Vrijdagbericht

Gepubliceerd op

Rap, Zwaar(?) transport, Naafversnellingen, Fietssteden, Richtlijnen, Tweede, Ventilatie, Koninklijk, Vakantiefietser, File

Rappe rap

Nieuwe toekomstige hit, want het regent-bijna-nooit, het regent-bijna-nooit.nl.

Transportfiets

Ja, je kan heel wat vervoeren met zo'n fiets, Maar of dit op deze manier verstandig (fb) is?

Efficiëntie naafversnellingen

Wat het verschil is in snelheid tussen naafversnellingen is de titel. Een vergelijk tussen Rohloff, Pinion en Shimano.
In de grafiek wordt het rendement afgezet tegen de versnelling. Nou zullen niet veel mensen, constant, 200 Watt wegtrappen, dus kan veel beter de dunnere lijnen gevolgd worden (50 Watt).
Geen verrassing is dat de doortrapper (single speed) het efficiëntst is, gevolgd door de derailleur (Kettenschaltung). Daarna volgen de diverse naafversnellingen met grote afwijkingen per gebruikte versnelling.
Opvallend is dat de Rohloff Speedhub in versnelling 8 nagenoeg het zelfde rendement heeft als de doortrapper (beter dan de derailleur).

Fietssteden

Een aantal steden die de fiets hoog op de agenda heeft staan, gaat de krachten bundelen in de F10. De F10 wordt opgericht door de volgende steden: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Goes, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Het cijfer in F10 drukt uit dat deze steden een ambitieus fietsbeleid voeren: ze gaan voor een rapportcijfer 10 (schrijver dezes dacht in eerste instantie trouwens aan Navarone...).
En nu maar hopen dat andere steden zich vlug zullen aansluiten!

Richtlijnen

De Gezondheidsraad heeft voorgesteld dat volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen, en dat spier- en botversterkende activiteiten ook worden aanbevolen. Wat zou daar nu voor in aanmerking komen? Maar natuurlijk: de fiets.
En natuurlijk mag het ook een ligfiets zijn. Nog meer beweging levert een roeifiets.

Tweede

Ja, wat doe je dan ook bij een autoshow. De eerste prijs gaat naar een eco-friendly (niet schadelijk voor het milieu) Lexus. De Greenspeed Glyde (fb) is dus tweede geworden.
Toch benieuwd wat er zo 'eco-friendly' is aan de auto t.o.v. een velomobiel.

Betere ventilatie

Voor wie wil doe-het-zelfen heeft Sinner een oplossing om op het stuwpunt (fb) van de velomobiel een, fraaie, opening te maken (voor als je de voetgaten afsluit en met een toer-/racekap rondrijdt).

Koningin fiets in Frankrijk

Voor wie het Frans (audio) meester is, is hier een informatieve documentaire van Laurent Védrin uit 2013: La Reine Bicyclette - Histoire des Français à vélo.

Vakantiefietser

Op de lijst met vakantiefietsers, in het vrijdagbericht van 2 weken terug, is nog een aanvulling binnengekomen (waarvoor onze dank, Rob). Bert van Vliet is op pad in Noord-Amerika en laat ons daar via een heel mooi blogsysteem aan deelhebben.

Fileleed?

Van de file in de file? Oftewel, krijgen we bij een succesvol fietsbeleid ook files op het fietspad?
CROW-fietsberaad gaat onderzoek doen naar het functioneren van fietspaden: kunnen ze de drukte aan, en welke factoren hebben invloed hierop?

Reacties

pietandringa op vr 01 sep 2017 om 15:50

Botversterking om botontkalking te voorkomen? Ik weet niet of fietsen dan voldoende is, omdat je gewicht niet door je botten wordt gedragen, maar door het fietszadel of -stoeltje. Om Osteoporose te voorkomen is wandelen of hardlopen beter vermoed ik.

Theomez11 op vr 01 sep 2017 om 20:37

Woon-werk verkeer op de fiets is routine, ook naar een nieuw kantoor 100 km verderop. Wat het frustrerenste is zijn de slechte kwaliteit fietspaden; tegels die schots en scheef liggen. Fietspaden die dan links, dan rechts van de weg liggen, met enge bochten om over te steken, en verder veel te enge bochten e.g., bij rotondes. O ja, springschansen (drempels) waar je als fietser niet omheen kunt. Ik blijf me afvragen of de fietspadontwerpers ooit zelf op de fiets stappen met als doel snel van A naar B.

