Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Trans Am Bike Race, undercover, VeloX 8, Italiaanse HPV kampioenschappen, kortste fietspad, maaien, rokers, zelfvoorzienend, Schwalbe tubeless, automobilisten op de fiets, subsidie bedrijfsfiets, tot slot

Trans Am Bike Race

Het is alweer een kleine 2 weken geleden dat de 5e editie van de Trans Am Bike Race van start is gegaan. Het traject van de race verloopt van Astoria aan de Westkust, dwars door de VS, naar het aan de Oostkust gelegen Yorktown. Dit jaar nemen 2 velomobielen deel aan de race (fb), te weten een Alpha 7 en een Milan. Nadat ze de Rocky mountains achter zich hebben gelaten, hebben de velomobielen in het vlakke deel van het parcours hun troeven uitgespeeld en hebben ze de leiding gepakt. Marcel Graber in de Alpha 7 (fb) rijdt momenteel voorop, gevolgd door Dave Lewis in zijn Milan (fb).
De Alpha 7 van Marcel heeft voor de start nog een paar kleine aanpassingen (fb) ondergaan, o.a. om nog 2 extra tassen te kunnen vervoeren. Gary besteedde afgelopen week ook nog aandacht aan de race in zijn Laidback Bike Report.

Undercover

Wie op zoek is naar een afdekhoes voor zijn velomobiel, kan nu ook terecht bij Burkhard Zietz (fb). Althans voor een aantal modellen waaronder de Quest (XS) en de DF(XL).
De hoezen zijn schijnbaar (voor zover op de foto's te zien) gemaakt van een lichtgewicht ripstop, die ook voor kites wordt gebruikt. Dit maakt ze qua gewicht ideaal om mee te nemen, maar hoe bestendig ze zijn valt voorlopig nog even af te wachten.
De website is nog in aanbouw, maar via het contactformulier kunnen voor de beschikbare modellen al bestellingen worden geplaatst.

VeloX 8

De eerste meters met de VeloX 8 van HPT Delft & Amsterdam zijn intussen gemaakt. Wat voor geheimzinnigs zou er aan de achterkant, achter die getekende linten (fb) zitten...?

Italiaanse HPV kampioenschappen

Afgelopen week werd op het circuit van Monza de tweede ronde van het Italiaanse kampioenschap HPV verreden. Hier een overzicht met resultaten en een paar beelden, waarvan een enkel zelfs bewegend.

Kortste fietspad

Zoals in de reacties van het vorige vrijdagbericht al werd vermeld, was het kortste fietspad blijkbaar ook het kortste leven beschoren.

Maaien

We blijven nog even bij de fietspaden: gelukkig wist André deze week aan de grote boze wo... uhm, maaier te ontsnappen. Rijden we alstublieft allemaal een beetje voorzichtig daar buiten? En denk vooral ook mee voor het gemotoriseerde verkeer!

Rokers

Roken is echt niet meer van deze tijd, maar dat is deze prent op Facebook dan ook niet. Een interessant model ligfiets, met voorwielaandrijving en achterwielbesturing!

Zelfvoorzienend

Mark Havran is al meer dan 10 jaar aan het experimenteren om zijn droom te verwezenlijken: een zelfvoorzienende e-bike. Hij is bij lange na niet de enige, want ook een Turkse student was hier een tijdje geleden mee bezig. En ook de Pedilio (binnenkort meer hierover) is een door zonne-energie ondersteunde e-bike.

Voor de deelnemers van de Sun Trip lijkt het allemaal al gesneden koek te zijn. Deze rit met solar bikes gaat vandaag van start in Lyon, Frankrijk, en zal eindigen in Guangzhou in China. Onder de deelnemers ook een tweetal rijders met een Nazca Pioneer (fb).

Schwalbe tubeless

'Less is more' luidt een vaak gebezigd Engelstalig gezegde. Daar denken ze bij Schwalbe blijkbaar anders over, als ze het hebben over hun tubeless technologie. Ze zijn ervan overtuigd dat tubeless de band van de toekomst is.

Automobilisten op de fiets

Liefst 200.000 mensen wil staatssecretaris Van Veldhoven uit de auto en op de fiets krijgen! Dat lijkt ambitieus (en is het misschien ook wel), maar is eigenlijk gewoon bittere noodzaak, als je bedenkt dat er alleen in de afgelopen 2 jaar ruim 270.000 personenauto's bij zijn gekomen in Nederland. Hoog tijd dus dat de mensen zich realiseren dat 'de auto' vervangen moet worden door iets dat groener en individueler (kleiner) is!

Subsidie bedrijfsfiets

Wie niet wil afwachten of de staatssecretaris de in 2015 afgeschafte fiets van de zaak in ere wil herstellen, die kan wellicht via Design Compass uit Breda een subsidie voor zijn/haar nieuwe fiets regelen. Voorwaarde is wél dat het een e-bike betreft én je een vaste overkapping boven je hoofd hebt.
Schrijver dezes vraagt zich nu af of hij misschien toch nog trapondersteuning voor zijn reeds bestelde Quattrovelo moet overwegen...

Tot slot

Gingen we vorige week het water op om te fietsen, deze week peddelen we op het droge*!
* Met dank aan Maarten.

P.S.

Wij wensen alle deelnemers en bezoekers die dit weekend in Amsterdam bij Cycle Vision aanwezig zijn, veel plezier!

Reacties

BOW op za 16 jun 2018 om 12:32

Dat ligfietsen/velomobielen ontbraken bij de uitzending van NPO over fietssnelwegen was een echte gemiste kans. Zeker voor een velomobiel is een fietssnelweg in een directe lijn tussen steden de ideale infrastructuur, nog beter dan landwegen. Een velomobiel had de wedstrijd Arnhem-Nijmegen in de spits waarschijnlijk gewonnen van de auto. En zonder puffende en hijgende berijder van een 25 km/u e-bike die natuurlijk geen ondersteuning heeft boven de ~27 km/u.

NoStress op ma 18 jun 2018 om 20:09

Over de afdekhoes voor een velomobiel.
Mijn bijna dagelijkse ervaring met een hoes dat er nogal wat eisen aan worden gesteld. Dat hij licht en compact opgevouwen is soms handig, maar heeft ook nadelen.
Zoals laatst bij een lezing op de ALV werd gezegd. Licht, sterk en goedkoop gaat niet samen. Er is altijd een van de drie die slecht presteert.

Ik ben nu al een jaar bijzonder te spreken over de kwaliteit (en de prijs!) van de velomobielhoes van Fietser.be
http://nl.fietser.be/Home/velocatessen

Ik frommel hem dagelijks op en prop hem naast het achterwiel van mijn DF-XL.
Ook gebeurd het dat hij dagen, soms weken buiten onder een struik de nacht doorbrengt op mijn werk.
Op een klein losgelaten naadje is hij na dit misbruik nog steeds up and running.
Voor de WAW ontworpen (met kap en hoge staart) Maar past soepel over mijn fiets. Vooral dat met gemak eroverheen gooien en er wil afhalen blijkt in de praktijk belangrijker dan het compacte opbergen. Slijtvastheid tegen misbruik verkies ik over dun doek om gewicht te besparen.

Dat er Fietser.be op geprint staat is alleen maar handig om voor en achterkant makkelijk te herkennen bij het 'aankleden'.
Mijn ervaring is dat mijn collega's wisten dat ik een velomobiel had, maar waar hij stond. Terwijl hij in het zicht stond/staat en ze er langsheen lopen.
Missie geslaagd!

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.