Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

VW, Heerlijk, Fietstelweek, Hebbuh...?, Snaarspaak, Bagage, Upgrade, WK, QV, Winter(1), Winter(2), Lente, ALV, Twente, Tot slot

VelomobielWagen

Niet de meest gestroomlijnde klassieke vierwieler (fb), maar deze lijkt wel op een van oorsprong Nederlands ontwerp (van Pon).
Snel is 'ie dan ook niet, maar de eigenaar heeft er duidelijk plezier in.

Dat gaat lekker!

Daar rij je dan. Het gaat geweldig! Totdat je wat hoort. Je achterband loopt aan, en het is niet makkelijk te repareren. Ter plekke zelfs onmogelijk. Dan ben je blij dat je je velomobiel ergens mag parkeren, en krijgt zelfs een fiets aangeboden (fb) om je rit voort te zetten. Het in sociale media zo vaak aangehaalde karma kan dus ook positief uitpakken, oftewel: wie goed doet, goed ontmoet!

Fietstelweek in 2018?

Het staat nog maar te bezien of er dit jaar weer een Fietstelweek komt. Bij de start in 2015 waren er ruim 30.000 deelnemers, een aantal dat het afgelopen jaar maar liefst was gehalveerd! Hierdoor wordt de bruikbaarheid van de gegevens er niet beter op en het getoond beeld zeker niet betrouwbaarder.

Hebbedingetje

Wie ziet hier een bijzondere fiets in? Het moet wel iets heel bijzonders zijn, want de goedkoopste versie van deze PG Bugatti fiets ('Nederlands') kost maar liefst € 45.000 en de duurste om en nabij de € 80.000.

Nu weten we hier allemaal wel dat handwerk niet goedkoop is. Onze fietsen zijn immers ook geen massaproducten! Toch hebben we zo'n donkerbruin vermoeden dat het naamplaatje en de gelimiteerde oplage een groot deel van de prijs moet verantwoorden. Doe dan toch maar een nieuwe Quattrovelo... oh, en doe die DF er ook maar bij, en...

Spaken? Snaren!

Flexibele kunststof (Dyneema) snaren i.p.v. spaken. De combinatie van deze vezels, snaren, is sterker en veel lichter dan high end stalen spaken (maar wel duurder). Wel lijken deze snaren, voorlopig, meer luchtweerstand op te leveren dan normale spaken, laat staan aerodynamisch gevormde spaken.
Berd (een samentrekking van bike en nerd) produceert deze 'spaken'. De 'Nederlandstalige versie'. Voor wie het op Facebook wil volgen.

Volle bepakking

Op een back-to-back-tandem is geen plaats voor een standaard bagagedrager, maar dat je toch behoorlijk wat bagage mee kunt sjouwen, wordt op deze foto (fb) toch maar even bewezen!

Hartlanders' trike

De TrikExplor-modellen 320 E en 326 E van Hartlanders' Trike krijgen een upgrade: ze krijgen een waterbestendige bedrading (fb). De standaard uitvoeringen zullen nog even op deze upgrade moeten wachten, maar zullen deze in de toekomst ook gaan krijgen.

Worldchampionship

De diverse parcours-lay-outs voor het WK zijn op Facebook bekend gemaakt. Vanuit de lucht ziet het terrein er zo uit.

QV

Auntie Helen heeft in haar blog een uitgebreid bericht geschreven over haar eerste ervaringen met haar Quattrovelo Humphrey. Het vervolg hierop is te lezen in het verslag (dag 1) van de 3-daagse trip die ze eerder deze week heeft gemaakt. Ongetwijfeld zal de ultieme vergelijking met Millie de Milan zeer binnenkort in haar blog verschijnen, gezien Helen dit weekend met de Milan op weg is in Limburg.

Wintertraining

Dit weekend vindt in Apeldoorn de laatste wintertraining van dit jaar plaats.

Afscheid van de winter

Josef rijdt naar de Drachenfels om te kijken hoe zijn Quattrovelo zich houdt onder ijzige condities. Het is een beste klim vanaf de Rijn naar de 321 meter hoge dode vulkaan.

Paastreffen

Goed, sinds deze week is het officieel lente. Dus wat let je om over een week aan het Paastreffen deel te nemen? Niets toch!? Dus schrijf je snel nog even in!

ALV

En nog iets om in je agenda te noteren: de algemene ledenvergadering van de NVHPV op 15 april. Binnenkort volgt nog een artikel met meer info, dus hou de website in de gaten.

Mooi Twente

De (nieuwe) ligfietsclubs in ons overzicht hebben de laatste tijd al behoorlijk wat aandacht gekregen. Ook nu willen we een toevoeging onder jullie aandacht brengen: Mooi Twente heeft een mooie nieuwe website!