NoStress op vr 01 sep 2017 om 21:16

Goed voor de botten of niet, ik ben immer verguld met mijn WW-route. 43 km enkel waarvan 22 km strak onderlangs de Eemmeerdijk en het Gooimeerdijk. Geweldig uitzicht over water en polder. Lekker onderuitgezakt met flinke snelheid zonder oponthoud wegdromen. Lucky me! :-)
Over de rest ook niet veel te klagen (mmm...wegdek over de dijk langs Putter gemaal mag minder ruw en mag een pietsie breder)
Alleen die spookrijders en ronddwarelende toerist in dit seizoen. Bwuh!

Ik voldoe met plezier aan die 2,5 uur lichaamsbeweging per dag. Lang niet altijd matig intensief :-)

NoStress op vr 01 sep 2017 om 21:20

P.S. dat stuwpunt voor verse lucht en koeling zit standaard in elke DF. Muggen worden daar ook doorheen geperst. En muggen zijn er bij miljoenen langs de dijk.... :-(

ssj3gohan op za 02 sep 2017 om 20:55

Piet: Je botten worden vooral sterker door je spieren te gebruiken, niet door er gewicht op te zetten! Een typische skeletspier zet véél meer kracht - met name buigingsmoment - op de botten dan je ooit voor elkaar zou kunnen krijgen door met je hele gewicht op een bot te staan. Het heeft dus juist meer zin tegen botontkalking om te bewegen dan om specifiek gewicht op de botten te zetten. Anders zou je mensen met botontkalking ook gewoon kunnen aanbevelen om heel veel aan te komen, of om een loden vest te dragen.

RGerritsen op za 02 sep 2017 om 23:26

tegen muggen en vliegjes helpt een stukje horrengaas voor de luchtinlaat of bij het einde van de pijp.

pietandringa op zo 03 sep 2017 om 13:40

@Emile Als je op internet zoekt kom je berichten tegen dat fietsen en zwemmen minder geschikt zijn om osteoporose tegen te gaan. Niettemin bewegen helpt altijd en het liefst zo afwisselend mogelijk. De roeifiets is een schitterend apparaat om veel verschillende spieren te gebruiken en dus veel botten te belasten door trekkrachten.

NoStress op vr 08 sep 2017 om 11:09

@Reinier Helaas, ik heb vorig jaar rondgefietst met horrengaas (voor een raam) voor de 'Trompet'. Behalve geen fraai gezicht gingen de dijkmugjes er onverminderd doorheen. Een dubbele laag verbeterde wel iets. Toen heb ik nog (muskieten)gaas uit een oude tent uitgeprobeerd. Ongeveer zelfde effect als dubbel horrengaas.
Dit jaar rondgefietst met zeer fijn doek van een flexibele frisbee en deze met verenstaaldraad IN de trompet geplaatst. Dat werkte wel goed....maar...had ik geen ventilatie meer :-(
Ik prop er nu gewoon een zakdoek in wanneer nodig. Dan maar geen ventilatie tijdelijk. Alles beter dan een zwart plakbuik van de mugjes die wel degelijk steken uiteindelijk.Met als gevolg dat ik er uit zie of ik de mazelen heb. :-D

Polletje op vr 08 sep 2017 om 15:30

@Emile @Piet De botpoli adviseerde mij hardlopen of wandelen, niet zozeer vanwege het gewicht wat dan door je botten wordt gedragen maar vanwege de schokbelasting. Die zorgt er namelijk voor dat de botdichtheid goed blijft of beter wordt. Maar omdat voor mij die twee voorlopig niet mogelijk waren was fietsen en/of krachttraining een goed alternatief en qua fiets had de roeifiets dan de voorkeur omdat er inderdaad meer trekkracht op meer botten uitgeoefend wordt. Gelukkig vond ik dat geen vervelend advies :)

Als je een reactie op dit bericht wilt plaatsen, moet je eerst inloggen of registreren.