Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Bedankt, XOC, Energie, Spezi, Amfibisch, Regen, Statistieken, Recycling, Aanmelding, Tot slot

Fietser, bedankt!

'De fiets neemt weinig ruimte in, maakt geen lawaai en nauwelijks verkeersslachtoffers, produceert geen luchtvervuiling en is goed voor de gezondheid. Dat weten we al lang, maar de cijfers ontbraken om dat wetenschappelijk te staven. Nu lijkt het wel alsof de wetenschappelijke wereld de fiets ontdekt heeft.'
Kijk, dat is eens positief nieuws.

En nu we toch bezig zijn: wie wint de race naar het stadscentrum?

XOC - the white shark murders

'…Het was een gestroomlijnde fiets waardoor ik aan "Yellow Submarine" van de Beatles dacht. Die oorwurm raakte ik niet meer kwijt. Velo Dave, de eigenaar, stond bekend als een vriendelijke vent en als fietsfanaat…'.
Natuurlijk viel David (fb), 'Dave', deze thriller op. Of is hij de hoofdrolspeler in het verhaal? Want het verhaal speelt zich ook nog eens af op Martha's Vineyard, David's habitat.

Energie-efficiënt transport

En wie mag er figureren bij een verhaal over 'Energie-efficiënt transport' op Wikipedia? Een fraaie blauwe WAW.
'Velomobiles have the highest energy efficiency of any known mode of personal transport' (Velomobielen hebben de hoogste energie-efficiëntie van elke bekende vorm van persoonlijk vervoer).

Spezi allerlei

Amfibisch

De Quadyak, een kruising tussen een kajak (kayak) en een, laten we zeggen, een vierwiel velomobiel. Maker/Eigenaar Randy gaat deze zomer een poging doen om met dit gevaarte Amerika te doorkruisen. Mocht het hem lukken, dan zou dat de eerste geslaagde poging zijn om met een amfibische HPV van kust naar kust te rijden/varen.

Wat stuift hier voorbij? Cheddar, de snelste zeilboot ter wereld? Het ziet er uit als een wel heel lang gerekte velomobiel met een zeil.
We moeten zeggen dat we bij de naam als eerste dachten aan een kaasje.

Regen

De meeste velomobilisten kijken niet op een druppeltje regen. Er zijn er zelfs die een zo'n gestroomlijnde ligfiets juist hebben aangeschaft om (enigszins) droog van A naar B te komen. Bij het HPT-team levert regen echter problemen op (fb).

Statistieken

Op Facebook laat Chris Hamilton met een paar mooie taartdiagrammen zien hoe de aanmeldingen voor het aankomend wereldkampioenschap (tot nu toe) verdeeld zijn over de diverse landen, soorten fiets, etc.

Circulaire fiets

Wat is er mooier dan fietsen? Opnieuw fietsen, oftewel recyclen!
De fietsenmakers van Roetz-Bikes maken hun fietsen al jarenlang van gerecyclede fietsen. Maar het aandeel gerecycled materiaal is in hun ogen nog te gering. Ze willen eigenlijk zo snel mogelijk naar een volledig circulaire fiets toe.

Flüsse & Meer

We hebben de rit begin februari al een keer aangekondigd: "Flüsse & Meer".
Intussen hebben zich al zo'n 17 deelnemers voor deze meerdaagse tour aangemeld. Om nog meer mensen in de gelegenheid te stellen zich aan te melden, is de inschrijftermijn verlengd tot 20 mei 2018.
De voorwaarden voor deelname zijn hier te vinden. De organisatie zou het mooi vinden als het deelnemersveld een nog wat internationaler karakter zou krijgen en hoopt dan ook dat een aantal velomobilisten uit bv. Nederland, België, Frankrijk, Denemarken of de Britse eilanden, zich nog zullen aanmelden.

Tot slot

Over Francis Faure hebben we op deze site al regelmatig geschreven. Zijn prestaties waren naar alle waarschijnlijkheid de hoofdreden voor de gevestigde fietsfabrikanten om de ligfiets door de UCI te laten verbieden.
Wellicht iets minder bekend is de naam van Paul Morand, die niettemin ook zijn duit in het zakje heeft gedaan, door in 1933 de wedstrijd Parijs-Limoges op zijn naam te schrijven... op een ligfiets van Mochet (die van de velocar)!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.