Tot slot

Weer eens wat plaatjes uit de, deze keer wel heel erg, oude doos: allerlei soorten en maten fietsen, waaronder ook een voorloper van de Icebyk uit Noord-Amerika.

Reacties

paulvanroekel op vr 23 mrt 2018 om 13:27

Bij het item over de snaarspaak: bij de Vakantiefietser.nl verkopen ze een noodspaak van kevlar: https://www.vakantiefietser.nl/product/fiberfix-spoke/

enduro op vr 23 mrt 2018 om 18:42

VelomobielWagen/...van oorsprong Nederlands ontwerp (van Pon).
.
Naast VW-dieselgate is er ook een VW-Transportergate maar die is (nog ) niet zo bekend. Anders dan VW en PON vertellen ( http://www.pon.com/nl-nl/we-are-pon/history ) is het idee van de VW-Transporter namelijk NIET van de Nederlandse Ben Pon (in 1947) maar van Ferdinand Porsche want deze maakte internationaal bekend op 17-01-1934 (!) in zijn "Exposé betreffend den Bau eines Deutschen Volkswagens" onder andere:
.
"Ein Volkswagen darf kein Fahrzeug für einen begrenzten Verwendungszweck
sein, er muss viel mehr durch einfachen Wechsel der Karosserie allen
praktisch vorkommenden Zwecken genügen, also nicht nur als
Personenwagen, sondern auch als (1) L I E F E R WAGEN und für bestimmte
(2)MILITäRISCHE ZWECKE geeignet sein. "
http://www.kks-serviceteam.de/Homepage/Info/Texte/chronik.pdf
.
L I E F E R WAGEN, 100% duidelijk en Porsche kreeg nu 2 nieuwe 'vrienden' ; de Nederlandse Ben Pon, vanwege (1) naast de Deutschen Volkswagen, en Adolf Hitler, mede vanwege (2). In de loop van de 30r jaren ging Pon naar Porsche en kwam overeen dat hij importeur werd van de genoemde Volkswagen en de Lieferwagen, die de naam 'Buli' kreeg; Bus-lieferwagen.
.
Ferdinand Porsche patenteerde, persoonlijk zelfs, (www.espacenet.com patent US2305305 ) in 1939 het chassis van een korte en van een lange lieferwagen. In 1939 was er al een proto gereed van de korte Lieferwagen (foto's ! google: VW typ 81 ) en zie patent DE728448.
.
Het Duitse blad 'Auto Bild Klassik' is deze materie op het spoor gekomen maar binnen de autowereld was deze materie reeds bekend net als de dieselfraude ook al lang bekend was.
http://www.autobild.de/klassik/artikel/goldenes-klassik-lenkrad-2014-5388138.html

xanderniezing op vr 23 mrt 2018 om 18:47

Die Dyneema snaren die als spaak dienst doen.........het lijkt me prachtig om die te stemmen en dan vervolgens een strak lopende velg te hebben.

MichielAdriaan op za 24 mrt 2018 om 08:42

Ik vraag me af of een wiel van (dyneema) touwen nog wel zo sterk is.
OK spaken zijn voornamelijk sterk door hun trekkrachten maar kunnen ook duwkrachten aan. Vergeten wordt al snel dat ze ook een doorbuigsterkte hebben waardoor ze axiale krachten beter kunnen weerstaan.
En daar wordt bij het kruispatroon nog eens extra handig gebruik van gemaakt!
Ik heb zelfs een trommelrem aan de kant van de trommel radiaal gespaakt (met stalen spaken), dat officieel wordt afgeraden. Daar is nog niets geen schade aan ontstaan in de loop der jaren!

PietV op za 24 mrt 2018 om 18:58

Er rijden zat rijwielen rond met gegoten lichtmetalen of kunststof wielen. Die spaken worden op druk belast. Stalen of rvs spaken worden uitsluitend op trek belast. Op druk belast komt de nippel los in de velggat te liggen. Vervelend is dat spaakkoppen erg slecht tegen voortdurend buigen kunnen. Voldoende voorspanning voorkomt dat spaakkoppen in de knik gaan breken.

rowingvictor op zo 25 mrt 2018 om 09:00

@ Xander...... Ik snap 'm..... ;-)

xanderniezing op zo 25 mrt 2018 om 11:57

Ach ja......het was vrijdagmiddag......beroepsdeformatie

theomol op zo 25 mrt 2018 om 14:34

Geen nood Xander, ook metalen spaken zijn te stemmen. Mooiste voorbeeld zag ik in de film Les triplettes de Belleville".

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.