in het peloton gebruikt maar 5% van de energie die de koprijder gebruikt.
Ook de NOS heeft er een item aan besteed.
Op Facebook zijn een aantal commentaren hierop te lezen.

Fiets Guerrilla

I.p.v. je auto staat er een tandem (geen ligger) op je te wachten, en mag/moet je je autosleutels inleveren.
Op deze prachtige dag krijg je een butler als stoker achterop en krijg je onderweg de meest onwaarschijnlijke dingen aangereikt. Je wordt feestelijk ingehaald door je collega's, en je bent helemaal overtuigd: ik ga fietsen.
Een mooi sprookje: het lijkt wel reclame.

Klassieke ligfiets

Een alternatief type ligfiets (op je buik met je hoofd naar voren) Het ziet er toch wat ongemakkelijk uit.

Passagier

Dan springt er ineens een passagier aan boord van je velomobiel, en heeft dan ook nog het lef om op je vingers kijken.

Bakfiets

Een bak van een bakfiets, zo'n Rolls Royce!

Legoland

Het aantal ligfietsen is daar verdubbeld sinds een van onze vorige meldingen.
Met dank aan Gé (melding en foto's).

Reacties

Egbert.Vonkeman op vr 06 jul 2018 om 13:13

De bakfiets lijkt eerder een Bugatti dan een Rolls Royce, van de Engelse wagen is de radiateur vrijwel altijd rechthoekig. In geval van goede gelijkenis met een Bugatti had de radiateur iets taps moeten zijn, als in: van onderen smaller.

pietandringa op vr 06 jul 2018 om 14:43

50 km in een peloton is 12,5 km alleen fietsen? Daar geloof ik niks van, volgens mij is de toename van de rolweerstand bij hogere snelheid vergeten in de berekeningen.

pietandringa op vr 06 jul 2018 om 15:05

theomol op vr 06 jul 2018 om 21:47

De bakfiets is van "de Fietsfabriek", misschien aangevuld met wat eigen werk.
Ik herken het lettertype, dat staat ook op mijn boodschappenbukker.

CV op do 12 jul 2018 om 14:58

Ja hoor, en dat nagebouwde peloton in de windtunnel bij 30 en 60 m/s. Zeker weer typisch eenheden foutje van deingenieur. Dat is namelijk 108 en 216 km/h.

En inderdaad, geen woord over de rolweerstand.

RobZ op vr 13 jul 2018 om 16:30

Heren, wat meer vertrouwen in onze ingenieurs graag:

Beste Piet,

Ik heb 'm nagerekend mét en zonder rolweerstand (zonder interne weerstand). Ik kom het dichts bij die 12,5 km/u als ik de rolweerstand wel meetel. Ik vermoed dat de onderzoekers dat dus ook hebben gedaan. Wel is de uitkomst afhankelijk van hoe je de gemiddelde fietser modelleert.

Beste CV,

Bij windtunneltesten die niet op ware grootte kunnen (en dat is dus bijna altijd), moet je zorgen dat je je Reynoldsnummer gelijk maakt aan de werkelijke situatie. In geval van een windtunnelmodel schaal 1:4 betekent dat dat je met 4x zo grote snelheid moet testen. 216 km/u komt in dit geval dus overeen met 54 km/u.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.