Spiegeltjes

Gepubliceerd op

Het is soms een leuke aanleiding voor een discussie, spiegels op je fiets of niet. Spiegels zijn te koop en als je het wilt kan het een handig hulpmiddel zijn. We hebben op Bentrider een test gelezen van Monkey spiegels en pluizen in het uitgebreide archief even in de achteruitkijkspiegel die het archief van ligfiets.net vormt.

We hebben op ligfiets.net niet echt heel vele artikelen over achteruitkijkspiegeltjes gehad. Wel uiteraard hebben we de ervaringen in de ervaringenrubriek. In Nederland is de B&M spiegel veel in gebruik. Zie hier de Bausch und Muller ervaringenrubriek. De redactie leest graag de testverslagen maar een testverslag van een blad of een enkele schrijver kan natuurlijk wat gekleurd zijn. Alle ervaringen die op ligfiets.net zijn komen bij gebruikers vandaan die soms langere tijd het artikel in de praktijk hebben ervaren.

Bij de ervaringen zien we ook de brilspiegel, bijvoorbeeld van 3d eye. Ook daarbij zijn waardevolle tips en ervaringen toegevoegd.

Uiteraard geeft ligfiets.net soms ook een nieuwsbericht door, zeker als een merk een ligfietsers waardig product opneemt, dit ging over de looky handspiegel.

Reacties

andre.brouwer010 op za 23 jun 2018 om 21:43

Pas als je op een gewone fiets rijdt zonder spiegels, merk je pas hoe vaak je ze gebruikt. ;-)

nvanderwal op zo 24 jun 2018 om 07:54

Omdat je op een ligfiets met je rug tegen de zitting zit kun je lastig omdraaien om om te kijken. Een spiegeltje is hierom op een ligfiets zeer wenselijk.
Ik zweer bij een polsspiegel (links), omdat je hiermee de weg achter je in beeld kan houden, maar ook specifiek kan kijken. Een mogelijkheid die een spiegeltje op het stuur niet heeft.

Cougar op zo 24 jun 2018 om 13:23

Zoals we leerden: de invalshoek van een spiegel is gelijk aan de uitvalshoek dus, hoe dichter de spiegel bij je oog is, hoe groter het zicht naar achteren wordt. Als je de spiegel aan je bril of aan je pet bevestigt, kun je, door met je hoofd te draaien, zelfs zien wat rechts achter je gebeurt. Heb je een overdadige haardos naast je hoofd, dan is het moeilijk daar omheen te kijken en moet je je hoofd wat verder draaien.
Iedereen die dat weleens wil proberen kan zich bij mij: heinpekelharing@gmail.com melden, ik heb er genoeg op voorraad.

rowingvictor op zo 24 jun 2018 om 13:47

...maar je kan ze óók zélf maken:
http://www.ligfiets.net/homebuild/371/spiegel-op-bril.html

Amadee73 op ma 25 jun 2018 om 23:27

Ik fiets al 30 jaar zonder een spiegeltje omdat ik het zo lelijk en suf eruit vind zien. Het spiegeltje belemmert ook zicht voor je.
Wel eens een tijdje geprobeerd maar ik was zo gewend aan zonder.
Ik heb mezelf aangeleerd om even de buikspieren aan te spannen, rechterop gaan zitten en achterom kijken.
En als je harder rijdt ga je iedereen voorbij toch? ;)
Een spiegeltje? Evengoed een keuze en ieder zijn ding.
Net zoiets als spatborden of niet?

rowingvictor op di 26 jun 2018 om 08:11

Hallo Amedee,

Ik heb mijn brilspiegel -zoals je op de foto kan zien- iets naar links gebogen;
belemmert op die manier dus niet het zicht naar voren.

Nico-on-trike op di 26 jun 2018 om 12:16

Sinds ik ligfiets verbaas ik me over het niet omkijken van fietsers voor het inhalen. In mijn optiek zou dus elke fiets uitgerust moeten zijn met minimaal één achteruitkijkspiegel.
Mijn Challenge Alizé heeft alleen links een spiegel en ik overweeg nog steeds rechts ook een spiegel te monteren. Mijn Velomobiel Quest heeft twee spiegels en daarmee red ik het prima in het verkeer. Voorwaarde is wel regelmatig in de spiegels te kijken. Ook al kan ik wat harder fietsen, bromfietsen en speedpedelecs halen mij vaak nog in.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.