Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Vlagvertoon, Elfwegen, Ganzen, Roeitrike, Paaltjes, MC2, Kameleon, Kleurig, Ontmoeting, LBR, Skotchmobil, Zithoek, Ligfietsopstapdag, Wintertraining, Tot slot

Belle vlagt (wel)

Een onderwerp dat wat wenkbrauwen doet ophalen bij de ligfietsers: Fietsvlaggetje werkt wel. Belle heeft empirisch onderzocht dat het wel degelijk uitmaakt voor het overige verkeer: het vlaggetje doet je eerder opmerken in het verkeer. M.a.w. is verkeersveiliger.
Wel bedoelt ze dit voor de trike en de tweewielligger. Zoals al opgemerkt wordt, bij een velomobiel, stevig doorfietsend, staat de vlag strak naar achteren, en wordt door achteropkomend of tegemoetkomend verkeer niet opgemerkt (en als een bijna drie meter kleurig vlak opzij niet gezien wordt…). Nee, de vlag hoort tenminste te wapperen.

11 wegen

Op 14 juli a.s. wordt in Friesland zo'n 13,5km van de snelweg N31 afgesloten. Rijkswaterstaat doet dit om plaats te maken voor de Elfwegentocht Parade, waaraan iedereen mag deelnemen mits zijn/haar voertuig fossielvrij wordt voortbewogen.

Ganzenverjager

Erwin is onze ganzenheld! Hij heeft er eigenhandig voor gezorgd dat de luid snaterende ganzen van het kruispunt werden geweerd met alleen een velomobiel (Tante Lies), waar onze held in zat, wat geclaxonneer en wat geroep.

Roeitrike

Hadden we in november nog nieuws over een roeifiets genaamd Rowbike, nu zijn we tegen de Rowcycle aangelopen: een roeitrike (fb). Meer info is te vinden op de website van Rowcycle en verscheidene filmpjes zijn op YouTube te vinden.

Paaltjes

Is Capelle aan den IJssel de kampioen in paaltjes? De foto laat zien dat ze er wel naar lijken te streven.

MC2

Dit jaar is er minimaal één nieuweling op de SPEZI te Germersheim te vinden: de MC2, de Multi Configuration Cycle. Ze claimen 's werelds eerste fiets te zijn die in staat is te transformeren!
Maar wacht eens even...

Kameleon

Eén fiets, verschillende verschijningsvormen. Van alles behalve een ligfiets!
De Bellcycle is een vreemde, zelfbouw-, verschijning, met voorwielaandrijving en onderstuur. Het is een tweewieler, maar het achterwiel kan vervangen worden door twee kleiner wieltjes, en is dan ineens een… trike(-achtige) of een… vrachtfiets.

Kleurige velomobiel

Stephan heeft een wel heel bijzondere vierwiel velomobiel (fb) gebouwd. Snel zal hij er niet mee zijn, maar de vorm en het kleurig geheel maakt het wel tot een heel vrolijke velomobiel!

Ontmoeting...

...met een oude bekende, de roze Flevobike (fb), nu in bezit van een Pool.

Laidback Bike Report

De eerste Laidback Bike Report van het jaar is ook weer een feit. Kijk wat Gary deze keer weer allemaal te melden heeft!

Skotchmobil

Een ritje met de zelfbouw velomobiel van Alex 'Velodreamer' over het platteland van Oekraïne.
En nu niet meer zeuren over een slecht wegdek!

Zithoek

Stoeltje rechterop of toch iets schuiner (37° en 32°)? Deze Italiaan onderzocht de uitwerking van de zithoek op de klimsnelheid op een vals plat (false slope) circuit.
Er is geen link aan te maken met de Google vertaling, dus kopieer de Italiaanse tekst en plaats dit in Google Translate.

Ligfietsopstapdag

Op 22 april a.s. vindt in het skatepark Blaarmeersen te Gent een ligfiets- en velomobieltestdag (fb) plaats.
Soortgelijke evenementen vinden eerder dit jaar ook al plaats vanuit Maia mobiliteit in Dordrecht (25 maart) en Leiden (15 april), maar dan niet op een gesloten circuit.

Wintertraining

Zondag over een week, dus op zondag 21 januari, gaan de van de wintertrainingen weer van start. De eerste training zal plaatsvinden in Alkmaar.

Tot slot

Sommige mensen proberen ook werkelijk alles om in hun aandrijving zo weinig mogelijk wrijvingsverlies te hebben. We presenteren: het frictieloze tandwiel!

Reacties

rene op vr 12 jan 2018 om 13:48

In reactie op "zithoek": met mijn 2x28" RaptoBike 'low'racer haal ik ook bij steile klimmetjes op een cyclosportief als de Jan Janssen Classic het overgrote deel van alle reguliere racefietsers in. Mijn zithoek is minder dan 30° schat ik. Na de vele ligfietsen die ik de afgelopen 20 jaar bereden heb is mijn indruk dat een ligfiets alleen maar trager is bij klimmen dan een reguliere fiets doordat een ligfiets doorgaans te veel flex heeft waardoor je bij het leveren van veel vermogen te veel vermogen kwijt raakt. Een fiets met voorwielaandrijving heeft een veel stijvere aandrijflijn, vergelijkbaar met een racefiets waardoor dit onderscheid vervalt. Een nadeel van voorwielaandrijving is wel dat het voorwiel bij het klimmen op nat of slecht wegdek wil doorslippen.

MichielAdriaan op vr 12 jan 2018 om 15:42

Een vlaggetje op een standaard glasfiberstok gaat niet niet alleen wapperen Theo, hij gaat ook heen en weer wuiven wat bijzonder de aandacht trekt. Ik weet dat omdat ik er een VOOR op mijn FAW had staan. Ook rechtopfietsers wisten daardoor snel dat ze ingehaald werden want die zijn gewend op iets van dezelfde hoogte te letten. Ik denk dat Belle iets gaat leren over de 'tolerantie' bij ligfietsers...

TeJayLigFts op vr 12 jan 2018 om 16:28

Goed idee Mick, van die glasfiberstok (denk wel aan de ogen van de te passeren fietsers/wandelaars).
Overigens denk ik dat Belle het goed verwoord heeft: er zijn situaties waar een vlaggetje het verschil uitmaakt. Van de week nog een automobilist in de ogen gekeken: hij ziet me wel, maar de werkelijkheid was dat hij me niet zag. Even wat lucht gegeven aan woorden, die ik hier niet herhaal. Ik weet alleen niet of het vlaggetje verschil uitgemaakt had.

MichielAdriaan op vr 12 jan 2018 om 17:35

Ik heb er in de stad goede ervaringen mee Theo. Toen ik in Zuid woonde moest ik min of meer gedwongen door het Centrum voor familiebezoek met de v.m. en ging er toe over nadat ik moest schreeuwen in een smalle straat om niet in elkaar gedrukt te worden door een langzaam naderende SUV...

Ramsus op vr 12 jan 2018 om 19:04

Kan je als ligfietser ook op die paaltjes gaan zitten?

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.